Vrhovni sud FBiH: Dvije škole pod jednim krovom moraju biti ukinute!

7

Vrhovni sud Federacije BiH odbacio drugostupanjsku presudu Općinskog suda u Mostaru, i potvrdio prvostupanjsku presudu koja jasno kaže: dvije škole pod jednim krovom predstavljaju etničku segregaciju učenika i takva praksa mora biti ukinuta.

ucionica

Da podsjetimo: 2012. godine sutkinja Rabija Tanović Općinskog suda u Mostaru je presudila da je praksa ‘2 škole pod 1 krovom’ kršenje Zakona o zabrani diskriminacije. Ona je potvrdila da su Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, Osnovna škola Stolac i Osnovna škola Čapljina ‘organizovanjem škola na etničkom principu i donošenjem i implementacijom školskih planova i programa na etničkom principu odvajali učenike u školama na području Hercegovačko – neretvanske županije na temelju njihove etničke pripadnosti, čime su počinili diskriminaciju’, piše bljesak.info.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ dobilo je rok da je do 1. rujna 2012. ukine.

Međutim, godinu dana kasnije Županijski sud u Mostaru donio je Rješenje kojim se ova presuda ukida. Razlog koji se navodi jeste ‘neblagovremenost tužbe’. Vijeće Županijskog suda koje je donijelo ovo Rješenje činili su: sudac Zoran Krtalić, predsjednik vijeća, Vjera Puhalo i Angela Pušić, članice vijeća.

Naime, sud je prihvatio prigovor neblagovremenosti tužbe jer je organizacija ‘Vaša prava’, koja je podnositelj tužbe, osnovana prije nego što je Zakon o zabrani diskriminacije stupio na snagu (listopad 2009. godine), odnosno jer tužba nije podnesena početkom (svake) školske godine ili prije, u vrijeme upisa, već tijekom trajanja školske godine. O pitanjima diskriminacije i sagregacije, odnosno da li iste postoje ili ne u školama, se uopće nije ni raspravljalo.

‘Vaša prava’ BiH su uložila žalbu na presudu Vrhovnom sudu Federacije BiH, koji je potvrdio prvostupanjsku presudu donijetu 2012. godine, prenosi Diskriminacija.ba. Presudu i obrazloženje možete pogledati ovdje.

facebook komentari

 • peppermintt

  ae i ja kažem triba biti jedan ona s hrvatskim jezikom i hrvatskim nastavnim planom i programom. 🙂

 • peppermintt

  Na ciloj razini BiH svi nastavni planovi i programi su koncipirani sukladno etničkom principu, što je problem jedino ako su pod istim krovom ? Kako misle ispoštovat Ustavnu odredbu prava na korištenje svog materinskog jezika ? Kako misle ispoštovati pravo roditelja na odabir i jezika i nastavnog plana i programa ?
  Jedinstveni NPP i programi tj unitaristički na ovakav način ne mogu proći, moguće će biti jedino uz maximala poštivanje tzv. nacionalne skupine predmeta.

 • peppermintt

  Evo npr spominje se Stolac i jasno se veli muslimani su nakon rata 90-tih formirali zasebnu školu ( čak su iz Mostara dovozili i učenike i profesore da bi se održali na broju imali su poseban dodatka za to a sve iz našeg zajendičkog proračuna HNŽ-a ) , i sad ju žele uklopiti i čak nametnuti kao jedini svoj NPP, jes oće malo sutra .Tu njihovu školu zapravo niti ne triba uzimati kao validnu.

 • jadni naši

 • peppermintt

  pa je lilith, muslimani nisu mogli zapravo legalizirati svjedodžbe izdavane u ratu jer nisu bili registrirani, i tribala im je agresivna kampanja za spajanje dviju škola .

 • a i neki naši su sudjelovali u tome, odnosno podržavali tu ideju! Nažalost bošnjaci nas iskorištavaju gdje god stignu…

 • peppermintt

  naravno, čak su im i predali ministarstvo prosvjete HNŽ , koje je ranije po dogovoru pripadalo Hrvatima