Pratite nas

I MORH se uključio u Josipovićevu kampanju

Objavljeno

na

Stanje u HRZ-u i pad jednog od borbenih zrakoplova MiG-21 kao da su aktivirali predsjedničku kampanju, čiji pravi početak očekujemo već neko vrijeme. Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu RH, još mjesec dana politička tajnica NATO-a, u tim se temama osjeća kao kod kuće.

Malo je tko očekivao da će se loše stanje u Oružanim snagama nametnuti kao prva predizborna tema, te da će vas MORH optužiti da o tome politizirate?

Mig 21 hrvatskaRasprava o stanju Oružanih snaga (OS RH) nije predizborno političko nadmetanje nego nešto što izravno ulazi u ingerenciju predsjednika RH, koji je i po Ustavu vrhovni zapovjednik OS. Upravo zbog toga, stanje Oružanih snaga, a ne njegova politizacija, jest i bit će jedna od glavnih tema kampanje. Rješavanje problema Oružanih snaga traži prihvaćanje odgovornosti, odlučnost i liderstvo. Srećom, imamo vrlo kompetentne, profesionalne i predane ljude u OS. Ali oni moraju imati što jesti, moraju imati gdje boraviti i moraju imati suvremenu i ispravnu opremu. Sve ostalo je prijetnja njihovoj pa tako i našoj sigurnosti, a vrhovni zapovjednik to ne smije dopustiti. Znam jako dobro kako žive i rade naše vojnikinje i vojnici u Slunju, Gašincima, Petrinji, Zemuniku, ali i u Afganistanu, gdje ih posjećujem već godinama.

Obmanjuju javnost

Vaša izjava da je stanje u HRZ-u “jadno” ražestila je Ministarstvo obrane. Reagiralo je preko svoje službe za informiranje i kazalo, u biti, da je vaša izjava sramotna za “pobjedničku vojsku”.

Priopćenje MORH-a čisti je politički pamflet. Kao da nije dovoljno što gospodin Josipović već tjednima troši državni novac za svoju kampanju obilazeći mjesta za koja pet godina nije nimalo mario, nego je sada počeo zlorabiti i ministarstva za vlastitu promidžbu. Već je iz samog tona priopćenja MORH-a jasno da je ono sastavljeno u svrhu potpore njemu kao predsjedničkom kandidatu i na njegov zahtjev, što je čista zloporaba položaja. Pozivam kolege iz MORH-a da se bave svojim poslom, a ne političkom kampanjom. Ako ministar ili neki časnik žele biti glasnogovornici nečijeg izbornog stožera, neka se javno izjasne, a ne da se skrivaju iza MORH-a i putem tog ministarstva šalju priopćenja u kojima se zanemaruju konstruktivna rješenja koja predlažem u najboljoj namjeri, te se izvrću činjenice i obmanjuje javnost. To od ministra Ante Kotromanovića zaista nisam očekivala. Upravo sam zbog toga neki dan rekla da će kampanja biti prljava. Imam stav, znam teme koje tište hrvatske građane i neću prestati govoriti!

MORH je reagirao brže nego vrhovni zapovjednik Ivo Josipović, kojemu ste također poslali poruku, čudeći se zašto odgađa sjednicu Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost. Zapravo drže vam lekciju i tvrde da to nisu teme za VNS, samo za Vijeće za obranu. Kažu da i ne razumijete pojam “air policing”!

Hvala im na instrukcijama, ali meni ne trebaju ni mentor ni šalabahteri. Jako dobro znam o čemu govorim, ali nisam sigurna da znaju i oni. Ako tvrde da je sve sjajno onda ili zatvaraju oči pred istinom ili debelo obmanjuju hrvatsku javnost, a onda imamo dubokih problema. Ostajem pri svemu što sam rekla. Upozoravala sam te ću i dalje upozoravati na ono što svi znaju, a to je da odluku o zrakoplovstvu ne možemo više odgađati jer odgovornost i posao pred nama ogromni su, a 2016. godina je iza ugla. Pametne i odgovorne odluke ne donose se navrat-nanos i u Hrvatskoj treba prestati s takvom praksom. Vrlo dobro znam koje su ingerencije Vijeća za obranu, a koje Vijeća za nacionalnu sigurnost, te kad je riječ o stanju i budućnosti borbenog zrakoplovstva i dalje tvrdim da se mora sastati i Vijeće za nacionalnu sigurnost jer suverenitet hrvatskog zračnog prostora i uopće stanje OSRH prvorazredno je pitanje nacionalne sigurnosti. Kad bi se i prihvatila logika Vijeća za obranu, ako je samo ono nadležno, zašto se sastalo samo dva puta u mandatu predsjednika Josipovića, uza sve probleme koje imamo. Pa i svjetski mediji pišu o teškom stanju u OSRH. Deutche Welle u članku pod nazivom “Hrvatska vojska drastično je tehnički zapuštena” ističe da se ta pitanja aktualiziraju gotovo isključivo onda kad se dogodi neki ozbiljan tehnički kvar ili propust. Što se tiče “air policinga”, vrlo sam dobro upućena u terminologiju, sposobnosti i operacije NATO saveza. Pa tako želim upoznati mjerodavne u RH da je “air policing” prihvaćeni termin NATO-a koji je prvi put korišten u NATO-ovoj operaciji redarstvenog nadzora u zraku baltičkih država od 2004. godine. Nakon toga je Island, koji također nema vlastito borbeno zrakoplovstvo, zatražio 2006. od NATO saveza provedbu “air policinga” kako bi zaštitio svoj zračni prostor. Dakle, “air policing” implicira nadzor od strane NATO saveza, za razliku od nadzora vlastitim zrakoplovstvom, za koje zemlje članice često koriste termin “Quick Reaction Alert.”

On po običaju šuti

U Ministarstvu obrane kažu da su gotovo nemoćni jer su prethodne, HDZ-ove vlade zakazale i nisu provele potrebne reforme. Jesu li u pravu ili je to tek alibi, a i vama predbacuju da niste, kao ministrica, sazvali VNS kad je pao helikopter?

Karakteristika je ove vlade da krivnju neprestano traži u nekim prošlim vremenima. Da, i bivše su vlade griješile, ali ne može se dovijeka pozivati na tuđe pogreške. Zaista je vrijeme da se uhvate posla. Smiješno je da se ministar poziva na vrijeme dok sam bila ministrica vanjskih poslova, a ne obrane ili vrhovna zapovjednica. Uostalom, otišla sam iz vlade prije gotovo sedam godina. A činjenica da se ministar Kotromanović u priopćenju poziva na remont MiG-ova kao nekakvo postignuće bila bi smiješna da nije žalosna. Ministar ili zatvara oči pred stvarnošću ili nema pojma o čemu govori. A vrhovni zapovjednik po običaju šuti i gleda. Sve u svrhu neke “nepolitizacije” OS. A nije riječ o politici, već o viziji, strategiji i liderstvu s ciljem zaštite nacionalnih interesa i ovoga naroda. O tome kakvi su rezultati toga, na žalost, svjedočimo i svi mi i svjetska javnost. Želim oružane snage koje si možemo priuštiti, ali i snage koje nas mogu obraniti i zaštititi naš suverenitet i naše interese. Moramo odlučiti racionalno, ali i hrabro. Zar smo već zaboravili što nam se dogodilo kad smo bili razoružani? Da nismo izgradili HV nadčovječanskim naporima danas ne bi bilo Hrvatske.

Davor Ivanković/VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

26 godina od stradanja Vukovara – Položeni vijenci na Memorijalnom groblju

Objavljeno

na

Objavio

U Vukovaru se obilježava 26. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U grad su stigli brojni hrvatski građani kako bi odali počast poginulima i ubijenima u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad. Među onima koji će s pokloniti žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata cijeli je državni vrh predvođen predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Sudionici Kolone sjećanja stigli su na Memorijalno groblje. Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja. U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednički vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok misu zadušnicu na groblju predvodi požeški biskup Antun Škvorčević.

isječak HRT

Do Memorijalnog groblja državni vrh i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice, u kojoj je bio održan prigodan komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. Kolonu su predvodili branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi te državni vrh. Brojni hodočasnici koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država bili su zaogrnuti hrvatskim zastavama i nosili su transparente s domoljubnim porukama.

Nakon polaganja vijenaca na groblju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vijenac će položiti i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a nakon mise, to će učiniti predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari