Pratite nas

Hrvatska

Mostar konačno dobiva suvremenu sportsku dvoranu

Objavljeno

na

Studentski dom Sveučilišta u Mostaru prije nekoliko godina je imao dugovanja u visini 70 posto godišnjeg proračuna. Dolaskom novog ravnatelja Dragana Mikulića ova institucija je u samo nekoliko godina uspjela izmiriti sva dugovanja, poslovati bez gubitaka na godišnjoj razini, a sada planira i novi projekt vrijedan 20 milijuna maraka.

Dugovi vraćeni

Dom posluje na pozitivnoj nuli, dugovi su vraćeni. Prije godinu i pol dana po prvi put je završni račun bio dobar. To je bio preduvjet da se uđe u ovaj projekt – govori nam na početku razgovora ravnatelj Mikulić. Valja napomenuti kako je trenutni proračun Doma nešto veći od dva milijuna maraka. Čak 25 posto sredstva je novi menadžment Doma našao iz izvanrednih izvora. Catering, ljetno iznajmljivanje soba turistima, web-portal samo su neki do uspješnih projekata Studentskom doma Sveučilišta u Mostaru. Sada se planira izgradnja sportske dvorane, zatvorenog bazena, novog paviljona u kojem će biti 250 kreveta. – Sada imamo tri puta veću potražnju za smještajem od one koju nudimo. Cijeli projekt je ekonomski opravdan. Ukupna vrijednost projekta je 20 milijuna maraka. Imamo posjedovni list za zemlju na kojoj će se graditi novi objekti, ali ne i vlasnički. Građevinska dozvola košta milijun maraka, što znači da nam ostaje 14 za gradnju. Oko pet milijuna maraka ćemo tražiti preko IPA fondova, donacija Hrvatske, i to je realnost. Ostatak novca dobivamo iz kredita i već smo u pregovorima s nekim bankama – ističe Mikulić, te dodaje kako bi se sva kreditna zaduženja vezana uz ovaj projekt trebala vratiti u roku od 10 godina. Zatvoreni bazen koji se planira graditi trebao bi biti dimenzija 25×12 metara, a objekt će imati i 200 sjedećih mjesta. Nova sportska dvorana za male sportove će biti dimenzija 45×27 metara i imati će tribine s 1000 mjesta. Dvorana će biti samoodrživa, što je jako bitno.

Nova radna mjesta

Svakako bitan dio priče je i otvaranje radnih mjesta. – Kad se sve završi bit će otvoreno 41 radno mjesto, a u prvoj fazi projekta 27 radnih mjesta. Dom to može nositi, plaće su redovne, sve obveze se izmiruju – govori naš sugovornik. Studentski dom Sveučilišta u Mostaru godina već uvodi zapadne standardne. Puno pažnje se daje sportu. Odbojka, košarka, ragbi samo su neki od sportova koji će se igrati u novoj dvorani koja se planira graditi. – Sportska udruga je podigla Dom na tri stepenice više. Imamo jednoga Francuza koji je tu, studira i igra za nas, tu je još nekoliko stranaca ili povratnika. Širimo sportsku priču, imamo svoj portal, uvjeti u domu su odlični. Nastavljamo graditi jednu pozitivnu priču i nadamo se kako ćemo imati dovoljno potpore da ovaj projekt završimo u predviđenim rokovima. Ovaj projekt ima regionalno značenje – zaključuje ravnatelj Mikulić.

U razgovoru sa studentima smo mogli čuti kako su zadovoljni stanjem u Domu. Smještaj i hranu dobivaju za 150 maraka, a iznajmljivanje stana npr. po jednom studentu plaća se 200 maraka.

Kada se dodaju režije, hrana na mjesečnoj razini dobije se iznos od 600-700 maraka. Razlika je više nego očita, a trenutno su uvjeti u Studentskom domu Sveuličišta u Mostaru znatno bolji od onih koji se nude u privatnim stanovima.

VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

MUP-u isporučene hrvatske jurišne puške VHS-K2

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) u četvrtak je isporučeno tisuću hrvatskih jurišnih pušaka VHS – K2 nakon što je u rujnu potpisan sporazum ministarstva i tvrtke HS produkt, doznaje se u MUP-u.

“Napominjemo kako su naši najbolji instruktori specijalne i interventne policije, Uprave za posebne poslove sigurnosti, Policijske akademije i puškari pušku prethodno testirali u različitim uvjetima i taktičkim situacijama.

Rezultati testiranja pokazali su kako ova jurišna puška, u odnosu na pušku koju policija trenutno koristi, pruža nemjerljivo veću sigurnost pri rukovanju i za policijske službenike koji rukuju oružjem, tako i za okolinu”, ističu u MUP-u. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Krstičević: “Predsjednici i premijeru nosim pozitivno mišljenje”

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za obranu, nakon dvosatne je rasprave jednoglasno dao pozitivno mišljenje o prijedlogu stručnog povjerenstva MORH-a za kupnju višenamjenskih borbenih aviona. No, još je tajna koji će avion Hrvatska kupiti jer se o prijedlogu još moraju očitovati Vijeće za obranu i Vlada. 

“Sigurno da bi mi svi željeli ono što je najbolje, a najbolje je i najskuplje. Prema tome možete kupiti ono što si možete priuštiti, a da ne utječe na ostali razvoj Oružanih snaga i proračun RH. Vjerujem da će Vlada donijeti odluku u tom kontekstu”, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan.

“Zadnja stvar koja je također vrlo bitna su investicije – dakle partner koji će nam dati priliku, koji će investirati u Hrvatsku. Tako da ovaj projekt ne bude samo trošak nego i prilika za veću zaposlenost, tehnologiju i tehnička znanja koja su potrebna. Zato molim malo strpljenja, odgovornost je velika”, poručio je ministar obrane Damir Krstičević.

Novinari su Krstičevića izravno upitali ide li pred Predsjednicu i premijera s izraelskom ponudom, no on je izbjegao izravno odgovoriti. “Idem kod Predsjednice i premijera s pozitivnim mišljenjem, jednoglasnim, saborskog Odbora za obranu”, rekao je Krstičević nakon sjednice Odobra koja je iza zatvorenih vrata trajala više od dva sata.

Krstičević je najavio da će javnosti prezentirati sve četiri ponude nakon što Vlada donese odluku o nabavci. Nabrojao je ključne točke kod donošenja odluke – tip aviona, njegova cijena(za koju je rekao da mora biti “priuštiva”) te je naglasio da mora doći i do strateškog partnerstva. o čemu smo pisali u jučerašnjoj Kolumni

Kako kupiti najskuplje zrakoplove i još zaraditi dosta novaca!?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari