Pratite nas

Politika

MOST danas nastavlja pregovore sa SDP-om i HDZ-om

Objavljeno

na

Most nezavisnih lista za utorak nastavlja pregovore sa SDP-om i HDZ-om, a na dnevnom su redu pravosuđe i poduzetništvo, teme koje su sastavni dio reformi kojima Most uvjetuje formiranje vlade.

Dok iz Mosta poručuju kako traže jamstva za provedbu reformi, čelnici obaju koalicijskih blokova s kojima će se pregovarati – Zoran Milanović(Hrvatska raste) i Tomislav Karamarko (Domoljubna koalicija) poručuju kako su optimisti i da su zadovoljni jer se pregovori nastavljalju.

[ad id=”68099″]

Milanović kaže kako je optimist i vjeruje da će se s Mostom dogovoriti kao “s jednom političkom cjelinom”, a zbog nastavka pregovora dobre je volje, kaže, i Karamarko koji poručuje da HDZ ima dobar program i dobre sugovornike.

Most se sa SDP-om i HDZ-om sastao i prije pet dana, kada im je predložio formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Proteklog vikenda Most je organizirao radno okupljanje na Plitvicama, a u ponedjeljak je priopćio da je dogovoreno osnivanje radnog tijela za pregovore, sastavljeno od 26 članova Nacionalnog vijeća Mosta i saborskih zastupnika, te su doneseni zaključci o zahtjevima koje će postaviti u pregovorima.

Mostovi stranački i izvanstranački stručnjaci, kako se navodi u priopćenju, na skupu su u detalje razrađivali programske reforme koje će biti uvjet za uspješne pregovore o formiranju Vlade. Zahtjev za provedbom reformi uključivat će i jasne vremenske rokove za provedbu, a paket reformi koje bi bile osnovni uvjet sadrži prioritete, kao što su hitna reforma pravosuđa i javne uprave, te reforma lokalne samouprave, kao i set politika koje bi pogodovale razvoju poduzetništva.

“Vjerojatno će i pregovarači HDZ-a i SDP-a trebati raspraviti i usuglašavati se oko naših prijedloga, ali javnost će svakako znati koji su naši prijedlozi na dnevnom redu. Isto tako je moguće da sa SDP-om i HDZ-om sve dogovorimo tijekom sljedećeg tjedna, pa naše daljnje usuglašavanje u Mostu više neće biti potrebno“, poručio je saborski zastupnik Ivan Kovačić.

Plitvički sastanak iskorišten je, navode u priopćenju, i da se dogovori plan i hodogram pregovora s obje koalicije kroz ovaj tjedan i popis tema za nastavak pregovora u idućem tjednu.

Preostale teme, kao što su monetarna i fiskalna politika, zaštita okoliša, energetika i obrazovanje, u pregovorima će biti usklađivane naknadno.

Pregovori sa SDP-om započet će u utorak u 10 sati u SDP-ovim stranačkim prostorijama na Iblerovom trgu, a s HDZ-om u središnici na Trgu žrtava fašizma u 13 sati. Iz Mosta poručuju kako će članovi njihova pregovaračkog tima nakon sastanaka biti dostupni za izjave.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Hasanbegović i Esih žele ukloniti bistu Ive Lole Ribara

Objavljeno

na

Objavio

Klub zastupnika u zagrebačkoj skupštini Neovisni za Hrvatsku od gradonačelnika Milana Bandića traži da makne bistu Ive Lole Ribara.

Kako je na svom Twitter profilu objavila Sandra Švaljek, Hasanbegović i Esih žele ukloniti spomenik Ive Lole Ribara mjesec dana nakon što je postavljena.

Podsjetimo, bista je u parku Prilaza baruna Filipovića postavljena prije nešto više od mjesec dana, i to zato jer je Bandić, da bi zadržao vlast, popustio pod pritiscima Neovisni za Hrvatsku koji su tražili uklanjanje Trga maršala Tita. Bandić je Titovo ime maknuo iz centra Zagreba, a postavljanje biste Ive Lole Ribara poslužilo mu je kao kompromisno rješenje, piše N1

Neovisni za Hrvatsku, koje predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, s Bandićem su snage udružili nakon što je gradonačelnik pristao na uklanjanje imena Trga maršala Tita.

Milan Bandić vratio bistu Ive Lole Ribara i najavio povratak sedam sekretara SKOJ-a

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Škegro povjerenstvu: U sindikatima tražite glavne saveznike Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Borislav Škegro, bivši ministar financija i potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo danas je pred saborskim Istražnim povjerenstvom rekao kako je slijedom te funkcije vodio značajan dio aktivnosti vezanih uz privatizaciju.

Javnosti je poznato da sam  sudjelovao u nekim od najvećih privatizacijskih projekata te ih osobno vodio – privatizacija 35 posto dionica Hrvatskog telekoma, listanje Plive na londonskoj burzi, Ericsson Nikola Tesla te brojne druge privatizacije. Poznate su mi brojne činjenice koje interesiraju ovo povjerenstvo, rekao je Škegro.

Rekao je kako Agrokor u devedesetima nije bio nekakva posebna tema te da i njega zanima konačan odgovor na pitanje kako je nastao Agrokor i čije je ono dijete.

Škegro je ispričao kako je 1997. Todorić u pismu predsjedniku Tuđmanu tražio da mu se omogući kupnja većinskog paketa dionica Podravke. Rekao je kako je Tuđmanu iznio tri razloga zbog kojeg se tome protivi: lokalna zajednica apsolutno je protiv ne Ivice Todorića nego bilo koga tog formata tko bi pokušao preuzimati Podravku, u tom trenutku Podravka je bila potencijalnija preuzeti Agrokor nego on nju i Podravka je imala puno snažniji menadžment nego Agrokor.  Naveo je i kako nije bilo nikakvih razloga da bi se govorilo o slušanju tuđmana ili odluci o 200 obitelji.

Kao glavne saveznike Agrokora Škegro navodi sindikate. Ako doista postoji interes da se ispita ovaj slučaj pozovite tadašnje predstavnike sindikata. Uz pomoć sindikata prisiliti vladu da mu se prodaju neke dionice – to je bio obrazac, ustvrdio je Škegro.

Škegro je pozitivno odgovorio na pitanje Ante Babić (HDZ) je li mu imperativ kao potpredsjednika vlade bilo privatizirati što je moguće veći broj poduzeća. To je bio dio političkog programa vlade i predsjednika republike u tim teškim, nepovoljnim okolnostima za bilo kakvu privatizaciju. To je nama bio jedan od osnovnih zadataka. Rekao je kako transkripti saborske rasprave iz studenog 1994. godine govore o kontekstu u kojem se privatizacija odvijala.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari