Pratite nas

Mostar može biti organiziran na sto različitih načina, ali će uvijek biti stolni grad Hrvata

Objavljeno

na

[quote]Mostar može biti organiziran na sto različitih načina, ali će uvijek biti stolni grad Hrvata[/quote]

Predsjednik HDZ-a BiH, prof. dr. Dragan Čović, izjavio je sinoć tijekom svečane akademije u povodu 23. obljetnice od osnivanja mostarskog ogranka stranke, kako će Mostar sigurno biti stolni grad Hrvata, ali i grad svih ostalih građana koji ga osjećaju svojim.

U neobično emotivnom i na trenutke vrlo iskrenom obraćanju članovima stranke iz Mostara, Čović je kazao kako više neće biti nikakvih prijelaznih rješenja i eksperimenata bilo da se radi o Mostaru, Federaciji ili državi BiH.

Mi tražimo rješenja za grad kako Mostar više nikad ne bi bio grad slučaj. Nažalost, to radimo u jednom krajnje nezahvalnom trenutku, kada politika nije nešto čime se ponosimo, kada se na svaki način pokušava ukaljati, pa i ono što valja i ono što ne valja u političkom životu, kakva bi se izazvala kojekakva ‘proljeća’ ili ‘jeseni‘”, kazao je Čović, poentirajući kako će Mostar sigurno biti “normalan grad”. ”

Mostar može biti organiziran na sto različitih načina, ali će uvijek biti stolni grad Hrvata i na to moramo biti ponosni“, zaključio je Čović.

Kada je u pitanju ciklus lokalnih izbora u Mostaru, predsjednik HDZ-a BiH tvrdi da nikakvih posebnih izbora neće biti u Mostaru, te da ovaj grad može održati svoje lokalne izbore samo tijekom novih lokalnih izbora ili općih naredne godine.

Također je rekao da je HDZ BiH spreman prihvatiti i neka druga rješenja za Mostar, ali ukoliko će ona onda biti primijenjena i na druge sredine u BiH, poput Sarajeva, Tuzle, Bihaća, Bijeljene, a ne samo Travnika kako se to obično misli.

On je članstvu obznanio da ima i pregovora, kako se izrazio, “ispod stola”, ne precizirajući pri tome s kim se i o čemu pregovara, kao ni koje su opcije u igri.

Poštujemo prijedloge o reformi F BiH od strane Veleposlanstva SAD u BiH, ali ako kratimo broj županija, hajdemo onda kratiti i Federaciju“, rekao je uz ostalo i Čović.

Govoreći o aktualnoj krizi vlasti u Federaciji BiH, lider HDZ-a BiH je kazao da oni neće u ovakvu Vladu Federacije, objasnivši kako Hrvatima ne treba nitko ništa davati, nego da im se Ustavom i zakonima mora osigurati ono što pripada i druga dva naroda.

Prvi čovjek HDZ-a BiH članstvu je u Domu HDZ-a u Mostaru poručio da je ovih dana u Zagrebu imao intenzivne razgovore sa predsjednikom sestrinske stranke Tomislavom Karamarkom, predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem. Ustvrdio je da tom priliko dobio potporu za principe ustavne i svake druge jednakopravnosti Hrvata u BiH, te da ne smije biti kolebanja i nestrpljivosti.

Skupu su se također obratili i predsjednik Gradskog odbora Mostar HDZ-a BiH Slađan Bevanda, te gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić, koji se osvrnuo na ostvarene projekte, ali i one koji tek se očekuju.

Kazao je kako očekuje da će za dvije godine biti dovršena izgradnja sportske dvorane, najavio je i otvaranje šetnice Nikole Šubića Zrinskog, završetak radova na hidroelektrani Mostarsko blato, te početak rada MO parkinga.

poskok.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Damir Krstičević: Područje jugoistoka Europe i dalje je nestabilno

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ K. Brigljević

Područje jugoistoka Europe i dalje je nestabilno, a za jačanje sigurnosti potrebna je veća sinergija institucija unutar države, kao i jača suradnja između zemalja, istaknuo je u četvrtak ministar obrane Damir Krstičević na otvaranju konferencije “Sigurnosni izazovi za Europu” koja se održava u Zagrebu u organizaciji RACVIAC-a i Zaklade Konrad Adenauer.

Cilj ove pete po redu konferencije o sigurnosti je s geopolitičkog stajališta razmotriti sadašnje i buduće sigurnosne izazove i prijetnje za zemlje jugoistočne Europe, kao i mogućnost prevencije istih, imajući u vidu postojeće sigurnosne procjene NATO saveza i vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije, stoji u opisu tog dvodnevnog skupa.

“Europa je danas puno drugačija nego što je bila prije samo nekoliko godina”, rekao je u uvodnom govoru ministar obrane i potpredsjednik vlade Damir Krstičević.

Ministar trenutnim sigurnosnim trendovima u Europi smatra rast nestabilnosti, ubrzane i teško predvidljive promjene, te blisku povezanost unutarnje i vanjske sigurnosti.

Govoreći o sigurnosnoj situaciji na jugoistoku Europe, Krstičević je naglasio kako je po njemu ona i dalje pod utjecajem posljedica raspada Jugoslavije, geopolitičkih interesa na tom području i prelijevanju kriza iz europskog susjedstva.

Situacija je dodatno pogoršana dolaskom novih tehnologija i taktika, ekonomskom nerazvijenošću tih prostora, energetskom ovisnošću, političkim podjelama unutar Europske unije i rastom ekstremističkih ideologija i radikalizama, smatra ministar.

“Na ovom području i dalje nema potpune stabilnosti. Postoje značajna neriješena unutarnja politička pitanja, međuetničke tenzije, sve jači nacionalni i vjerski ekstremizmi, loši ekonomski uvjeti, korupcija unutar državnih institucija i nedostatak konsenzusa o članstvu u euroatlantskim integracijama. Sve to predstavlja izvor pogoršanja sigurnosne situacije”, rekao je Krstičević.

Usprkos tome, ministar naglašava kako je suradnja između država jugoistoka Europe jako dobra.

“U utorak je u Zagrebu bila ministrica obrane Makedonije, prije nekoliko mjeseci ministri obrane Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a idućeg četvrtka idem u Ohrid gdje se održava sastanak ministara obrane Američko-jadranske inicijative. Intenzivno surađujemo u korist mira, stabilnosti i sigurnosti na ovom području”.

Govoreći o Europi općenito, najveće prijetnje njezinoj sigurnosti za Krstičevića su terorizam i ilegalne migracije.

“Ključno je pitanje kako integrirati izbjeglice, kao i drugu generaciju migranata, kako oni ne bi postali članovi izoliranih zajednica u kojima bujaju kriminalne aktivnosti”.

Istaknuo je kako je Hrvatska zbog tih prijetnji prilagodila svoju Strategiju nacionalne sigurnosti i donijela Zakon o sustavu domovinske sigurnosti kako bi se stvorila bolja sinergija između svih uključenih institucija i stvorio koordiniran sustav.

Na međunarodnoj razini potrebno je jačanje bilateralnog i multilateralnog dijaloga i suradnje, a NATO savez, Europska unija i OESS daju dobre okvire za to, zaključio je ministar.

Prvog dana konferencije održavaju se dva panela, “Suvremeni sigurnosni izazovi za Jugoistočnu Europu” i “Terorizam – podrijetlo i učinak”, dok je drugi dan zamišljen kao znanstveni forum na kojem će predstavnici akademske zajednice i stručnjaci iz vladinih i nevladinih organizacija i institucija raspravljati o lekcijama naučenim iz migranske krize i nekontroliranog kretanja izbjeglica u 2015. i 2016. godini.

Na konferenciji, između ostalih, sudjeluju predstavnici Fakulteta političkih znanosti i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za istraživanje migracija iz Mađarske, njemačkog Federalnog ureda za migracije i izbjeglice, Sveučilišta AKEV iz Turske, Vojne akademije “Gen. Mihailo Apostolski” iz Skoplja i Fakulteta za sigurnosne studije Sveučilišta u Beogradu.

Skup organizira RACVIAC – Središte za sigurnosnu suradnju, institucija osnovana 2000. čiji je cilj promicanje dijaloga i suradnje na području sigurnosti na jugoistoku Europe, te Zaklada Konrad Adenauer povezana s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel. (Hina)

Damir Krstičević: U ratu odlučnost, u poslu ustrajnost, u politici poniznost

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

HDZ traži da se Grmoja ispriča Jandrokoviću zbog prijetnji

Objavljeno

na

Objavio

Foto: fah

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je zatražio od zastupnika Mosta Nikole Grmoje da se ispriča predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću zbog prijetnji koje mu je izrekao na početku sjednice.

Bačić smatra da je Grmoja počinio kazneno djelo prijetnje iz članka 139. Kaznenog zakona.

Osvrćući se na Grmojino “neprimjereno ponašanje”, Bačić je ustvrdio da je Mostovac dva puta potvrdno odgovorio na Jandrokovićevo pitanje prijeti li mu.

Saborski zastupnici imaju imunitet za izrečeno mišljenje, ali ne i za počinjenje kaznenog djela, kazao je Bačić. Najmanje što Grmoja može učiniti jest javno se ispričati predsjedniku Sabora, poručio je Bačić.

Ovime želimo zaštititi dignitet svakog zastupnika, a posebno predsjednika Sabora koji je danas provodio Poslovnik uvodeći red u sabornici, ali i “ovog visokog doma”, naglasio je šef Kluba HDZ-a.

Nakon jučerašnjeg dana, kada su pojedini zastupnici svojim raspravama i ponašanjem uspjeli djelomično od Sabora napraviti cirkus, mislili smo da će nam to svima biti dovoljna opomena i da ćemo nastaviti na drugačiji način, međutim, danas je Grmoja prijetnjom još dodatno urušio već poljuljani dignitet Sabora, kazao je.

Pozvao je sve zastupnike da se vrate radu za boljitak Hrvatske, za što su i dobili mandat.

Zastupnik Josip Borić konstatirao je kako su morali reagirati jer smo jučer svjedočili još gorem ponašanju predsjednika HSS-a Kreše Beljaka koji je zastupnike pozivao na fizički obračun, za razliku od HDZ-a koji je radio na smirivanju tenzija. Istaknuo je i da ne žele u Hrvatskom saboru scene koje se mogu vidjeti u parlamentima drugih zemalja.

Po Borićevu mišljenju, oporba je jučer radila kaos u sabornici zbog nedostatka argumenata na prijedlog proračuna za 2018. godinu. Bačić je dodao da se SDP nije pripremio za kvalitetnu raspravu o proračunu.

“U nedostatku argumenata kojim bi pobijali jedan sjajan proračun, koji je i razvojan i socijalan, htjeli su opstrukciju rada Sabora, kako bi proračun bacili u drugi plan”, rekao je.

‘Spreman sam se ispričati predsjedniku Sabora i klečati na kukuruzu, ali imam nekoliko uvjeta. Pozivam premijera da se ispriča zbog Ive Sanadera, Fimi Medije, Planinske, zbog predaje Ine Molu, Hypa. Pozivam i Branka Bačića da se ispriča što je nosio torbe u aferi Fimi medija, pozivam ih da se ispričaju zbog Vladimira Šeksa, kuma ove Vlade”, izjavio je Nikola Grmoja koji je u Saboru održao konferenciju za novinare nakon konferencije HDZ-a. Dodao je kako ih sve poziva da se ispričaju i zbog “Todorićevog čovjeka – ministra Zdravka Marića i zbog ministra Kujundžića koji je dio Todorićevog projekta, zbog Agencije za lijekove, presude Horvatinčiću, i pravosuđa zbog kojeg stradavaju mali ljudi”. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari