Pratite nas

Pregled

MORH: Sve veći interes za dragovoljno vojno osposobljavanje

Objavljeno

na

Foto: MORH/ M. Čobanović

U vojarni “123. brigade Hrvatske vojske u Požegi u petak je prihvaćen 20. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, što je ujedno i treći ovogodišnji naraštaj, izvijestili su iz Ministarstva obrane te dodali da je interes za dragovoljno vojno osposobljavanje sve veći.

Dragovoljnim vojnim osposobljavanjem stječu se vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Oružanim snagama RH te potrebna znanja i vještine za služenje u pričuvnom sastavu OS RH.

Zapovjednik Središta za temeljnu obuku brigadir Milan Čorak izvijestio je da prvi puta od stupanja na snagu dragovoljnog vojnog osposobljavanja u jednoj godini kreću tri naraštaja naglasivši da je to ostvarenje vizije Ministarstva obrane na čelu s ministrom Damirom Krstičevićem i vrhom Oružanih snaga RH “Očekivali smo takav interes i odaziv mladih te moram naglasiti kako smo zadovoljni brojem ročnika koji će pristupiti dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Do kraja dana svi prijavljeni bit će i zaprimljeni, potpisati ugovore i biti spremni za sve ono što ih čeka u narednih osam tjedana obuke”, rekao je.

Ostvarenje karijere u Oružanim snagama i MORH-u ambicija je 21-godišnjeg Josipa Tomića iz Ivandola kod Požege. “Moram priznati kako je moja okolina bila iznenađena odlukom da se pridružim Hrvatskoj vojsci, ali moram reći kako je moja želja ostati u Hrvatskoj, a ne otići kao veliki broj mojih prijatelja u inozemstvo.

Želim služiti svojoj domovini i čast mi je nositi ovu vojničku odoru”, rekao je Tomić. Otac, pripadnik “Tigrova”, poticaj sinu za dragovoljno služenje vojnog roka Dvadesetpetogodišnji Petar Bruno Basić iz Zagreba cijeli život aktivno se bavi sportom, no glavna motivacija za prijavu na dragovoljno vojno osposobljavanje bio mu je njegov otac.

“Moj otac bio je pripadnik 1. gardijske brigade “Tigrovi” u Domovinskom ratu i njegovo služenje domovini bio je veliki motiv za moju prijavu. Obitelj, prijatelji i djevojka su me podržali i vesele se razvoju moje karijere u Oružanim snagama”, naglasio je Basić.

Magistrica povijesti Nikolina Vuković, 25-godišnjakinja iz Velike pokraj Požege, izjavila je kako joj je glavni motiv za prijavu bio diplomski rad na temu Domovinskog rata. “I ja želim pridonijeti svojoj državi, baš kao što su to učinili i branitelji za vrijeme Domovinskog rata, a cilj mi je jednoga dana postati časnica OS RH”, rekla je.

Za dragovoljno vojno osposobljavanje u prvih osam mjeseci 2017. godine prijavilo se 1165 kandidata, među kojima 189 žena.

U dosadašnjih 20 naraštaja dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 6649 kandidata, od kojih je u djelatnu vojnu službu do sada primljeno 4313 kandidata, a 26. rujna 2017. ugovor o djelatnoj vojnoj službi potpisalo je i 382 vojnika/mornara, izvijestili su iz MORH-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

U Jasenovcu 75 vojnika, tri motorna čamca i cisterna za vodu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ J. Kopi

U obrani od poplava i danas, 24. ožujka 2018. godine angažirane su snage Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OS RH sa 75 pripadnika na dvije lokacije na području Sisačko-moslavačke županije.

Tako je na području Jasenovca angažirano 74 pripadnika s tri motorna čamca, a na području Lekenika angažiran je jedan pripadnik Hrvatske vojske sa cisternom za opskrbu civilnog stanovništva pitkom vodom.

U pripravnosti se u taktičko operativnom središtu nalazi još 47 pripadnika Hrvatske vojske, a 107 ih se vraća u matične vojarne, priopćio je MORH

Tijekom jučerašnjeg dana na poplavljenim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji bilo je angažirano 228 pripadnika OS RH s motornim vozilima, čamcima i strojevima.

Podsjetimo, pripadnici Hrvatske vojske angažirani su na aktivnostima u pomoći u obrani od poplava sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića i temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Govor Marije Petričević: Ne želim da ratifikacija Konvencije učini zakonom obvezno financiranje uhljebništva u civilnom društvu

Objavljeno

na

Objavio

Marija Petričević, članica građanske inicijative “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije” održala je govor na današnjem prosvjedu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Govor donosimo u cijelosti:

Ja sam Marija Petričević. Znam čitati. I ne treba mi Andrej Plenković interpretirati što sam pročitala.

Arhitektica sam. Imam posao. Stara sam 24 godina. Ne želim otići iz Hrvatske. Želim živjeti u državi u kojoj naprijed idu oni koji su marljivi, sposobni i pošteni, a ne oni koje gura politička stranka ili interesni lobi.

Danas sam ovdje zato što ne želim da zastupnici u Hrvatskom saboru koji bi tamo trebali predstavljati moje vrijednosti ratificiraju Istanbulsku konvenciju. Ovdje u svoje ime i u ime svih vas tražim da muškarci i žene koji su ušli u Sabor tvrdeći biračima da su demokršćani – to i dokažu glasujući protiv ratifikacije. I da birajući između poslušnosti šefu stranke i poštivanju volje birača koji su ih izabrali – izaberu nas, građane.

Ratifikacijom Konvencije Hrvatska država kroz Članak 8 preuzima zakonsku obavezu financirati udruge koje se u Hrvatskoj bave zaštitom ljudskih prava samo nekih ljudi.

Ratifikacijom Hrvatska preuzima zakonsku obavezu financirati udruge i aktiviste koji godinama primaju novac iz proračuna za zaštitu žena i ljudskih prava – a onda, u plaćenom, radnom vremenu – djeluju kao parapolitičke organizacije.

Financira ih se da pomažu pretučenim ženama,a one organiziraju prosvjede protiv ministra kulture ili branitelja.

Dobivaju novac iz proračuna da štite silovane žene – a one krivotvore istinu o Domovinskom ratu.

Dobivaju novac da štite prestrašenu djecu – a one, financirane javnim novcem – organiziraju kampanju protiv referenduma o braku ili prosvjeduju protiv Katoličke Crkve.

Isti oni koje je g.Bauk u pismu SDP-ovim zastupnicima nazvao „nama skloni aktivisti“ – ratifikacijom Istanbulske će na račun nesreće žrtava nasilja našim novcem financirati svoje ideološke i političke aktivnosti.

Ne želim da Hrvatska odvoji milijardu kuna poreznog novca za financiranje aktivnosti koje nemaju veze sa zaštitom žena i djece.

Ne želim da gotovo polovica moje bruto plaće koja odlazi u državni proračun – financira žene koje se predstavljaju kao „zaštitnice žena“, a istovremeno vrijeđaju, omalovažavaju i etiketiraju sve žene koje misle i žive drugačije od njih.

Ne želim da odbor GREVIO koji se sastoji od 10 žena koje sve zastupaju i promoviraju rodnu ideologiju ima ovlasti uplitati se u hrvatske politike, financije i pravosuđe.

Ne želim da ratifikacija Konvencije učini zakonom obvezno financiranje uhljebništva u civilnom društvu.

Javni novac treba dolaziti do žrtava nasilja, pružajući im konkretnu pomoć.

Ljudi koji napuštaju Hrvatsku, među njima moji prijatelji i kolege – mladi, sposobni, obrazovni – kao glavni razlog odlaska navode besperpsektivnost. Ne vide da imaju budućnosti u Hrvatskoj. Ne vide da mogu svoji radom, poštenjem i zalaganjem napredovati, pošteno živjeti od svoga rada – bez stranačkih i političkih veza. Bez političke trgovine. Jednaki pred zakonom sa svima drugima.

Kažu da je na nama mladima budućnost. Ja izabirem živjeti u Hrvatskoj. Ja izabirem živjeti u najljepšoj zemlji na svijetu jer vjerujem da je ona izgrađena na ispravnim temeljima.

Vjerujem da je cijena koja je plaćena za njenu slobodu zalog za budućnost i siguran put za nas i našu djecu. A ono što želim je da se naše žene, naše hrabre majke, bake, sestre, prijateljice, i najranjivije pripadnice našeg društva štite bez paravana, bez skrivenih namjera, bez ideologije – učinkovitom primjenom hrvatskih zakona i transparentnim trošenjem proračunskog novca.

Pozivam zastupnike građana u Hrvatskom saboru da glasuju protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati