Connect with us

Politika

Mostar podijeljen i kad se prosvjeduje

Objavljeno

-

[pullquote_left]Inače, Mostar se našao u proračunskoj krizi nakon što je Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Mostara podnio kaznenu prijavu nadležnom tužiteljstvu protiv gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića…[/pullquote_left] Ulicama Mostara već bi u petak trebali defilirati korisnici gradskog proračuna nezadovoljni teškom financijskom i političkom krizom u gradu, doznaje portal Dnevno od predstavnika sindikata korisnika mostarskoga proračuna.

Naime, korisnici proračuna Grada Mostara u ovoj su godini dobili svega dvije, dok im Grad duguje još tri zarađene plaće. Sindikati će stoga, pored štrajkova, pokrenuti i prosvjede. Tako će se prvi prosvjed održati najvjerojatnije u petak, a drugi već u sljedeći utorak, kada bi u Mostaru trebali boraviti veleposlanici zemalja članica Vijeća za provedbu mira u BiH te šef izaslanstva Europske unije u BiH Peter Sorensen.

Dio korisnika gradskog proračuna, poput službenika Gradske uprave i dječjih vrtića, već je u štrajku upozorenja, dok su vatrogasci još prošloga tjedna stupili u generalni štrajk. Intervenirat će samo u slučaju ugrožavanja ljudskih života, dok eventualne požare koji ne prijete ljudima, neće ni pokušavati ugasiti.

-Nema smisla dolaziti na posao, a ne primati plaću. Nećemo gasiti požare, samo ćemo reagirati u slučaju ugrozbe ljudskih života. Materijalna dobra mogu u potpunosti izgoriti, kazao je nedavno sarajevskim medijima Azur Čomor, predstavnik sindikata mostarskih vatrogasaca.

Dnevno, pak, doznaje kako ni sindikati korisnika gradskog proračuna nisu jedinstveni te kako različito gledaju na organiziranje prosvjeda na ulicama grada na Neretvi, no naš izvor tvrdi kako će na ulice zasigurno izaći sindikati vatrogasaca, dječjih vrtića i staračkih domova. Navjerojatnije će im se pridružiti i sindikati Gradske uprave Mostara te sindikati sa županijske razine koje dijelom pogađa mostarska proračunska kriza. Tako će uz ostale ulicama Mostara vrlo vjerojatno prosvjedovati i sindikati MUP-a HNŽ-a te zdravstva i školstva.

Inače, Mostar se našao u proračunskoj krizi nakon što je Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Mostara podnio kaznenu prijavu nadležnom tužiteljstvu protiv gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića i to zbog činjenice da se je samostalno proglasio gradski proračun.

Klub Bošnjaka smatra kako je gradonačelnik time zloupotrijebio svoje ovlasti. Također, prijava protiv gradonačelnika je podnesena nakon što je Bešlić dva puta osporavao usvajanje odluke o privremenom financiranju grada koju su usvajali vijećnici iz Kluba Bošnjaka uz podršku nekoliko srpskih vijećnika.

Gradonačelnik je tada smatrao kako Gradsko vijeće nema mandat donositi bilo kakve odluke jer je Središnje izborno povjerenstvo utvrdilo da je mandat Vijeću i vijećnicima istekao u studenom prošle godine, na dan objave, u Mostaru neprovedenih, lokalnih izbora.

Bešlić je tako obustavio sva proračunska davanja, uključujući i plaće, sve dok mostarsko tužiteljstvo ne utvrdi je li proglašavanjem proračuna počinjeno kazneno djelo.
Podsjećamo, u Mostaru nisu provedeni lokalni izbori jer nije provedena odluka Ustavnoga suda BiH kojom je naložena izmjena izbornih pravila za izbor vijećnika u Gradsko vijeće. Sud je naložio da se izjednači vrijednost glasa svakog stanovnika Mostara, bez obzira u kojem dijelu grada stanovao. Iako je presuda donesena još prije dvije godine, do danas ništa nije učinjeno na njenom provođenju.

Dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas