Connect with us

Pregled

MORH: Kada je riječ o Rafalima nema potrebe za TPT procedurom

Objavljeno

-

S obzirom na navode u pojedinim medijima u svezi s nabavom višenamjenskog borbenog aviona Rafale, iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske javnosti su dostavili objašnjenje pod nazivom: Kada je riječ o Rafaelima nema potrebe za TPT procedurom.

“Naime, Francuska je izvorni proizvođač (Original Equipment Manufacturer – OEM) aviona Rafale i njegove cjelokupne opreme koja je NATO kompatibilna. Samim tim, ne postoji ishođenje dozvole za prijenos vlasništva Republici Hrvatskoj od neke druge države (Third Party Transfer –TPT) pa tako ni od SAD-a.

Kao što je Ministarstvo obrane i dosad nabavljalo opremu za neke druge borbene sustave koji se koriste u Hrvatskoj vojsci, tako i za Rafale, radi se o zasebnoj nabavi opreme koja uključuje američke komponente u odgovornosti MORH-a kao krajnjeg korisnika (End User). To je već u proceduri, a predstavlja standardni postupak u NATO-u koje sve članice provode putem američkog FMS programa.

O svemu navedenom već se razgovaralo s predstavnicima Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj. Pregovori Hrvatske i Francuske o ugovoru za kupnju 12 aviona Rafale u završnoj su fazi i ugovor će biti potpisan na vrijeme, prije kraja godine”, navode.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari