Connect with us

Vijesti

MORH: Iz Grčke se vratio hrvatski kanader koji je pomagao u gašenju požara

Objavljeno

-

Foto: HRZ / D. Vujević

Protupožarni avion Canadair CL-415, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) koji je u Grčku upućen u utorak, 22. kolovoza, kako bi pomogao u gašenju požara, vratio se u nedjelju u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku Donjem, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Jedan protupožarni avion Canadair CL-415 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila HRZ-a vratio se u nedjelju 27. kolovoza 2023. oko 11:40 sati iz Helenske Republike u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” Zemunik Dunji, gdje je sudjelovao u pružanju međunarodne humanitarne pomoći u gašenju požara od 22. kolovoza.

Tim koji je bio angažiran na gašenju požara na području Aleksandropolija, Kavala, Drame i Polygyrosa u Helenskoj Republici sastojao se od dvije posade i zrakoplovno-tehničkog osoblja predvođenim kapetanima, bojnikom Ivicom Markačem i bojnikom Igorom Mindoljevićem.

Kapetan aviona Canadair CL-415 bojnik Ivica Markač, ujedno i zapovjednik snaga koje su sudjelovale u gašenju požara u Helenskoj Republici u ovoj prigodi je istaknuo: “Ovo iskustvo uz humanitarnu dimenziju pružanja pomoći u drugim zemljama, pridonosi i promociji ugleda i sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske u svijetu. Dobra priprema i spremnost pomoći narodu Helenske Republike u gašenju i saniranju požarišta rezultat su odlično obavljene zadaće koja je pred nas stavljena. Zahvalnost kolega iz Helenske Republike nama Hrvatskoj vojsci i cijelom Hrvatskom narodu je izrazito važna, jer se pravi prijatelji poznaju kad je najteže”, naglasio je bojnik Ivica Markač.

Protupožarni avion Canadair CL-415 bio je angažiran u Helenskoj Republici u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (rescEU) za pomoć drugim državama za koji Republika Hrvatska u stalnu pripravnost od lipnja do listopada 2023. stavlja na raspolaganje zračne snage HRZ-a s dva protupožarna aviona Canadair CL-415.

Podsjećamo, ovo je drugi puta da su protupožarne snage HRZ-a s avionom Canadair CL- 415 bile angažirane u Helenskoj Republici. Prvi puta su bile angažirane u srpnju ove godine.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari