Mostar će dobiti suvremenu dječju kliniku

16

dječja klinika mostar

Nakon što je federalna Vlada odobrila realizaciju kredita iz Saudijske Arabije za zdravstvene institucije u HNŽ-u, otklonjena je posljednja prepreka za početak realizacije projekta izgradnje nove klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar.

Kako je za Večernji list rekao ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić, sada su ostale samo tehničke stvari koje treba odraditi, a sve potrebne odluke su donesene.

-Federalno ministarstvo financija sada upućuje dopis državnom Ministarstvu financija koje treba potpisati sporazum s kreditorom. Ne znamo još koliko vremena treba za ovu proceduru, ali je sigurno kako bi uskoro trebali početi s realizacijom projekta izgradnje nove klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar, rekao je Kvesić.

Inače, kredit je u ukupno težak 33 milijuna maraka, a za novu kliniku za dječje bolesti SKB-a Mostar planirana su 22 milijuna maraka. Ostatak novca će biti raspoređen za projekte koje trebaju provesti bolnica u Konjicu i RMC Safet Mujkić.

-Mi sada pripremamo natječaj koji ćemo objaviti. Nakon što provedemo sve zakonske procedure, počinjemo s radovima. Konačno ćemo dobiti jednu suvremenu kliniku za dječje bolesti koja će odgovoriti na sve zahtjeve ove regije, istaknuo je Kvesić.

Buduća klinika za dječje bolesti SKB-a Mostar će biti zgrada površine 5722 m2. Zgrada je predviđena s ukupno pet etaža: suteren, prizemlje te još tri kata.

U suterenu će biti predavaonica, veća dvorana za oko 100 posjetitelja, kao i garderobe osoblja, spremišta i zajedničke djelatnosti za rad s rubljem, čistači, servis i sadržaji za uklanjanje otpada. U prizemlju će se smjestiti administrativni dio – upis pacijenata za prijem u bolnicu, sadržaji specijalističko-konzilijarnih djelatnosti i dnevna bolnica. Na prvom katu će biti stacionarni sadržaji pedijatrije za smještaj 38 dječjih postelja i 13 postelja za majke pratilje te Uprava klinike.

Na drugom katu će biti stacionarni sadržaji pedijatrije za smještaj 11 dječjih postelja i 4 postelje za majke pratilje, te stacionarni sadržaji dječje kirurgije s ukupno 26 dječjih postelja i 5 postelja za majke i pratnju.

Treći kat imat će stacionarne sadržaje za smještaj osam kreveta neonatološkog odjela. Osim klasičnog neonatološkog odjela, na istom katu predviđeni su sadržaji Jedinice intenzivnog liječenja (JIL) za djecu dobi od jednog mjeseca do 18 godina s pet postelja i JIL za neonatologiju s ukupno 14 mjesta, piše Večernjak.

[ad id=”40502″]

facebook komentari

 • Monika

  bilo je i vrijeme,dosadašnji uvjeti su bili ispod svake razine!

 • Agromentum

  Eee, ovo je dobra stvar ali ako hoće bit’ suvremeni da se i iznutra dobro opremi, onda se moraju kod mene javit’. 🙂

 • Ljuta Trava

  Bilo je i vrijeme .
  U Mostaru u bolnici su mi spasili život kad mi je bilo samo 2 godine .

 • Herceg-Bosna

  sićaš li se koji misec ha
  i ja sam tila letiti pa sa zida skakala od 3m isto sa 2g, hahhaha

 • Ljuta Trava

  Bilo je tonu 12 misecu 1970. godine.

 • Agromentum

  Jesil`pala na glavu? 🙂

 • Herceg-Bosna

  aha a ja sam u 5 mis 1969g

 • Herceg-Bosna

  jesam i imala potres mozga 😉
  jel de da se daju primjetiti posljedice:))

 • Agromentum

  Ma da, ali u pozitivnom smislu. 🙂 Ovi što su za lignju glasovali, sigurno su s nekim posljedicama od prije… :))

 • Herceg-Bosna

  pa nisam ja za lignju glasala bez obzira na posljedice,,
  nego jes ti kad pao na glavu kao dite
  , meni se čini da jesi čim si me usporedio sa onom amerikankom,
  nešto ni u tebe s vijugama ne štima baš,,,:)

 • Agromentum

  Napisao san “u pozitivnom smislu”. A to s amerikankom sam se samo malo našalio. 🙂 Pa ti znaš da ja tebe ne bih nikad uvridio.

 • Herceg-Bosna

  srića tvoja pa se ne ljutim
  inače vrcila bi ti glava učas hahahha

 • Agromentum

  Hm, pa ti bi prema meni ko oni iz isila. :))

 • Herceg-Bosna

  nije da se hvalim al bosanac sam hahahah
  ovu pismu nisma čula ima 100g
  al je bosanac rasteže maherski,,

 • Agromentum

  …”al bosanac sam”… hihihi, a ja mislio da si amerikanka… :)))

 • Herceg-Bosna

  a ja sam hercegovka, drago posavče,, 😉