Connect with us

BiH

Mostar središte trilaterale: Grabar-Kitarović započela razgovore s najvišim predstavnicima BiH i Srbije

Objavljeno

-

Foto: HRT

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović započela je u podne u Mostaru razgovore s predsjedavajućim i ostalim čanovima Predsjedništva BiH, Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, te srbijanskim predsjednikom Aleksandom Vučićem. Iako teme susreta nisu navedene, tri zemlje imaju ih napretek – od neriješenih graničnih sporova, položaja bosanskohercegovačkih Hrvata, tj. izmjene izbornog zakona, do zajedničke suradnje glede pristupanja BiH i Srbije Europskoj uniji.

Čović je uoči trilaterale za medije izjavio da je današnji sastanak nastavak prethodnih razgovora vođenih u Beogradu, a potom i u Zagrebu. Najavio je razgovore o iskušenjima koje stoje na putu zemljama jugoistočne Europe, posebice rješavanje međudržavnih pitanja koje uključuje i granične sporove.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, koji je dočekao šeficu hrvatske države, smatra ovaj sastanak vrlo važnim jer je trokut Srbije, BiH i Hrvatske najvažnija točka stabilnosti na Balkanu i jugoistočnoj Europi.

Dan ranije se s Čovićem, predsjedavajućim članom kolektivnog predsjedništva BiH, sastala hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i nakon razgovora izjavila da je ključ opstojnosti hrvatskog naroda u BiH izmjena izbornog zakona i mogućnost da sami biraju svoje predstavnike u tijelima vlasti. Podsjetila je da su sličnu poruku vlastima u Sarajevu nedavno uputili i visoki dužnosnici EU-a.

Do kraja godine bi se u BiH trebali održati izbori, ali za sada se ne nazire kompromis između većinskih bošnjačkih i hrvatskih stranaka oko izbornog zakona. Hrvatske stranke inzistiraju da hrvatske predstavnike u Domu naroda i Predsjedništvu BiH biraju hrvatski birači, čemu se bošnjačke stranke protive.

Na taj problem stalno upozorava hrvatska europarlamentarka Željana Zovko, vrsna poznavateljica prilika u BiH, koja upozorava da ta zemlja opet prolazi kroz jedan “turbulentan” period.

“Sada je lopta u posjedu jednog većinskog naroda, bošnjačkog naroda koji treba shvatiti da je do njih da se to pitanje riješi”, kazala je Zovko na posljednjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Nakon razgovora Kolinde Grabar-Kitarović, članova Predsjedništva BiH te Vučića, nastavljaju se razgovori hrvatske predsjednice i Vučića sa šefom diplomacije BiH Igorom Crnatkom, hrvatskom ministricom Pejčinović Burić i prvim potpredsjednikom srbijanske vlade i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem.

Za poslijepodne je najavljena konferencija za novinare.

(Hina)

Izostane li dogovor o izbornom zakonu u BiH Inzko će ‘iskoristiti ovlasti’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas