Connect with us

Politika

Most: Demografske mjere Vlade samo ‘copy paste’ mjera iz Bruxellesa

Objavljeno

-

Foto: Hina

Saborski zastupnik Mosta Božo Petrov i riječka vijećnica Petra Mandić u utorak su upozorili da vladina mjera od pune plaće za vrijeme roditeljskog dopust neće polučiti potrebni rezultat poručivši da su demografske mjere Vlade samo ‘copy paste’ mjera iz Bruxellesa.

Petrov je na konferenciji za novinare rekao da je za demografsku revitalizaciju potreban set mjera, ne samo jedna izolirana mjera, a riječ je o Vladinoj mjeri po kojoj će se roditeljska naknada tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta izjednačiti s punom plaćom zaposlenog roditelja koji koristi dopust.

“Kada gledate da je netko dao jednu mjeru umjesto barem njih pet do šest koje trebaju dovesti do demografske revitalizacije onda znate da je to zapravo, nažalost, samo PR uradak”, istaknuo je.

Poručio je također da je ta vladina mjera ‘copy paste’ Direktive EU o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi iz 2019. i koja bi trebala stupiti na snagu 2022., pa će je, dodao je, “svakako provesti i naš predsjednik vlade koji voli Bruxelles”.

Petrov je upozorio i da to nisu mjere demografske revitalizacije koje specifično odgovaraju Hrvatskoj jer nisu konzultirani hrvatski demografi niti su slušani njihovi prijedlozi.

Uz to, u jedinoj hrvatskoj nacionalnoj strategiji do 2030. je demografska revitalizacija tek na šestom mjestu, a novčana sredstva koja se za to izdvajaju iz proračuna su manja od dva posto.

Podsjetio je da je Most još 2018. predlagao mjeru od pune plaće za vrijeme roditeljskog dopusta.

Petra Mandić je upozorila da je demografska situacija u Hrvatskoj toliko ozbiljna da je to postao nacionalni, strateški i vitalni interes i istaknula da je lani 21.178 osoba više umrlo nego ih je rođeno što je veliki skok u odnosu na posljednjih desetak godina kada je prirodni prirast bio u minusu do maksimalno 13.000 ljudi.

Ocijenila je da se Direktiva EU o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi više odnosi na rodnu ravnopravnost i usklađivanje privatnog i poslovnog života roditelja nego na demografsku revitalizaciju, a što je potrebno Hrvatskoj.

Most je, rekla je, još 2018. predlagao izmjene triju zakona kako bi se poboljšala demografske revitalizacija: Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doplatku za djecu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari