Connect with us

Politika

MORH i u doba Zorana Milanovića Kolindi zabranio koristiti vojne resurse bez ministrova dopuštenja

Objavljeno

-

Foto: Hina

U to vrijeme premijer je bio Zoran Milanović čiji Ured danas tvrdi kako je najnovija odluka ministra protuustavna.

Ministar obrane Mario Banožić 4. studenoga donio je odluku kojom zabranjuje Glavnom stožeru da pružaju bilo kakve potpore Uredu predsjednika Republike, pa i u svrhu protokolarnih aktivnosti, bez suglasnosti odnosno odluke ministra obrane.

To praktički znači da Ured predsjednika više ne može tražiti od Glavnog stožera vojna sredstva za potrebe predsjednika bez odobrenja ministra obrane.

Ministarstvo obrane danas je detaljnije pojasnilo ovu odluku. Tako se navodi da sukladno Zakonu o obrani Ured predsjednika Republike zahtjev treba dostavljati ministru obrane, koji o tome donosi odluku te ju upućuje načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga na provedbu. Otkrivaju da je na početku svog mandata predsjednik Republike Zoran Milanović odnosno Ured predsjednika Republike Hrvatske poštivao tu zakonsku proceduru da bi u rujnu 2020. godine Ured predsjednika počeo zahtjeve slati direktno načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga, koji bi mu putem izdavanja svojih zapovjedi koje nisu imale uporište u odluci ministra obrane omogućavao korištenje vojnih resursa, piše Jutarnji list

U MORH-u podsjećaju kako je “u skladu sa Zakonom o obrani, Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske združeno tijelo Oružanih snaga ustrojeno u okviru Ministarstva obrane. Glavni stožer Oružanih snaga u okviru Ministarstva obrane obavlja poslove koji su mu propisani u nadležnost navedenim zakonom. Stoga je jedina moguća korespondencija ta da se vodi između Ureda predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva obrane.

Sukobi na relaciji Ured predsjednika – Ministarstvo obrane oko korištenja vojnog helikoptera i broda za potrebe predsjednika Republike traju više od godinu dana upravo zbog činjenica da se pri odobravanju njihova korištenja zaobilazi ministar obrane, a Ministarstvo obrane plaća sve troškove angažiranja tih sredstava. U Uredu predsjednika tvrde kako je ova odluka ministra obrane protuustavna.

No, Jutarnji list posjeduje dopis bivšeg ministra obrane Ante Kotromanovića od 6. svibnja 2015. godine tadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u kojem joj zapravo zabranjuje da direktno od Glavnog stožera traži angažiranje vojnih sredstava bez odluke ministra obrane i u argumentaciji te odluke koristi iste navode kao i danas Ministarstvo obrane.

U to vrijeme premijer je bio Zoran Milanović čiji Ured danas tvrdi kako je najnovija odluka ministra protuustavna. Tada je, naime, predsjednica htjela da se Dan Hrvatske ratne mornarice obilježi u Šibeniku te je o tome obavijestila direktno Glavni stožer, a Kabinetu ministra na to svratila pažnju.

Ministar Kotromanović joj je tada vrlo decidirano odgovorio kako je sukladno Zakonu o obrani Glavni stožer ustrojen u okviru Ministarstva obrane te da se korespondencija oko ovih pitanja mora voditi između Ureda predsjednice i Ministarstva obrane. Kotromanović je tada obavještava da je u dogovoru s načelnikom Glavnog stožera donio odluku da će se Dan HRM-a te godine održati u Splitu u Zapovjedništvu HRM-a. Dakle, i tada je kao i sada ministar obrane jasno poručio Uredu predsjednika da korištenje vojnih sredstava mora odobriti ministar obrane i da to ne može predsjednik direktno tražiti od načelnika Glavnog stožera.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari