Connect with us

Politika

Mostarski Aluminij ipak ne gasi proizvodnju

Objavljeno

-

Nakon što je prošli tjedan Aluminij iz Mostara zaprijetio da će ugasiti proizvodnju zbog visoke cijene električne energije koju mu isporučuje HEP na inicijativu ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka održan je hitan sastanak nako jem je bio i ministar financija Slavko Linić te čelni ljudi Aluminija, TLM-a i Hrvatske elektroprivrede.

Dogovoreno je da će Aluminij nastaviti proizvodnju i isporuku šibenskom TLM-u čijih 5000 radnika uvelike ovisi o sirovini iz BiH.

Time je Vlada RH uspjela pomiriti sve strane i osigurati nastavak proizvodnje i radna mjesta u TLM-u, rekao je Vrdoljak za HRT.

Pritom je napomenuo kako Aluminij danas na tržištu može kupiti struju i jeftiniju nego što je isporučuje Hrvatska elektroprivreda, što znači da i nakon 1. srpnja, kada povlašteni status Aluminija i odnosa s HEP-om prestane, neće biti udara na proizvodnju u TLM-u.

Ali ono što je bio naš uvijet za bilo kakvu daljnju suradnju s Aluminijem je isporuka sirovine za TLM i sva povezana društva. Tu je naša industrija, tu su naši zaposleni i to je interes koji želimo očuvati i štititi i mislim da smo se danas oko toga lijepo dogovorili. Znači nema nikakvih šokova u sljedećem razdoblju po pitanju Aluminija i TLM-a, zaključio je Vrdoljak.

U mostarskom Aluminiju Vlada RH ima 12%-tni vlasnički udio, a proizvodnja šibenskog TLM-a ovisi od metala kojim se opskrbljuje iz te kompanije.

Uprava Aluminija u četvrtak je objavila kako je Nadzorni odbor te tvornice odlučio da će 17. lipnja započeti s postupnim gašenjem svih pogona jer su gubici premašili 104 milijuna maraka ili oko 52 milijuna eura, a u prva četiri mjeseca zabilježeni su najlošiji rezultati u 30-godišnjoj povijesti te tvornice zbog visoke cijene električne energije.

HRT

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari