Pratite nas

Događaji

MORH predstavio moderniziranu eskadrilu borbenih zrakoplova MIG 21

Objavljeno

na

Eskadrila borbenih zrakoplova MIG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) predstavljena je u srijedu 22. srpnja, javnosti i novinarima nakon što je, s više od godinu dana zakašnjenja, završen remont i modernizacija u Ukrajini.

[ad id=”68099″]

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske je 9. srpnja 2013. sklopilo ugovor vrijedan 133 milijuna kuna s ukrajinskom tvrtkom „Ukrspeceexport“ o remontu sedam hrvatskih i nabavi pet ukrajinskih borbenih zrakoplova MiG 21. Posljednji, dvanaesti, isporučen je Hrvatskom ratnom zrakoplovstvuu 16. srpnja.

Nakon preuzimanja zrakoplova koji su prošli sva testiranja, ukrajinska strana dala je garanciju od dvije godine, a MORH je najavio da će tvrtki „Ukrspeceexport“ obračunati maksimalni iznos ugovorenih penala.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general zbora Drago Lovrić rekao je nakon predstavljanja „da je zrakoplovima MIG 21 u sastavu HRZ-a još od Domovinskog rata produžen radni vijek, ali da je potrebno do kraja iduće godine donijeti odluku o nabavi novih borbenih zrakoplova, dodavši da je uvođenje nove tehnike dugoročan proces koji traje godinama“.

Uz generala Lovrića, današnjem predstavljanju zrakoplova u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na vojnom aerodromu Plesu te prigodnom letačkom programu i vježbi nazočio je zapovjednik NATO zračnih snaga i zrakoplovstva SAD u Europi i Africi, general zbora Frank Gorenc.

Po scenariju vježbe „Air policinga“, nadležne NATO strukture upozorile su dežurni par hrvatskih MIG-ova da je jedan zrakoplov, kojega je ‘glumio’ hrvatski zrakoplov tipa Pilatus, neovlašteno ušao u hrvatski zračni prostor te su ga hrvatski Migovi presreli i prisilili na slijetanje.

Piloti su pokazali i prigodni letački program letom u formaciji od tri zrakoplova, što je dio programa koji će se pokazati na vojnom mimohodu tijekom proslave 20. obljetnice akcije „Oluje“ 4. kolovoza u Zagrebu.

General Lovrić pohvalio je rad i napore pripadnika HRZ-a, istaknuvši da oni uz uobičajene aktivnosti sudjeluju u mirovnim misijama u inozemstvu, gase požare i spašavaju unesrećene. Posebno je naglasio da pripadnici HRZ-a uspješno obučavaju afganistanske pilote u NATO-voj misiji „Resolute support“ kao i pilote drugih zemalja te sudjeluju i mirovnoj misiji KFOR na Kosovu. Rekao je da HRZ ima dovoljan broj osposobljenih pilota za svoje potrebe te da će idući tjedan dva nova pilota biti primljena u Eskadrilu borbenih zrakoplova.

Na novinarski upit hoće li Hrvatska naplatiti penale zbog kašnjenja remonta i isporuke zrakoplova Lovrić je rekao „da svakako hoće, ali da još ne zna o kojem je iznosu riječ“!
General Frank Gorenc također je izrazio zadovoljstvo viđenim mogućnostima remontiranih hrvatskih MIG-ova i izrazio zadovoljstvo suradnjom s hrvatskim kolegama te potom osobno sjeo u kokpit jednog MIG-a 21.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Planine Afganistana će pričati o Hrvatima’

Objavljeno

na

Objavio

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta avionom Croatie Airlinesa sletjeli u RH

Pri ulasku u hrvatski zračni prostor ministar Krstičević 11. HRVCON-u poručio: “Hvala na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti”

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta koji su se nalazili u misiji Resolute Support u Afganistanu sletjeli su u petak, 27. ožujka 2020. godine u kasnim večernjim satima zrakoplovom Croatia Airlinesa u zračnu luku “Dr. Franjo Tuđman”. U zagrebačkoj zračnoj luci pripadnike 11. hrvatskog kontingenta dočekali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.

Ovo je prvi put da je transport pripadnika Hrvatske vojske organiziran zrakoplovom Croatie Airlinesa.

Iz Afganistana se vratilo 140 pripadnika 11. HRVCON-a, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske. Pripadnici Oružanih snaga Republike Albanije, Vojske Crne Gore te Armije Sjeverne Makedonije, sletjeli su u zračnu luku u Podgorici.

Naime, u Afganistanu ostaje 12. hrvatski kontingent koji je upućen u misiju u Afganistanu početkom ožujka gdje će do kraja misije obavljati redovne zadaće.

Ministar Krstičević poželio je dobrodošlicu hrvatskim vojnicima pri ulasku u hrvatski zračni prostor

“Dragi pripadnici 11. hrvatskog kontingenta, dobrodošli u hrvatski zračni prostor. U ime hrvatske Vlade hvala vam na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti. Dobrodošli kući!”, poruka je potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića prilikom ulaska zrakoplova Croatia Airlinesa s pripadnicima 11. HRVCON-a u hrvatski zračni prostor.

Braćo i sestre po oružju i svetome stjegu,sretan Vam povratak u Hrvatsku. Malobrojni znaju što ste činili i kako ste pronosili ime Hrvatske. Planine Afganistana će pričati o Hrvatima. Hvala Vam! Komentirao je Ivan Serta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predsjednik Vlade s hrvatskim znanstvenicima o borbi protiv koronavirusa

Objavljeno

na

Objavio

U kontekstu aktivnosti Vlade u suzbijanju širenja globalne pandemije novog koronavirusa SARS—CoV-2 i bolesti COVID-19 koju uzrokuje, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas u Banskim dvorima sastanak i videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inozemstva.

Na sastanku su sudjelovali akademik prof. dr. sc. Miroslav Radman (molekularni biolog, MedILS), akademik prof. dr. sc. Igor Rudan (Sveučilište u Edinburgu), prof. dr. sc. Nenad Ban (molekularni biolog, ETH Zürich), prof. dr. sc. Ozren Polašek (epidemiolog, Medicinski fakultet Split), prof. dr. sc. Alemka Markotić (Klinika za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”), prof. dr. sc. Dragan Primorac (genetičar, predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku), prof. dr. sc. Gordan Lauc (molekularni biolog, Zavod za biokemiju i molekularnu biologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta), izv. prof. dr. sc. Josip Car (stručnjak za zdravstvene sustave, Imperial College London & NTU Singapore), izv. prof. dr. sc. Branko Kolarić (epidemiolog, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Andrija Štampar” i Medicinski fakultet u Rijeci), doc. dr. sc. Krunoslav Capak (epidemiolog, Hrvatski zavod za javno zdravstvo), doc. dr. sc. Petra Klepac (epidemiolog, London School of Hygiene and Tropical Medicine) i dr. sc. Andreja Ambriović Ristov (virolog, Institut Ruđer Bošković).

Svrha sastanka bila je razmjena mišljenja s multidisciplinarnom skupinom znanstvenika o mjerama koje je Hrvatska dosad poduzela u suzbijanju epidemije, ocjena sadašnjeg stanja te znanstvena promišljanja i prijedlozi za daljnje korake u borbi protiv bolesti COVID-19.

Svi sugovornici istaknuli su pravodobnu i djelotvornu reakciju Hrvatske te izrazili spremnost za daljnjim sudjelovanjem u ovakvim razmjenama znanstvenih promišljanja radi što učinkovitijeg suočavanja s pandemijom.

Zahvalivši se svima na sudjelovanju, predsjednik Vlade Plenković poručio je da je važno svaki dan ulagati sve moguće napore, na svim razinama, da bude što manje izgubljenih života te da se zaštiti zdravlje hrvatskih građana, priopćeno je iz Vlade RH.

‘Hrvatska ima najbolji stožer za obranu od corona virusa u cijelom svijetu’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari