Connect with us

Politika

MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ministarstvo obrane (MORH) poručilo je u petak predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, u vezi umirovljenja brigadira Elvisa Burčula, da treba poštovati jasno određene nadležnosti državnih tijela u području obrane, a zakoni o tome doneseni su u vrijeme njegove Vlade.

Umirovljenje zapovjednika Počasno-zaštitne bojne (PZB) brigadira Elvisa Burčula izazvalo je sukob predsjednika Republike Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića i ponovno uzburkalo odnose između Milanovića i Vlade.

MORH je u priopćenju podsjetio Milanovića da su nadležnosti državnih tijela u području obrane propisane u zakonima koji su donijeti 2013. godine, u vrijeme Milanovićeve Vlade.

”Zakonom o obrani, člankom 7. stavkom 1. točkom 10. propisano je da Predsjednik Republike Hrvatske imenuje i razrješuje vojne zapovjednike u Oružanim snagama na ustrojbenim mjestima brigadira i generala na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS RH i uz suglasnost ministra obrane”, navodi MORH.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj predložio je imenovanje Burčula na dužnost zapovjednika PZB-a na rok do 31. prosinca 2021. za što ministar obrane nije dao suglasnost. MORH ističe da je Hranj bio upoznat s Banožićevim stavom o predloženom imenovanju.

Protuzakonita odluka o produljenju imenovanja Burčula

”Stoga naglašavamo da je Predsjednik RH protivno Ustavu i Zakonu o obrani 14. listopada donio Odluku o produljenju imenovanja brigadiru Elvisa Burčula zapovjednikom Počasno-zaštitne bojne do 31. prosinca”, kaže MORH dodajući da je istodobno 14. listopada doneseno ”jedino moguće zakonito rješenje” kojim je Burčul stavljen na raspolaganje s danom 15. listopada.

MORH tvrdi da je Glavni stožer poništio zakonito rješenje o raspolaganju za brigadira Burčula i proveo nezakonitu Odluku Predsjednika RH o produljenju imenovanja Burčulu do 31. prosinca.

”Stoga je iz navedenoga postupanja predsjednika Republike i Glavnog stožera jasno tko krši Ustav i Zakon”, navodi MORH poručujući da su prijem i prestanak službe u OSRH, sukladno zakonu, u isključivoj nadležnosti Ministarstva obrane.

Iz Ureda predsjednika Republike priopćili su u srijedu da je prijevremenim umirovljenjem Burčula “Vlada izvršila nasrtaj na funkcioniranje sustava OS RH”, a predsjednik Milanović “neće dopustiti nasrtaj dnevne politike na OSRH”.

Dodaje se da je “zapovjednik PZB-e umirovljen 20. listopada 2021. odlukom ministra obrane, suprotno prijedlogu načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja, koji je utvrdio kako je ostanak brigadira Burčula na dužnosti zapovjednika PZB-a potreba službe i u interesu OSRH”.

U priopćenju se ocjenjuje kako se “odlukom ministra obrane pokušava voditi kadrovsku politiku u OSRH ne poštujući potrebe službe, odluke predsjednika Republike kao vrhovnog zapovjednika OSRH, kao ni prijedloge načelnika Glavnog stožera OSRH i to na način da bezrazložno i suprotno interesu OSRH tjera iz sustava obrane odlikovane časnike Hrvatske vojske”. (Hina)

Milanović poručio Plenkoviću: Obuzdaj, skrbniče, svog jarana

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari