Connect with us

Zanimljivosti

Mostarka Benita Rusell se izliječila od karcinoma sirovom hranom

Objavljeno

on

Benita Russell iz Mostara se već godinama bavi proizvodnjom, uzgojem i obradom isključivo sirove hrane koja nije tretirana nikakvim pesticidima ili termičkom obradom. Da je moguće hraniti se sirovom hranom koja se ne kuha, ona je dokazala jer cijela njezina obitelj zadnje četiri godine konzumira nekuhanu hranu.

Zahvaljujući konzumaciji isključivo sirove hrane, Benita je pobijedila karcinom, izliječila tešku anemiju, riješila problem glavobolje, suhe kože i predmenstrualnih tegoba. Za sebe kaže da je dobila novu životnu energiju.

Pobijedila bolest

benita“Nakon tri mjeseca novog načina života riješila sam se alergija, kosa koja mi je opadala počela je ponovno rasti, oči su mi dobile novi sjaj. Općenito sam postala smirenija, popustljivija i bolja kao osoba u ophođenju s drugima. Ono što unosimo u organizam, to je ono što mi zapravo jesmo. Prestala sam piti tablete protiv bolova i antihistaminske tablete jer se niti jedna od navedenih bolesti nikada više nije pojavila”, ispričala je Benita za Dnevni list.

Ona polazi od stajališta da ljepota dolazi iznutra i da kvaliteta života i zdrava hrana koju unosimo u sebe pročišćuje i tijelo i duh.

“Sirova hrana je organska hrana koja nije termički obrađena što znači da ona nije kuhana, to jest, mrtva već zdrava i živa. U njoj su zadržani svi nutrijenti koji se prirodno akumuliraju u biljci dok ona raste. U njoj su također enzimi koji igraju važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja i vitalnosti, a koji se uništavaju kuhanjem”, kazala je Benita.

Ona je iz svoje prehrane isključila namirnice životinjskog porijekla, ne konzumira šećer niti kavu niti bilo kakve prerađene sokove ili proizvode. Ovaj način života izabrala je jer smatra da je najzdraviji za nju i njezinu obitelj.

“E, sada se vjerojatno pitate što ja to jedem kad je sve sirovo :). Ja jedem sve voće i skoro sve povrće sirovo, orašaste plodove i sjemenke. Pijem dosta svježe cijeđenih sokova kao i gustih sokova, takozvanih smoothieja, ali jedem i dosta salata da bih žvakala jer probava počinje u ustima. Postoje posebne tehnike pripremanja sirove hrane koje nisu teške niti misteriozne”, kazala je Benita.

Sirova hrana se može blago podgrijati, ali samo do 45 stupnjeva Celzijevih jer se sve preko toga smatra kuhanim čime hrana gubi sirovi oblik.

“Organsku hranu je sve lakše naći ako se samo malo potrudimo. U svakom slučaju bih preporučila da svatko tko ima i komadić zemlje uzgaja svoju hranu. Trebamo shvatiti da je zemlja bogatstvo i da joj se trebamo vratiti da bi se i naša tijela i duše vratili u svoje prvobitno stanje”, smatra Benita koja čak u svakodnevnoj higijeni izbjegava koristiti proizvode koji se za tu namjenu nude na tržištu. Za čišćenje i higijenu koristi prirodne proizvode koje sama proizvede i napravi.
“Većina voća i povrća se može očistiti od pesticida ili jednostavno oguliti ako nemamo druge opcije. Čišćenje radim tako što prskam svježe namirnice otopinom od jednog dijela vode, jednog dijela octa i jedne žlice sode bikarbone. Voće ostavim u otopini nekih 10 minuta nakon čega ponovno sve isperem vodom”, ispričala je Benita.

Čišćenje organizma

Onima koji žele krenuti njezinim stopama Benita za početak preporuča čišćenje organizma.
Promjena u prehrani jest velika prekretnica i velika životna promjena. “Priznajem, nije bilo lako niti prihvatljivo od okoline. I nakon četiri godine se susrećem s pitanjima: Pa što jedeš?! Kako živiš bez željeza? Uzimaš li B12? Što je s kalcijem? A za sve godine svoga života kada sam jela meso nikada me nitko nije upitao jesam li i zašto sam anemična :). Smiješim se na takve reakcije i opraštam ljudima jer to rade iz straha kojim smo čipirani već od rođenja. Odgovor na sva pitanja je vrlo jednostavan: Ni krava ne jede meso niti pije mlijeko, već pase travu po cijeli dan :). Treba biti ustrajan i zaista voljeti život i sve će doći na svoje”, smatra Benita.

U prvih mjesec dana prelaska na zdravu prehranu nastupi čišćenje tijela koje se manifestira na razne načine. Sirova hrana, pogotovo zelena (klorofil), jako je dobar čistač toksina i teških metala. Čišćenje se zna manifestirati u vidu glavobolja, akni, promjene raspoloženja što može potrajati i po mjesec dana. Pušačima i bolesnicima od teških autoimunih bolesti će trebati i duže razdoblje. “Budite strpljivi i ne očekujte da nešto što se taložilo i nakupljalo 40 godina nestane za deset dana. Ovo nije dijeta već način življenja. Kada se jednom naviknete na neiscrpni izvor energije, teško da ćete se željeti vratiti na staro”, preporučuje Benita.

U nakani da pokaže ljudima da postoji nada da budu i ostanu zdravi, ona je pokrenula portal
sirovahrana.ba. Na njemu se mogu naći razni napuci o pripremanju sirove hrane. Benita također proizvodi sirovu hranu koja je narudžbom preko portala svima dostupna. Građani Mostara su njezine proizvode mogli vidjeti na jednome od blagdanskih štandova na šetalištu Nikole Šubića Zrinjskog. “Potražnja je bila iznenađujuće velika. Hrana koju sam na štandu prodavala je bila sirova hrana koja je mogla biti čitav dan na štandu, a da ne oksidira. Prodavala sam čokoladu koju ja pravim svom djetetu da joj ne bih kupovala nezdrave slatkiše, a napravljena je od sirovih, organskih namirnica bez šećera i kao takva je prava vitaminska bomba. Bilo je također i krekera i voćnih slatkiša za najmlađe. Inače sve to i još mnogo više i hrane i recepata i uputa može se naći na portalu ili na Facebook grupi Sirova hrana BiH”, kazala je Benita.
Od idućeg mjeseca ona pokreće radionicu sirove hrane. Dobrodošao je svatko tko želi naučiti tehnike pripremanja zdrave hrane. Detaljnije informacije će biti objavljene na portalu i na Facebook grupi.

Prelazak na novi način prehrane je, prema Benitinim riječima, prihvatljiv i kada je riječ o iznosu novca koji se za tu namjenu mora utrošiti.

“Od kada sam prešla na sirovo, ja ne mogu ne uštedjeti jer koliko god više koštala organska hrana, trebate samo zamisliti što ja sve ne kupujem i sve će vam biti jasno. Ne trošim novac na meso, mliječne proizvode, šećer, kavu, sokove, kekse, čokoladu, jaja, slatkiše, brašno, gotova jela, konzerve, alkohol, cigarete, parfeme, kreme, tablete… i tako u nedogled”, kaže Benita. Sezonsko voće i povrće, banane, avokado, orašasti plodovi, sjemenke, maslac od kakaa su glavni sastojci njezinih recepata.

“Potražnja je velika. Među ostalim vrstama hrane, torti i kolača, proizvodim jedinu zdravu čokoladu na našem tržištu. Od nje se ne kvare zubi, ne raste kolesterol, a mogu je konzumirati i dijabetičari. Oni koji je žele, trebaju je naručiti unaprijed. Ne pravim zalihe svojih proizvoda i radim samo po narudžbi kako bi hrana zadržala svježinu”, poručila je Benita.

(dnevni-list)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR