Connect with us

Politika

Most predlaže povlačenje Konačnog prijedloga Zakona o arhivskom gradivu i arhivima

Objavljeno

-

Most nezavisnih lista predložio je u srijedu povlačenje Konačnog prijedloga Zakona o arhivskom gradivu i arhivima i njegovo upućivanje u treće čitanje jer obiluje nemuštim i pravno nepismenim odredbama, pa će Most na takav prijedlog zakona morati uputiti velik broj amandmana.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja rekao je na konferenciji za novinare da je prijedlog zakona na raspravi u Saboru kasno navečer jer se “očigledno računa s prijenosima nogometnih utakmica i sve radi da ova tema svoj veliki finale doživi tiho i neprimjetno”.

Vlada cijelo vrijeme tvrdi da oni otvaraju arhive, a mi svjedočimo da sadašnjoj Vladi i Ministarstvu kulture uspijeva nešto što nikome nikada nije – otvaraju se arhivi čija su vrata i fondovi već širom otvoreni, kaže Grmoja.

Nakon salvi kritika koje je zakon doživio u prvom čitanju napravljene su samo kozmetičke promjene zakonskog teksta. pa je jasno da zatvaranje arhivskih fondova, posebno onih iz doba komunizma, ostaje i dalje primarni cilj donošenja zakona, ocijenio je.

Nije intervenirano ni u odredbe koje se odnose na zaštitu osobnih podataka. I dalje imamo nesuvislu formulaciju da ostaju dostupni samo osobni podaci onih osoba koje su obnašale javne dužnosti i ujedno bile pripadnici službe sigurnosti ili osoba koje su obnašale javne dužnosti i bili ujedno suradnici službe sigurnosti, napominje Grmoja.

Pozvao je predstavnike predlagatelja da objasne zašto je u opisu arhivskog sustava i nabrajanju nadležnosti pojedinih njegovih sastavnica zaboravljeno da u Hrvatskoj djeluje važan specijalizirani državni arhiv, osnovan posebnim zakonom koji je donio Sabor.

Predlagatelj je zaboravio na Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata kao dio javne arhivske službe, pa čak ga ne navodi ni kao arhiv bilo koje vrste, kazao je Grmoja.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari