Connect with us

Politika

Mostar: Svečano otvorena najljepša šetnica

Objavljeno

-

Prigodnom svečanošću, večeras je službeno otvorena Ulica Nikole Šubića Zrinskog, od Španjolskog trga do Trga hrvatskih velikana. Ulicu odnosno šetnicu zajednički su svečano otvorili mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, španjolska veleposlanica u BiH Aurora Meija, predstavnik UNDP-a Jurij Afanasijev te federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić.

Španjolska veleposlanica istaknula je kako joj je drago boraviti u Mostaru jer on za građane Španjolske ima poseban značaj. Izrazila je zadovoljstvo što je Španjolski trg u Mostaru mjesto susreta, mjesto odmora i povezanosti. Obraćajući se prisutnima, Afanasijev je kazao kako je za njih iz UNDP-a najvažnije da ovu ulicu vide punu ljudi, punu mladosti. Po riječima federalnog ministar Bijedića, Mostar je dobio jednu od najljepših šetnica u BiH. šetnicaOsvrnuo se na ratno vrijeme kada je Mostar pretrpio veliko razaranje naglasivši pri tom kako je Mostar zaslužio da zablista. “Završen je jako važan projekt i još jedno obećanje je ispunjeno”, istaknuo je Bijedić. I mostarski gradonačelnik istaknuo je kako je Mostar spomenutim projektom dobio najljepšu šetnicu u BiH. ”Šetnica i Španjolski trg će svakako trajno povezati građane Mostara s građanima Španjolske, ali i ostalih dijelova svijeta. Spomenik na trgu će podsjećati sugrađane , ali i sve prolaznike na nesebičnu žrtvu koju su dali Španjolski pripadnici u mirovnoj misiji u Mostaru i BiH tijekom proteklih 20 godina”, istaknuo je Bešlić. U svečanom programu otvorenja sudjelovale su mostarske mažoretkinje, Hrvatska glazba te klapa Hrvoje. Projekt rekonstrukcije šetnice vrijedan je preko oko 1 120 000 KM, a financirali su ga Ministarstvo prometo i komunikacija Federacije BiH koji su za popločavanje izdvojili novac u vrijednosti oko 800.000 KM.

UNDP je donirao oko 100.000 KM, za javnu rasvjetu i klupe. Grad Mostar je za podzemne instalacije (odvodnja, kablovi javne rasvjete i el.instalacija), hidraulične zapreke, zelenilo, nadzor nad radovima izdvojio novac u vrijednosti oko 220.000 KM Rekonstruirane su kompletne podzemne instalacije, položene električne instalacije i postavljeni ormari sa mogućnošću električnog priključka duž cijele ulice (za eventualne manifestacije, sajmove i sl.), postavljena najsuvremenija javna rasvjeta sa LED svjetiljkama, položene cijevi za navodnjavanje “zelenih otoka” uz platane. Izgrađen je sustav odvodnje oborinskih voda, popločano oko 4.000 m2 površine autohtonim kamenom (bijeli krečnjak) debljine 8 cm. Postavljene hidraulične zapreke u cilju sprečavanja neovlaštenog ulaska vozila, zasađene sadnice u “zelena otoka” uz platane. Postavljeno je 25 klupa, uređeni platani i popločan nogostup od Španjolskog trga do Vijećnice. Ovim je zaokružena cjelina sa Španjolskim trgom, projektom vrijednim 960 000 KM, od čega je Grad Mostar osigurao 250 000, a ostatak španjolska Vlada.

bljesak.info

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari