MOST će tražiti sedam ministarstava, uz ova koja sada drže i Ministarstvo poduzetništva

23
Most nije i nikada neće iznevjeriti svoje birače, poručuje Petrov.

Most će u pregovorima o sastavu nove Vlade – koji će početi sredinom idućeg tjedna kada se dogovori provedba njihovih jamstava – tražiti sedam ministarstava – uz već postojeće resore koje su imali, zanimljivo im je i Ministarstvo poduzetništva i obrta, doznaje Jutarnji list.

Premda se iz HDZ-a stalno mogu čuti neslužbene informacije kako će Boži Petrovu ponuditi tek četiri ministarstva i mjesto potpredsjednika Vlade, u Mostu neće tek tako na to pristati jer smatraju da sada imaju jedan mandat više nego što su imali u trenutku kad je pala Vlada, odnosno sa 12 su skočili na 13, a bitna pregovaračka pozicija bit će im i činjenica da će pristati na to da Andrej Plenković bude predsjednik Vlade, iako su u kampanji pred parlamentarne izbore govorili da on to ne može biti.

Istodobno, neslužbeno poručuju, ako HDZ-u to ne odgovara, onda Andrej Plenković može pregovarati s HNS-om i HSS-om, a da će onda oni biti u oporbi.

Uz to, vjerojatno će tražiti i poziciju predsjednika Sabora, iako to nisu potvrdili, kako bi mogli određivati dnevni red sjednica parlamenta, a time će izbjeći da se ignoriraju njihovi zakonski prijedlozi.
Spremni kandidati

U takvom odnosu, Božo Petrov bio bi vjerojatno prvi potpredsjednik Vlade, Robert Podolnjak predsjednik Hrvatskog sabora, ministri koji su dosad bili u opozvanoj Vladi zadržali bi svoje pozicije, dok se o potencijalnom ministru poduzetništva i obrta, ako Most uspije dobiti taj resor, još nije razgovaralo, ali može se nagađati da bi to možda bila Ivana Ninčević-Lesandrić, osnivačica Poduzetničkog centra u Solinu, koja je kao treća na listi Mosta u 10. izbornoj jedinici ušla u Sabor.

Pregovaračka pozicija Mosta očito će biti takva da će tražiti maksimalno koliko mogu, a onda, naravno, uvijek može doći do kompromisa pa da na kraju dobiju, primjerice, šest ministarstava, koliko su imali i u prošloj Vladi.

U svakom slučaju, od dosadašnjih resora očito ne odustaju, a najave da će izgubiti, primjerice, Ministarstvo uprave shvaćaju kao HDZ-ov spin jer s radom svoje dosadašnje ministrice Dubravke Jurline Alibegović su zadovoljni, a jedno od glavnih jamstava za pregovore o novoj Vladi je i izmjena Zakona o plaćama državnih i lokalnih službenika.

Most time želi ograničiti da se iz lokalnih proračuna može maksimalno trošiti ukupno do 15 posto sredstava na plaće, a time neizravno žele smanjiti broj ljudi na lokalnoj razini. Od toga neće odustati, Zakon se mora usvojiti u Saboru prije formiranja Vlade, ali vjerojatno će pregovarati o konačnoj brojci, pa se može pretpostaviti da se neće ići u tako drastično rezanje, nego će se možda dogovoriti da se ukupni iznos za plaće na lokalnoj razini ograniči na 17 ili 18 posto.

Kada je riječ o drugim resorima, gotovo sigurno im ostaje i Ministarstvo unutarnjih poslova, a još jednu priliku za taj resor dobit će popularni mostovac Vlaho Orepić, koji je na listi u prvoj izbornoj jedinici osvojio 7700 preferencijalnih glasova. Mostu je prilično važno da i dalje ima Ministarstvo gospodarstva zbog Ine, koja je pod ingerencijom njihova ministra Tomislava Panenića.

U kuloarima se spominjalo da bi se možda to ministarstvo razdvojilo na gospodarstvo i energetiku, pa bi prvo pripalo HDZ-u, a drugo Mostu, no pitanje je koliko je to realno s obzirom na to da je intencija smanjivati ili, u najgorem slučaju, ostaviti isti broj ministarstava.

U Mostu vjeruju da bi trebali zadržati i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zbog Plana gospodarenja otpadom, a bitno im je i Ministarstvo pravosuđa, koje bi i dalje vodio Ante Šprlje. Kada je riječ o Ministarstvu zdravlja, koje bi prema medijskim najavama vodio Ivan Bekavac ili Ines Strenja Linić iz Mosta, u Mostu nisu baš spremni preuzeti taj resor jer vjeruju da bi im to samo donijelo probleme, a kada je riječ o potencijalnom ministru zdravlja iz HDZ-ovih redova, bivšem mostovcu Dragi Prgometu, Mostu se ta ideja nimalo ne sviđa, kao ni želja potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da bude potpredsjednik Vlade, što se da naslutiti iz Facebook objave Mire Bulja koji je napisao da neće on kadrovirati u Vladi.

Idući ponedjeljak u 15 ili 16 sati nastavljaju se pregovori između Mosta i HDZ-a, u istom sastavu u kojem su već održani, piše Jutarnji list.

facebook komentari

 • Omnes Omnibus

  Pitao sam se koliko ce dugo Mobst izdrzati prije nego pocne ucjenjivati. Test za Plenkovica. Ako im smanji broj ponudenih mjesta s 4 na 3, kapa dolje.

 • kršni

  Kakva diskusija? To je valjda spin Jutarnjeg, ali ako je to istina onda možemo svi skupa “harakirirati”! To bi značilo da je MOST-u jedini cilj destrukcija Hrvatske kao samostalne države.

 • Maks

  Most nikad nije ni prestao ucjenjivati, preko pola njih su ateisti, djeca SDPenjara, LGBTovci, Alajbegovic, Pranjic, Kovacic, Orepic, Sprlje , udruga Srd je nas , gomila kukavickih jaja podmetnuta od mesicevih tajkuna i popova ive Josipovica – nije samo “Bartulica. Koplja se lome oko represivnog aparata, meni bi bilo dovoljno vanstranacko pravosudje i represivni aparat koji vode neokaljani vanstranacki ljudi, ima ih dovoljno u Hrvatskoj koji nisu bili u partiji , sdpu , hdzeu a bogami ni u mostu koji jos nije imao vremena da se pravilno korumpira ali koristi svaku sansu i trazi mogucnosti . Bez nekorumpiranog vanstranackog pravosudja nema ni pravde, ni pravne vlasti nema ni boljitka . Sprlje Orepic, Petrov su nastavak Ostojic, Bajic, Cvitan produzena ruka zla koje je vladalo po njima “zadnjih 25 godina, pustimo njihovo popovanje – ti popovi ce za fotelje i na paradu ponosa.

 • Klara

  Samo 7 ministarstava zašto ne 13? Budući da imaju 13 zastupnika logično bi bilo tražiti 13 ministarstava, ha,ha.

 • sjena

  A “jutarnji list ” jeli to rani kukuriku pjev,ne znam od kaada su oni postali glasnogovornici istine

 • sjena

  plus četiri ili pet od HSS-a !!!

 • Klara

  Ha,ha.

 • Sivooki

  Dugo je i trajalo med i mlijeko.
  Destruktivac je pokazao svoje lice, i bolje da je ti sad, nego pislije.
  Amo Plenki počne popuštati, slijedi mu isto što i Karamarku.
  Božica želi biti premijer i ponavljao bi izbore dok svi ne bi preklinjali da se sve završi.
  Plenkoviću, da te vidimo.

 • Agromentum

  Trebalo bi izmisliti 7 novih ministarstava pa im dati, npr. ministarstvo za uzgoj mandarina i lubenica.

 • Plavac Plavi

  Udbaški spin i podmetanje Jutarnjega, s ciljem unjeti razdor i nepovjerenje između HDZ-a i MOST-a!! To im jedino preostaje! :))

 • Sivooki

  Može biti spin, ali , je li Božica demantirao?

 • Plavac Plavi

  Pa kažu da o sastavu Vlade još nisu razgovarali! Neki već “znaju” ministre i potpredsjednike Vlade! 🙂

 • EMINƎM

  “slomili smo im kičmu”
  izjava prvog o’Rep policajca u Hrvatskoj koja ledi krv u žilama

 • Sivooki

  Večernjak ih je sve već poredao. Jedino se nitko za socijalu ne tuče.

 • Plavac Plavi

  Da, pa to kažem, udba je jako aktivna, muti vodu na veliko!! Drugo im ne preostaje! :))

 • Maks

  Udba pomaže Cupriji govore o 7 kako bi mi bili zadovoljni kad dobiju “samo 5. Udba je sretna da ostanu Orepic i Sprlje zastitnici udbaskog represivnog aparata preko njeg se ucjenjuje i vlada.

 • Liam shi-zika

  Ma ako i ne muti udbašija, poznati su već ćuprijaški trgovci, normalno da traže više, e da bi dobili manje 😉

 • Liam shi-zika

  Točno, Maks, u sridu, ‘fol’ zadovoljni, ma bili bi oni sretni i s dva ministarstva i jednim potpredsjednikom Vlade… a i sve više od toga je previše…

 • Liam shi-zika

  Prije berbu, vraga bi to išta uzgojilo… uzgoj ‘našima’.

 • Maks

  Niko ne shvata da bez represivnog aparata ne mozes vladati! Ako je neko zadovoljan sa ovakvim pravosudjem i MUPom onda je jednak Milanovicu i Ostojicu ili jos gori .

 • Liam shi-zika

  To napiši u brzojavu Plenkoviću i odma šalji, za vruće rane 🙂

 • Agromentum

  A eto, do sad smo od neovisnosti imali tko zna koliko ministara i ministrica, a one za koje se može reći da su bili stvarno dobri moglo bi ih se na prste pribrojit.

 • kršni

  Ne, nego treba im dati najveće i izgleda najplodnije ministarstvo, pardon unaprijed, ministarstvo “pi.darija”! E, pa prekipjelo mi je.