Connect with us

Događaji

Most najavio izlazak na parlamentarne izbore

Objavljeno

on

Most je projekt u kojem želimo okupiti sve nezavisne čelnike, stručne i sposobne ljude, sve koji nisu ukaljani aferama i lošom politikom, napraviti zaokret i promijeniti Hrvatsku- ustvrdio je Božo Petrov
Članovi Mosta, nekad metkovske nezavisne liste, a danas inicijative koja okuplja nezavisne liste u Hrvatskoj, najavili su u četvrtak u Zagrebu izlazak na predstojeće parlamentarne izbore, i to, kako se nadaju, u svim izbornim jedinicama.

Premda su u javnosti poznati pod nazivima “Čudo u Metkoviću”, “Čudo u Omišu” i slično, na konferenciji za novinare predstavili su se kao ljudi koji su ozbiljno i odgovorno shvatili svoje gradonačelničke i načelničke dužnosti. Gradonačelnik Metkovića Božo Petrov, načelnik Tompojevaca Tomislav Panenić, načelnica Gradeca Ljubica Ambrušec, nezavisni vijećnik iz Omiša Ivan Barišić neki su od njih.

Ako je građanima bilo dobro 20 godina, neka slobodno glasaju za bipolarni sustav, za SDP i HDZ, a ako su svjesni da to neće ništa promijeniti i da ćemo tonuti, kao i zadnjih 20 godina, onda konačno imaju mogućnost birati pravi smjer, poručili su. Za dvije najveće stranke rekli su da su puno toga obećavali, ali nisu imali ni volje niti hrabrosti to provesti.

– Nije u pitanju koliko je neki gospodarski program kvalitetan, nego koliko imate hrabrosti, odgovornosti i poštenja da ono što obećate građanima i provedete. Imali ste Plan 21, no koliko je brojki ostalo provedeno? Isto tako, imali ste sva obećanja HDZ-a dok su bili na vlasti. I što su napravili? Tu se razlikujemo od takvih struktura. Što smo obećali za građane Metkovića to i provodimo, a to je vezano i za druge općine – kazao je metkovski gradonačelnik Božo Petrov.

Podsjetio je kako u Mostu imaju iskustvo da, nakon početnog šoka zatečenim stanjem, ogromnim dugovanjima i potraživanjima, u kratko vrijeme poprave nered na lokalnoj razini, a to sada žele i na državnoj razini. Tu, kaže, treba mijenjati katastrofalno uhljebljenu i namještenu golemu državnu upravu, loše, neusklađeno i kratkim interesima podešeno zakonodavstvo te dubinski mijenjati porezni sustav u kojem se cijedi zadnji novčić iz poduzetništva i džepova građana.

– Most je projekt u kojem želimo okupiti sve nezavisne čelnike, stručne i sposobne ljude, sve koji nisu ukaljani aferama i lošom politikom, napraviti zaokret i promijeniti Hrvatsku – ustvrdio je.

Načelnik Tompojevaca, magistar ekonomije Tomislav Panenić koji je u toj i dvije susjedne općine uveo javnu led-rasvjetu zahvaljujući IPA projektu te je za Tompojevce, Tovarnik, Lovas i Ilok ugovorio poljoprivredne i komunalne EU projekte u milijunskim iznosima, Mostu se pridružio jer, kaže, svoju nezavisnost smatra prednošću u kvalitetnom promišljanju lokalne politike. Tako nezavisan, ističe, ne mora, kao oni podređeni nekom na višoj stranačkoj ljestvici, ispunjavati “najčešće štetne želje ili privatne interese”.

– Ni ja iz Tompojevaca nisam podružnica Metkovića, niti je netko iz susjedne općine podružnica meni. To povezivanje u kolegijalno zajedništvo novost je u hrvatskoj partitokraciji u kojoj je prostor demokratske rasprave sveden na ‘radi i šuti’ želiš li opstati i napredovati u stranci, a onda i na lokalnim i državnim pozicijama koje će ti kao poslušniku stranačkog sustava ‘darovati’ -rekao je Panenić te naglasio da je takav piramidalni sustav u Mostu ne postoji.

Na konferenciji se predstavila i Ljubica Ambrušec, načelnica općine Gradec i diplomirana inženjerka agronomije koja je u nepunih godinu dana sa svojim timom sanirala naslijeđene obveze u iznosu od dva milijuna kuna, koliko iznosi i godišnji općinski proračun, te radila po sistemu ‘tri u jedan’: sanirala prošlost, stvarala protokol u sadašnjosti i projekte za budućnost, zajedno s mladim stručnjacima. To znanje i iskustvo, kazala je, iz Mosta mogu “preseliti” na nacionalnu razinu.

Nezavisni članovi Mosta iz Omiša također se ponose s gotovo 10 milijuna kuna ušteda, prodajom skupocjenog automobila kako bi financirali dječji vrtić i rezanjem davanja strankama za 100.000 kuna.

[ad id=”68099″]

– Gradi se Most za drugačiju i bolju Hrvatsku. To nije regionalna, dalmatinska opcija, nego nacionalni projekt koji će pokušati izaći u svim izbornim jedinicama”, rekao je koordinator za medije Nacionalnog vijeća Mosta Nikola Grmoja. Izvijestio je da liste u izbornim jedinicama neće zatvarati do kraja, jer žele najstručnije i najsposobnije koji nisu ukaljani angažmanom u nekim aferama. “Ne odbijamo ljude unaprijed, ali želimo one koji su odgovorni i pošteni – dodao je.

Kampanju će financirati donacijama, a na novinarski upit kako će prijeći izborni prag, Božo Petrov ističe kako su svjesni da je izborni sustav namješten tako da odgovara najvećim strankama. No, dodao je, već jednom su ‘prevarili’ takav sustav i registrirali stranku, unaprijed znajući da Most neće ostati samo u Metkoviću. Također je odbio mogućnost predizborne ili postizborne koalicije. “Ne želimo biti taoci nečijih obećanja. Mi želimo raditi – naglasio je Petrov.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari