Connect with us

Iz Svijeta

Moskva proširila popis EU dužnosnika kojima je zabranjen ulazak u Rusiju

Objavljeno

-

Foto: EPA

Rusko ministrstvo vanjskih poslova u petak je, u odgovoru na najnovije sankcije Bruxellesa, priopćilo da je značajno proširilo popis dužnosnika i političara iz Europske unije kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

Uoči druge obljetnice ruskog napada na Ukrajinu, Vijeće EU-a u petak je usvojilo 13. paket sankcija protiv Moskve, kojim je na popis sankcioniranih dodano još 106 pojedinaca i 88 tvrtki optuženih za pomaganje Moskvi u nabavci oružja ili umiješanost otmice ukrajinske djece, što Moskva odlučno niječe.

“EU nastavlja s bezuspješnim pokušajima jačanja pritiska na Rusiju putem jednostranih restriktivnih mjera. Kao odgovor na te neprijateljske poteze, ruska strana je značajno proširila listu predstavnika europskih institucija i zemalja članica EU-a kojima se brani ulazak na teritorij naše države”, priopćilo je ministarstvo.

Na popisu se nalaze predstavnici vojske i policije, komercijalnih organizacija koje pružaju vojnu pomoć Ukrajini, predstavnici europskih institucija uključenih u progon ruskih dužnosnika i onih koji podržavaju ideju konfiskacije ruske državne imovine.

Ruska lista za odmazdu navodi predstavnike Vijeća Europe, članove parlamenata zemalja članica EU-a, članove Parlamentarne skupštine Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi i članove Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koji sustavno daju agresivne izjave o Rusiji.

EU je dosad uveo 13 paketa sankcija protiv Rusije kojima je ukupno obuhvaćeno više od 2000 pojedinaca i pravnih subjekata.

Njima je zamrznuta imovina, a građanima i tvrtkama iz EU-a zabranjeno im je stavljati sredstva na raspolaganje. Fizičke osobe dodatno podliježu zabrani putovanja, što uključuje ulazak ili tranzit kroz područja EU. (Hina)

Dodik po povratku iz Rusije ponovo hvalio Putina, nazvao ga velikim državnikom

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari