Connect with us

Reagiranja

MORH: Ministar je letio ali u sklopu planirane obuke pilota

Objavljeno

-

Ministarstvo obrane potvrdilo je u petak da je ministar obrane Mario Banožić u dva navrata letio zrakoplovom Pilatus PC-9, ali je navelo da su oba leta realizirana u sklopu planirane obuke pilota te bi se odvili i bez prisustva ministra.

MORH je to priopćio nakon što su mediji objavili da se ministar Banožić prošlog ljeta dvaput koristio vojnim avionom te da je za letove između Zadra i Zagreba koristio školsko-borbeni zrakoplov Ministarstva obrane i “to kako se čini u vrijeme godišnjeg odmora”.

S obzirom na objavu u medijima na temu korištenja zrakoplova Pilatus PC-9, Ministarstvo je priopćilo da je Banožić u dva navrata letio tim zrakoplovom i da su oba leta realizirana u sklopu planirane obuke pilota 392. eskadrile aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te bi se odvili i bez prisustva ministra.

Naveli su također da je let Pilatusom PC-9 bio na prijedlog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te napomenuli kako je sat leta tim zrakoplovom deseterostruko jeftiniji od sata leta helikopterom, a usto bila je ljetna sezona i helikopteri su bili angažirani na gašenju požara i za hitne medicinske prijevoze.

Ministar Banožić, kažu u ministarstvu prvi put je letio kako bi prisustvovao sastanku s predsjednikom Vlade i generalima zapovjednicima i visokim časnicima koji su sudjelovali u Vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak”.

Drugi let bio je na poziv Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u sklopu uvježbavanja pilota na ruti od Zemunika do Zagreba, nakon službenog boravka u Zemuniku i sastanka sa zapovjednicima HRZ-a vezano uz protupožarnu sezonu.

“Sve navedeno u skladu je s Pravilnikom o letenju vojnih zrakoplova prema kojem letenje iznimno može biti odobreno i drugim osobama koje nisu osposobljene za letenje na određenom tipu vojnog zrakoplova, a te osobe ne smatraju se članovima posade zrakoplova”, poručili su iz ministarstva.

Napomenuli su također da je ministar prije leta prošao potrebnu pripre

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari