Connect with us

Vijesti

Mostarski muftija Seid ef. Smajkić svesrdno je pomagao Službi državne bezbednosti (SDB)

Published

on

Mostarski muftija Seid ef. Smajkić, koji se, kako tvrdi, svesrdno zalaže za prava Bošnjaka u Mostaru i Hercegovini, sijući čak u to ime i fetve, ”u ono vrijeme” svesrdno je pomagao Službi državne bezbjednosti (SDB) u odavanju ”neprijateljskih djelovanja s pozicije muslimanskog nacionalizma”.

Naime, kako stoji u dopisu Centra SDB-a Mostar, pod oznakom strogo povjerljivo od 13. ožujka 1980. godine, predlaže se da se angažira suradnik ”Smajkić Seid, (…) zaposlen u Odboru Islamske zajednice Mostar kao glavni imam za Hercegovinu”.

U dopisu se navodi kako je Smajkić ”u protekle četiri godine Službi državne bezbjednosti pružao više korisnih obavještenja o nekim bezbjednosno interesantnim licima koji neprijateljski djeluju sa pozicija muslimanskog nacionalizma i kleronacionalizma, pa je u julu 1978. godine registrovan kao op. veza pod pseudonimom ‘ADI”’.

1_104599

U dopisu se navodi kako je Smajkić informirao o neprijateljskoj djelatnosti predsjednika Odbora Islamske zajenice u Sarajevu, jednog otpravnika vlakova u Konjicu, djelatnika Gazi Husrefbegove knjižnice u Sarajevu, imama iz Ljubuškog i iz Trebinja te urednika ‘Preporoda’.

”Pored toga, Smajkić je dao podatke o sukobima i razmimoilaženjima između Islamske bratske zajednice Muslimana iz Jugoslavije, s jedne strane, i udruženja Bošnjaka i Odbora IZ Gazi Huserbeg, s druge strane, čija se sjedišta nalaze u Torontu – Kanada, gdje je po nalogu Vrhovnog starješinstva IZ, u toku 1979. godine, boravio kao glavni imam u Odboru IZ Gazi Huserfbeg”, navodi se u diopisu te ne naglašava kako su neke obavijesti, dobivene od mostarskog imama provjerena kod drugih suradnika i da su se pokazala točnim.

Mostarski muftija tako je prokazivao one koje sada brani i u čije ime izdaje fetve i najavljuje vruća proljeća i ljeta u Mostaru, aludirajući na ‘arapsko proljeće’.

”Mostar je bošnjački grad i svi koji misle i rade drukčije imat će s nama probleme”, rekao je mostarski muftija, čija je izjava izazvala burne reakcije.

Ef. Smajkić je, u vrijeme dok je Službi državne bezbjednosti odavao ”neprijatelje”, od 1971. do 1979. bio na dužnosti glavnog imama, te predsjednika Odbora IZ-e Mostar.
Od 1975. do 1979. godine, smrću tadašnjeg muftije Zafer ef. Bešlića, vršio i dužnost hercegovačkog muftije, a od 1. siječnja do 31. prosinca 1979. godine, bio je imam za Sjevernu Ameriku, sa sjedištem u Torontu.

Od 1. siječnja 1980. godine do danas, dva mjeseca prije dopisa, nalazi se na dužnosti muftije mostarskog.

U njegovoj službenoj biografiji, na internetskim stranicama Islamske zajednice u BiH, navodi se kako je ”izbijanjem agresije na našu zemlju, značajna je uloga muftije Smajkića u obrani ovih prostora i stvaranju pretpostavki za očuvanje Bošnjaka i njihovog identiteta”.

”Muftija je maksimalno radio i uspio da se u okrilju Muftijstva stvori bošnjačka jezgra koja će vojno, politički i moralno odgovoriti stravičnim izazovima, planovima i aktivnostima istrebljenja Bošnjaka sa ovih prostora.Time se distancirao od regionalnog političkog vođstva, na koje je pala ljaga nevjerstva i izdaje vlastitog naroda. Da nije tako bilo, ko zna kakva bi bila sudbina ovih prostora. Mnogi ulogu muftijinu, u tom trenutku, smatraju historijskom”, navedeno je u biografiji.

Smajkić je u svojim govorima pozivao Mostarce da se ”okupe i dogovore oko strategije obrane Mostara” te da se mobiliziraju patriotske snage.

Mostarski muftija, koji je izjavio i to da se Hercegovina vraća u 1993. godinu, tvrdi kako se trguje Bošnjacima u Hercegovini, a čini se kako dopis iz 1980. govori kako je i sam muftija trgovao ljudskim sudbinama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari