Connect with us

Iz Svijeta

Moskva: Odluka Njemačke o isporuci oružja Ukrajini je ‘nečuvena’

Objavljeno

-

Foto: EPA

Moskva je u ponedjeljak priopćila da je odluka Njemačke o isporuci oružja Ukrajini nečuvena, dok ruske snage nastavljaju svoju ofenzivu na bivšu sovjetsku republiku.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u subotu da će Njemačka poslati Ukrajini 1000 komada protutenkovskog oružja i 500 projektila Stingera iz njemačkih zaliha kao pomoć u obrani od Rusije.

“Ova nečuvena gesta opravdana je ‘borbom Ukrajine za slobodu i neovisnost’, kao i ‘prijetnjom’ koju naša zemlja navodno predstavlja europskoj sigurnosti”, priopćila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Njemačka je odobrila i dostavu 400 ručnih raketnih bacača iz Nizozemske u Ukrajinu, a dozvolila je i Estoniji da Ukrajini preda stare istočnonjemačke haubice. Finska je kupila haubice 1990-ih nakon pada Berlinskog zida i kasnije ih prodala Estoniji. Države koje drugim zemljama žele predati oružje koje su uvezli iz Njemačke moraju najprije dobiti dozvolu Berlina.

Njemačka već dugo ne izvozi oružje u ratna područja, što je politika koja proizlazi iz njezine krvave povijesti u 20. stoljeću i njome izazvanog pacifizma.

Odluka njemačke vlade predstavlja promjenu smjera u njemačkom stavu prema ukrajinskoj krizi. Vlada je dosad odbijala dostaviti oružje Ukrajini jer se radi o zoni sukoba. (Hina)

Njemački mediji: ‘Povijesni’ Scholzov preokret u vanjskoj i sigurnosnoj politici

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari