Connect with us

Politika

Most počeo skupljati potpise za smjenu Đure Sesse

Objavljeno

on

Nikola Grmoja (Most) izvijestio je u četvrtak da je njegova stranka počela skupljati potpise saborskih zastupnika za smjenu predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse te poručio predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću kako je sada na njemu da povuče potez i predloži njegovu smjenu.

“S obzirom na agoniju oko stanja u hrvatskom pravosuđu, ali i oko ovog više neizdrživog sukoba premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića želimo zaključiti stvari i istjerati ih na čistac. Milanović je jučer rekao da saborski zastupnici mogu smijeniti predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, no to je samo djelomično točno jer mi to možemo samo na prijedlog predsjednika države”, rekao je Grmoja na konferenciji za novinare.

Naglasio je da prikupljanjem potpisa žele poslati poruku da su saborski zastupnici, a posebno Klub Mosta, spremni na promjene u hrvatskom pravosuđu. Smatraju da svi skandali kojima svjedočimo moraju dobiti ime i prezime i netko za to mora biti odgovoran – ne samo suci iz Osijeka nego i čelna osoba hrvatskog pravosuđa Sessa.

“Još 2017. godine sam izjavio da je Državno sudbeno vijeće izvor korupcije i čelnika Vrhovnog suda nazvao Đuro Kessa, što sada koriste osuđenici samo kako bi spasili svoju kožu”, kazao je.

Reformatori pravosuđa ne mogu biti oni koji su došli na udar hrvatskog pravosuđa, ono se reformira u Hrvatskom saboru i za to postoji volja. Možda ne postoji volja vladajuće većine, ali postoji volja političke opcije koja je bila protiv imenovanja ovog sastava Ustavnog suda, naglasio je.

Milanoviću, povuci potez

Grmoja je ustvrdio da je Milanović sada veliki kritičar, a bio je jedan od kadrovika ovog Ustavnog suda, dok Most želi poslati poruku da je kritična masa tu za promjene u pravosuđu.

“Svjestan sam da će nas predsjednik Sabora Gordan Jandroković odbiti zbog procedure, ali sada je na potezu predsjednik Milanović. Nema više kritiziranja, Milanoviću, povuci potez”, pozvao je predsjednika.

Grmoja je izvijestio da su prikupili dio potpisa zastupnika Domovinskog pokreta, Možemo i Hrvatskih suverenista. SDP-ovci koji zagovaraju promjene u pravosuđu nisu baš nešto previše hrabri, vjerojatno čekaju na mig s Pantovčaka. uostalom, posljednjih dana ionako samo služe kao glasnogovornici Pantovčaka, a ne kao najsnažnija i najbrojnija oporbena politička grupacija, kazao je.

Na pitanje je li ta inicijativa pucanj u prazno, s obzirom na to da, prema Zakonu o sudovima, ne postoje uvjeti za razrješenje Sesse, Grmoja je odgovorio “moje je da pucam, a što je pucanj u prazno, to ćemo vidjeti”.

Upitan o stavu Mosta o Zlati Đurđević, u slučaju da se javi na ponovljeni javni poziv DSV-a, Grmoja je rekao kako je to nevažno jer je sasvim jasno da bez HDZ-a neće biti izabran predsjednik Vrhovnog suda.

No, kod Đurđević mu je problematična njena uloga kod “Lex Perković” i onom što se s tim u vezi događalo. Moj glas uopće neće biti bitan jer kao što su se dogovorili oko Ustavnog suda, tako će se dogovoriti i oko ovoga, ustvrdio je Grmoja. (Hina)

Maminjo ex-press!

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari