Connect with us

BiH

Mostar: 28. godina od stradanja bjelopoljskih Hrvata

Objavljeno

-

Razrušeni samostan u Potocima

Hrvati Bijelog polja kod Mostara obilježavaju 28 godina od napada Armije BiH i velikih stradanja koja su proživjeli 30. lipnja 1993. godine.

Tog dana Armija BiH napala je svoje dojučerašnje susjede, prijatelje Hrvate. Pomoć su imali u muslimanskim pripadnicima HVO-a jer su zajedno s Hrvatima bili u postrojbama I. bojne.

53 ubijenih župljana župe Potoci

Te kobne noći ubijeno je 11 Hrvata, a 166 odvedeno iz svojih kuća u logore. Logori su bili: Osnovna škola Bratstva i jedinstva Potoci, Skenderove kuće, i IV. osnovna škola Mostar. U tim logorima bili su djeca, starci, čitave obitelji. Za vrijeme muslimansko-hrvatskog sukoba ubijeno je 53 župljana župe Potoci, dok je u cijelom Domovinskom ratu 107.

U Bijelom polju najviše su stradali župna crkva i kuća, samostan časnih sestara., kao i brojne obiteljske kuće Župnik župe Presvetog srca Isusova Potoci don Josip Galić 2019. godine izdaje knjigu o stradanju Hrvata Bijelog polja u 20. stoljeću pod nazivom Transverzala zla.

Knjiga donosi ratna svjedočanstva bjelopoljskih Hrvata u drugom svjetskom ratu, poraću i domovinskom ratu.

Ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Za ovaj ratni zločin protiv civilnog stanovništva 2018. godine drugostupanjskom presudom osuđeni su: Eno Ćurić 8, Ibrahim Demirović 13 i Hebib Čoplelj 5 godina Nakon ratnih sukoba Hrvatima je trebalo 10-ak godina da se vrate na svoja ognjišta u Bijelo Polje.

Nekada je župa Potoci brojila oko 4000 vjernika, dok ih danas ima oko 1400. Kuće obnovljene, župna crkva također, kod razrušenog samostana časnih sestara sagrađen novi.

Ovaj dan se obilježava svetom misom. Sveta misa biti će služena u 18 sati u župi Presvetog srca Isusova.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas