Connect with us

Kronika

Mostarski Aluminij u cijelosti isključuje svoje proizvodne pogone

Objavljeno

-

Aluminij više ne može nastaviti s poslovanjem u uvjetima aktualnih cijena električne energije i primarnoga aluminija.

Foto: www.aluminij.ba

Aluminij više ne može nastaviti s poslovanjem u uvjetima aktualnih cijena električne energije i primarnoga aluminija te, počevši s 17. lipnja, pristupa gašenju svojega cjelokupnog postrojenja Odluka je to koju je danas Nadzorno vijeće društva, na prijedlog direktora Ive Bradvice, jednoglasno usvojilo, nakon podrobnoga razmatranja Izvješća o poslovanju u prva četiri mjeseca tekuće godine, koje je pokazalo kako mostarska tvornica ostvaruje 9,7 milijuna KM gubitka mjesečno, počevši od 1. siječnja, priopćeno je iz Aluminija.

Automatizmom su suspendirane sve odredbe postojećega Pravilnika o radu Aluminija koje se odnose na osobne dohotke i na sva druga davanja, a Pravnoj je službi naloženo izraditi Program zbrinjavanja tehnološkoga viška i, za sljedeću sjednicu Nadzornoga vijeća, zakazanu za 20. ovoga mjeseca, pripremiti Prijedlog o visini osobnih dohodaka u Tvornici, stoji u priopćenju.

“Proizvodnja pod ovakvim uvjetima više nema smisla. Naš je jedini izlaz u potpunomu zaokretu u postojećim odnosima obiju vlada prema Aluminiju (Vlade FBiH i Vlade RH) i, s obzirom na to da nisam u mogućnosti uopće ostvariti kontakt s Vladom FBiH odnosno da onaj dogovor o konačnom utvrđivanju naše strukture kapitala, s kojim bismo jedino mogli zatražiti nužna obrtna sredstva, a koji je najavljen 18. travnja, predsjednik Vlade FBiH još nije potpisao, osobno sam zatražio od hrvatskoga predsjednika, gosp. Ive Josipovića, da pokuša pitanje Aluminija izdići na razinu dviju vlada. No, naše je vrijeme iscurilo i ovo je jedina razumna odluka koju sam mogao predložiti članovima Nadzornoga vijeća pošto nisam spreman dopustiti slijetanje Tvornice u provaliju odnosno galopiranje u gubitak koji bi doveo do nekontroliranoga stečaja”, kazao je direktor Bradvica, ocijenivši kako je Aluminij, govoreći rječnikom kriznoga upravljanja, došao do točke s koje nema povratka.

Sjednici je nazočilo cjelokupno rukovodstvo Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija koje je, uvidjevši kako alternativa ne postoji, podržalo stajalište Uprave, kao i samu Odluku Nadzornoga vijeća, ali su poručili kako odmah, u ovomu trenutku, otpočinju pripreme za krajnje radikalna postupanja, o kojima će se uredno očitovati u javnosti i pred mjerodavnim državnim tijelima, kako Zakon nalaže, ističe se u priopćenju.

“Ovo je udar koji Hercegovina ne će moći pretrpjeti i pripravni smo odgovoriti izravnim udarom naših 900 djelatnika, a s nama i onih tisućama koji, gašenjem Aluminija, gube i svoja radna mjesta”, poruka je Aluminijeve sindikalne organizacije koja je, tijekom posljednjih desetak dana, zajedno s čelništvom Sindikata bivših djelatnika Aluminija, u dva navrata zatražila prijam kod predsjednika Vlade FBiH Nermina Nikšića, bez dobivenoga odgovora.

poslovni.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas