Connect with us

Iz Svijeta

Moskva traži od SAD-a povlačenje ‘vojnika i opreme’ NATO-a iz Ukrajine

Objavljeno

-

Foto: EPA

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u utorak američku veleposlanicu u Moskvi na razgovor kako bi joj predalo notu u kojoj traži od SAD-a povlačenje “vojnika i opreme” NATO-a iz Ukrajine, referirajući se na vojnu pomoć koju Kijev dobiva od zapadnih zemalja.

“Osobito je istaknuto da za deeskalaciju situacije Washington mora poduzeti mjere u cilju povlačenja američkih i NATO-ovih vojnika i opreme i prekinuti proturuska djelovanja”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Zahtjev Moskve objavljen je nedugo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin održao govor o stanju nacije u kojem je optužio Zapad da koristi sukob u Ukrajini kako bi uništio Rusiju.

Po Putinu, zapadni saveznici Kijeva, na prvom mjestu SAD, snose “odgovornost” za eskalaciju sukoba u Ukrajini koji traje već godinu dana.

Rusko ministarstvo istaknulo je u priopćenju da pošiljke američkog oružja Ukrajini “jasno dokazuju da su lažne američke tvrdnje da Sjedinjene Države nisu strana u sukobu”.

Moskva je uz to zatražila od Washingtona “objašnjenja u vezi eksplozija na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 i da se ne miješa u objektivnu istragu kako bi se identificiralo krivce”.

Na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 u rujnu prošle godine izvršena je sabotaža. Zapad za to sumnjiči Moskvu, a ona optužuje Zapad. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari