Connect with us

MOSTAR: Sprema li se gradu na Neretvi ‘crni scenarij’ ??

Objavljeno

on

Mostar bi uskoro mogli zahvatiti gori neredi od onih 7. veljače u kojima je zapaljeno nekoliko državnih institucija, kao i zgrade HDZ-a BiH i SDA.

[dropcap]S[/dropcap]udeći prema kuloarskim informacijama u gradu na Neretvi posljednjih su dana u tijeku pripreme u kojima „nevidljiva ruka organizatora“ pokušava animirati sudionike novog vala prosvjeda koji imaju za cilj rušenje županijske i gradske vlasti.

Prema tvrdnjama dobro obaviještenih izvora za novi prosvjed u Mostaru organizatori namjeravaju koristiti usluge nekoliko odvojenih skupina, čiji se pripadnici međusobno ne poznaju.

Bivši pripadnici UJDI-a i agenti jugoslavenskih službi vođe prosvjeda

Prvu skupinu čine predstavnici određenih političkih skupina, projugoslavenskog svjetonazora, koji pod krinkom borbe za socijalna prava žele preuzeti vlast prije izbornog procesa, koji bi se trebao održati koncem ove godine.

Osobe koje su se bavile analizom te strukture nemaju dvojbi o sastavu tih skupina.

Analize su pokazale kako su među organizatorima prosvjednih okupljanja u Mostaru zastupljeni NVO sektor ali i pripadnici određenih projugoslavenskih  skupina koje su prije rata djelovale pod okriljem Saveza komunista, odnosno početkom devedesetih u UJDI-ju – navodi naš izvor otvoreno izražavajući sumnju kako je dobar dio njih, ili članova njihovih obitelji, kroz raniji angažman bili vezani uz određene jugoslavenske tajne službe, poglavito KOS-JNA.

Prema riječima našeg sugovornika sve te skupine imaju jednu zajedničku odrednicu.

Sve su te skupine protiv EU-a, NATO-a i kapitalizma. Jednakost svih, borba za radnička prava, socijalizam, radničko samoupravljanje i revolucija dio su njihovog vokabulara – smatra naš sugovornik.

Dvojbeno je, međutim, tko je njihov animator i financijer, o čemu se u Mostaru posljednjih dana sve otvorenije govori. U kuloarima se može čuti da u istočnom Mostaru postoji Krizni štab iz koga se vuku sve aktivnosti.

Prema neslužbenim informacijama u tom štabu se nalazi nekoliko osoba nepoznatih Mostarcima od kojih jedna govori tečnim engleskim jezikom, dok  dvojica njegovih suradnika govore čistim srpskim jezikom – navodi naš izvor, te ističe kako jedna od tih osoba ima i ulogu prevoditelja.

Novačenje prosvjednika iz navijačkih i kriminogenih skupina

Pojašnjavajući aktivnosti koje organizatori prosvjeda vode proteklih nekoliko dana naš sugovornik ukazuje da su vođe navijačkih skupina Zrinjskog i Veleža posebna meta tzv. štaba, pri čemu se u njihovom animiranju novci uopće ne štede.

Prije nekoliko dana iz određenih su krugova došle informacije o  opreznim raspitivanju za one navijače Veleža i Zrinjskog koji se nalaze u evidenciji policijskih struktura, ali i za registrirane pripadnike krim miljea, što je odmah prepoznato kao novi pokušaj regrutiranja prosvjednika – navodi naš izvor.

Tragom te informacije razgovarali smo i s nekoliko navijača Zrinjskog, koji su nam također potvrdili tu informaciju.

 Po kafićima se priča da su neki navijači uzeli pare za sudjelovanje u prosvjedima 7. veljače, u kojima nisu sudjelovali. Sad im dolaze još primamljivije ponude za nove prosvjede – navodi jedan od navijača, ističući kako je čuo informacije da su neki već uzeli novac i za novi angažman.

Prema ranije uhodanim planovima  prosvjeda, koji  su se na isti način organizirani i u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Bihaću,  ove bi dvije skupine bile vidljivi dio i u novom  valu prosvjeda. Problem ostaje ona treća skupina koja je u pravilu nepoznata i nevidljiva na svim dosadašnjim prosvjednim okupljanjima.

To su dobro obučeni  širitelji kaosa koji u zonu dodira s prve dvije skupine dolaze dobro opremljeni  i maskirani „fantomkama“ , tako da je njihov identitet nemoguće utvrditi – ističe naš sugovornik.

Dodaje kako pripadnici ove skupine u pravilu izazovu incident i odmah nestaju, ostavljajući pri tome za novac mobilizirane pripadnike druge skupine da „pokupe plijen  i steknu medijsku slavu“.

Komšić i Mesić najavili prosvjede

Da ova priča nije niti malo benigna pokazuju i ovih dana izrečene najave bošnjačkim glasovima izabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, prema kojima će nastavak prosvjeda biti još razorniji. U isti kontekst Mostarci stavljaju i izjave bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića koji je ovih dana također dao potporu prosvjednicima.

Među prosvjednicima  kojih se na tamošnjem Španjolskom trgu svakodnevno okuplja njih pedesetak čula se i informacija kako će ih narednih dana obići i Stjepan Mesić.

Sugovornici s kojima smo razgovarali ističu kako novonastala situacija u ovom gradu nije uopće poboljšala situaciju.

-Naprotiv, situacija je puno gora i podsjeća na onu s početka devedesetih. Štetu pričinjenu u neredima početkom veljače morat će platiti svi građani ovog grada i županije. Uz to, zapitajmo se tko će investirati svoj novac u grad i čekati da netko donese odluku da njegova imovina bude zapaljena – smatra naš sugovornik.

Sve podsjeća na scenarij iz 1993.

Jednako tako Mostarci su zabrinuti i po pitanju budućnosti bošnjačko-hrvatskih odnosa.

Moramo naučiti nešto iz naše bliže prošlosti. Sukoba Hrvata i Bošnjaka u Mostaru nije bilo 1992. Taj sukob je započeo tek kad su se pojavili emisari iz Sarajeva i razni međunarodni „pregovarači“ koji su Armiju BiH suprotstavili HVO-u. Danas se u Mostaru događa sličan scenarij. Opet su se pojavili emisari sa strane koji plemumima i scenarijima s neredima i prosvjedima žele preuzeti vlast i narušiti do sad dostignuti stupanj bošnjačko-hrvatskih odnosa, što može imati nesagledive posljedice – navodi naš izvor, iznoseći na koncu da se osobno boji kako iza ovog ne stoji puno širi scenarij.

Bojim se da u sjeni događanja u Ukrajini netko želi dodatno narušiti situaciju u BiH. Spektar mjera koji se primjenjuje ne vodi ka rješenju nego sve otvorenije podsjeća na scenarij podjele BiH – zaključuje naš sugovornik, dok smo završavali ispijanje  kave u kišno nedjeljno popodne .

 

I. Pehar/foto Miro Skobic

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari