Pratite nas

Hrvatska

MORH: U tijeku natječaj za kadete vojne pilote, sprema se studij zbog nabavke F-16

Objavljeno

na

Ministarstvo obrane RH raspisalo je javni natječaj za prijam u kadetsku službu za sveučilišni studij Aeronautika – vojni pilot.

U akademskoj godini 2018./2019. u status kadeta/kadetkinja bit će primljeno do 20 kandidata/kandidatkinja, upisanih na prvu godinu sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija (3+2 god.) na preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Aeronautika – vojni pilot na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Napominjemo kako je od ove godine godišnja upisna kvota za studij Aeronautika – vojni pilot povećana s 10 na 20 kandidata, a radi se i na razvoju i proširenju studija aeronautike za potrebe školovanja vojnih pilota u svjetlu povećanog interesa zbog nabave borbenih aviona F-16 C/D Barak, priopćio je MORH

Rok za podnošenje prijava je 16. travnja 2018. , a više o natječaju možete saznati OVDJE.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Pupovac jedan vijenac bacio u Dunav, drugi položio na Memorijalnom groblju

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjedik SDSS-a Milorad Pupovac u subotu je došao u Vukovar i zajedno s predsjednicom udruge “Protiv zaborava” Maricom Šeatović odao počast nedužnim vukovarskim žrtvama.

Jedan vijenac bacili su u Dunav, a drugi je položio na vukovarskom Memorijalnom groblju. Tom prilikom je dio građana, koji su bili tamo, Pupovcu okrenuo leđa, piše 24 sata

Pupovca je u Vukovaru pratila i policija.

Nakon polaganja vijenaca otišli su zapaliti svijeće za sve poginule i stradale u crkvi Sv. Nikole.

Danas smo sa najdubljim osjećajem pijeteta prema vukovarskim žrtvama i sa najdubljim suosjećanjem sa svima koji ih se sjećaju, posebno sa njihovim najbližima, položili vijenac, kako za stradale građane Vukovara hrvatske nacionalnosti, tako za stradale građene srpske nacionalnosti – rekao je Pupovac. Kaže da su učinili to zbog toga što je to izrad najdubljih moralnih osjećaja, unatoč podjelama koje oko toga postoje u gradu i ovoj zemlji.

Mislimo da je to naša dužnost i mislimo da je to smjer u kojem svi trebamo ići – rekao je.

Naša je najdublja želja da u gradu Vukovaru i cijeloj ovoj zemlji počnemo stvarati komemorativne politike i politike sjećanja koje neće biti izvor strahova, koje neće biti izvor optužbi, nastavka mržnji, nego koje će biti povod za približavanje, izražavanje poštovanja, pijeteta i osjećaja solidarnosti – rekao je Pupovac koji je dodao da to govori kao predstavnik naroda koji je u 20. stoljeću iza sebe ostavio mnoge žrtve.

Nisam došao ovdje da bih s bilo kime polemizirao – rekao je Pupovac na pitanje zašto je došao danas, a ne u nedjelju. Dodao je kako nije došao komentirati ičije izjave koje su izrečene do današnjeg dana, a neke su ih trebale odvratiti od dolaska i zastrašiti dio građana Vukovara i biti, kaže povod, da se produbljuje jaz.

Nakon sastanka koje smo imali s predstavnicima svih srpskih organizacija, odlučio sam da dođem na današnji dan da mogu na miru položiti vijence i izraziti pijetet bez ikakvog osjećaja da bi to moglo nekog smetati i da bi mogao doći na mjesto na koje netko ne želi da dođem na sutrašnji dan. Došao sam zbog toga da mi se ne dogodi ono što se dogodilo u prethodna dva puta, a to je da nemam priliku da na osnovi našeg najdubljeg moralnog osjećaja poštivanja žrtava mogu položiti vijence kao što one zaslužuju – izjavio je i dodao da ništa drugo ne može ni treba reći.

Nijedna izjava koju ste mogli čuti ili pročitati, bilo s hrvatske ili srpske strane, nije me spriječila da danas budem ovdje i napravim ono što smatram da je dobro za Hrvate i Srbe – izjavio je i dodao da neće svi Srbi razumjeti dolazak, niti će svi Hrvati prihvatiti poruke koje šalje.

Uvjeren sam da sa ovim što činimo, radimo pretpostavke da imamo bolje odnose, da čuvamo mir koji smo stvorili ’97-’98 godine, da gradimo odnose u ovom gradu jer mu je to potrebno i da gradimo odnose u ovoj zemlji jer joj je to potrebne – dodao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Vukovar: Položene ruže i zapaljene svijeće na grobovima branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, uoči 27. obljetnice sloma obrane i velikosrpske okupacije toga grada, članovi Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, u subotu su položili ruže i zapalili svijeće na grobovima poginulih i ubijenih branitelja.

“Jako sam tužna i žalosna jer smo došli upaliti svijeće i položiti ruže na grobove poginulih i ubijenih u obrani Vukovara, ali ne možemo za brojne one koje još uvijek tražimo i čija se sudbina ne zna, među kojima je i moj suprug”, kazala je predsjednica “Vukovarskih majki” Manda Patko.

Dodala je kako već godinama nema novih pokopa na Memorijalnom groblju, no to ne znači da se ne radi na pronalasku nestalih, jer se svaka dojava istražuje, ali nema rezultata.

“Jako puno se radi. To znamo. Svaka dojava se provjerava i istražuje, ali nažalost rezultata za sada još uvijek nema. Zašto je tomu tako, treba pitati Srbiju”, istaknula je predsjednica udruge “Vukovarske majke Manda Patko.

Na pitanje novinara kako ocjenjuje današnji najavljeni dolazak u Vukovar predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca, kazala je da je Pupovac već dolazio u Vukovar, a njoj osobno to ne znači ništa.

“Milorad Pupovac već je dolazio u Vukovar, bio je i u Koloni sjećanja tako da to nije prvi puta da je on ovdje”, dodala je predsjednica udruge.

Pedsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir izjavila je novinarima da je jako puno prošlo vremena od posljednjeg pokopa posmrtnih ostataka nekog od pronađenih hrvatskih branitelja ili civila, iako hrvatska država nikada nije bila angažiranija, ali nema rezultata.

“Znamo da se puno radi i mislim da nikada hrvatska država nije bila angažiranija u potrazi za nestalima, ali rezultati su nikakvi”, kazala je Alvir.

Informacije o nestalima su u Srbiji

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić naveo je da se od 1770 hrvatskih branitelja i civila poginulih u obrani Vukovara, još uvijek traži njih 386.

“U mandatu ove Vlade smo puno napravili. Promijenili smo metodologiju rada, ide naš prijedlog prema Republici Srbiji da se revidira postojeći sporazum s tom državom koji datira još iz 1995. godine, a u izradi je i prvi Zakon o nestalim osobama u Republici Hrvatskoj”, naglasio je Sučić.

Potvrdio je da su napravljeni i brojni drugi iskoraci u potrazi za nestalima.

“Međutim, što je? Prepreka u svemu tome su informacije koje se nalaze u Srbiji. Početkom ovoga mjeseca potpisali smo i okvirni plan u Haagu koji bi trebao donijeti iskorak u bilateralnoj suradnji Hrvatske sa Srbijom i multilateralnoj suradnji na području cijele bivše Jugoslavije”, rekao je.

(Hina)

Djevojčica u plavom kaputiću – potresan simbola Vukovara

 

 

U Rijeci 12. put povorkama gradom i paljenjem svijeća obilježena tragedija Vukovara

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari