Connect with us

Događaji

MORH: Provedena simulacijska vježba ‘Defender 21-CPX’

Objavljeno

-

Morh

Gardijska mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske sudjelovala je u sastavu Multinacionalne divizije – Centar (MND-C), pod zapovijedanjem general-bojnika Denisa Tretinjaka u računalno potpomognutoj vježbi „Defender 21–CPX“, priopćilo je Ministarstvo obrane RH (MORH).

MORH navodi da su u vježbi, pored pripadnika Gardijske mehanizirane brigade HKV, sudjelovali pripadnici Oružanih snaga RH raspoređeni u stožer MND-C, uz pripadnike vojski osam zemalja članica NATO-a – SAD, Mađarske, Italije, Slovenije, Rumunjske, Bugarske, Španjolske i Albanije.

Cilj vježbe je uvježbavanje stožernih procedura u procesu vojnog donošenja odluke, kao i provjera važećih planova i koncepata nedavno aktiviranog američkog 5. Korpusa (V Corps) i Savezničkog Multinacionalnog korpusa Jugoistok (Multinational Corps Southeast – MNC-SE).

Vježba se provodila na više lokacija u SAD i Europi, uključujući američki Fort Knox kao glavno zapovjedno mjesto te izdvojena zapovjedna mjesta u njemačkim Grafenwöhru i Wiesbadenu te rumunjskom Bukureštu, dodaje MORH.

Pripadnici HV-a iz MND-C i Gardijske mehanizirane brigade provodili su vježbu u Združenom simulacijskom središtu američke Kopnene vojske (JMSC – Joint Multinational Simulation Centre) u Grafenwöhru.

Stožer MND-C sudjelovao je u vježbi istodobno upravljajući vlastitim prednjim zapovjednim mjestom (FCP) na poligonu Grafenwöhr te glavnim zapovjednim mjestom (MCP) u svojoj matičnoj bazi u Székesfehérváru u Mađarskoj, precizirao je MORH.

Provedene aktivnosti uključivale su provedbu združenih ofenzivnih i defenzivnih operacija u međunarodnom okruženju, dok su pripadnici Gardijske mehanizirane brigade ostvarili visoku razinu interoperabilnosti sa 125. i 15. mađarskom brigadom i nadređenim zapovjedništvom divizije (MND-C).

MND-C i Gardijska mehanizirana brigada ispunili zadaće

Uz to, MND-C je imao priliku testirati koncept zapovijedanja i nadzora, postupke i komunikaciju između zapovjednih elemenata, stožerne postupke te informacijske i komunikacijske sustave.

“Ova nam je vježba vrlo važna i predstavlja izuzetnu priliku za razvoj naših sposobnosti za planiranje i provedbu operacija na razini divizije“, rekao je general-bojnik Denis Tretinjak dodajući da su MND-C i Gardijska mehanizirana brigada u potpunosti ispunili zadaće te pokazali sposobnosti potrebne za provedbu zadaća.

Vježba je službeno završena svečanošću u ponedjeljak u vojarni “Alba Regia” u Székesfehérváru, gdje se general-bojnik Denis Tretinjak zahvalio pripadnicima stožera MND-C na njihovom entuzijazmu i predanom doprinosu.

Tom prilikom za izvanredan doprinos u provedbi vježbe nagrađeni su pukovnik Zlatko Iživkić, pukovnik Nikica Lemić, bojnik Josip Štefanac i narednik Dario Šolić.

Osoblje stožera MND-C u drugom dijelu ove godine sudjelovat će u vježbi “Alligator Sword 21” pod vodstvom Njemačko-nizozemskog korpusa.

Simulacijska vježba – vježba na zapovjednom mjestu “Defender 21 CPX” zadnji je dio vježbe “Defender-Europe 21 (DE21) koju je Zapovjedništvo američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku (USAREUR-AF) provodilo na području Europe od travnja do lipnja 2021.

Također, u sklopu “Defender-Europe 21“ provedene su vježbe “Swift Response 21″, “Immediate Response 21” i “Saber Guardian 21”.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari