Connect with us

Politika

Most usvojio Političku deklaraciju – Sloboda, pravednost i obitelj u središtu

Objavljeno

-

Predsjednik Mosta Božo Petrov, potpredsjednik Mosta Marin Miletić i međunarodni tajnik Zvonimir Troskot održali su konferenciju za medije u Zagrebu i obavijestili javnost o donošenju Političke deklaracije.

Glavni odbor, najviše predstavničko tijelo stranke, jednoglasno je usvojio ključni interni akt kojim ističu temeljne vrijednosti, definiraju politike od posebnog interesa i usmjeravaju svoje buduće političko djelovanje. Petrov se osvrnuo na bitne dijelove deklaracije i objasnio njen značaj za stranku koja uskoro navršava jubilarnu 10. godišnjicu osnutka.

Most sebe određuje kao otvorenu stranku desnog centra s posebnim fokusom na borbi protiv korupcije. Reforma izbornog zakona, teritorijalni preustroj, veće ekonomske slobode te povećanje političke participacije i dalje ostaju politički ciljevi Mosta.

Slobodu vide kao najvišu i neotuđivu vrijednost – slobodnog pojedinca, slobodno tržište i slobodne institucije smatraju preduvjetom za funkcionalno društvo i državu. Obitelj im je temelj demografske obnove, stoga mora biti pod posebnom zaštitom države kako bi se preokrenuli negativni demografski trendovi. Pravnu i poslovnu sigurnost smatraju ključnom za gospodarski rast, a zalažu se i za porezno rasterećenje rada kako bi privukli više investicija te potaknuli povratak iseljenih Hrvata i Hrvatica.

„Mostu je sloboda pojedinca jedna od četiri temeljne vrijednosti. Naravno da sloboda sa sobom nosi i poziva na odgovornost te ima svoje granice u očuvanju slobode drugih osoba i živog svijeta. Isto tako demografska obnova ključno je pitanje za nacionalnu sigurnost i opstojnost RH te ćemo sve buduće politike morat između ostalog mjeriti kroz pokazatelje utjecaja na demografiju.“ – izjavio je Miletić. Dodao je i da će Most uskoro predstaviti cijeli set zakonskih rješenja koje će za cilj imati očuvanje obitelji i demografsku revitalizaciju RH.

Jak naglasak stavili su i na pravednost – svi građani moraju biti jednaki pred zakonom, a sudovi neovisni.

Nadalje, Most drži da političke odluke uvijek moraju donositi legitimno izabrani predstavnici, a ne tehnokratska tijela koja nisu odgovorna narodu kao suverenu. Petrov je napomenuo da se deklaracija ne bavi problemima prošlosti – ona nudi rješenja za konkretne probleme sadašnjice i predlaže kako povećati otpornost na sva gospodarska previranja u budućnosti.

„Gospodarstvo mora počivati na principima slobodnog tržišta i Most se zalaže za ograničenje upliva države. Država treba biti vlasnik samo strateški najvažnijih poduzeća a ista trebaju biti lišena stranačkog zarobljavanja. Javna poduzeća se trebaju profesionalizirati te maksimalno približiti principima slobodnog tržišta, a javna uprava digitalizirati i depolitizirati kako bi učinkovito pružala usluge građanima i poduzetnicima.“ – naglasio je Troskot

„Usvajanjem Političke deklaracije, Most zaokružuje cjelovit proces jačanja stranke. Unazad dvije godine uložili smo značajnije napore u podizanje spremnosti naše organizacije. Kontinuirano osnivamo regionalne i lokalne koordinacije, pokrenuli smo političku akademiju za mlade, a mnogi novi članovi pristupaju nam diljem Hrvatske. Deklaracija našim politikama daje trajnost i strukturu, a građanima pruža jasnu sliku perspektive Mosta. U svoje drugo desetljeće ulazimo spremni preuzeti odgovornost za vođenje naše domovine“ – istaknuo je Božo Petrov.

Most će uskoro organizirati službeno predstavljanje Političke deklaracije i njenih tematskih cjelina kako bi građanima i predstavnicima medija dao potpun uvid u sadržaj i kontekst tog važnog dokumenta, priopćeno je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari