Connect with us

Herceg Bosna

Mostarsko proljeće 2015 – Izložba “Viribus Unitis” otvara Dane Matice hrvatske

Published

on

Izložba Viribus Unitis na kojoj će biti predstavljeno 95 vrhunskih umjetničkih djela velikana slikarstva, grafike i kiparstva otvorit će 21. travnja ovogodišnje Dane Matice hrvatske – Mostarsko proljeće 2015.

Tom prigodom bit će predstavljena djela Eugena Delacroixa, Salvadora Dalija, Vlahe Bukovca, Gabrijela Jurkića, Oskara Hermana, Karla Afana de Rivere, Menci Clementa Crnčića, Julije Knifer, Frane Šimunovića, Otona Glihe, Đure Sedera, Virgilija Nevjestića, Juraja Škarpa, Ivana Kožarića, Antuna Motike, Hame Ibrulja, Joze Kljakovića, Ive Vojvodića, Milivoja Uzelca, Vanje Radouša i drugih.

Izložba kojom Galerija “Aluminij” proslavlja i svoj 15. rođendan održat će se u suorganizaciji triju hercegovačkih kulturnih institucija i to spomenute galerije, Franjevačke galerije Široki Brijeg i Matice hrvatske Mostar. Kao visoki pokrovitelj Mostarskoga proljeća izložbu će otvorenom proglasiti hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

[ad id=”68099″]

Prema riječima rukovoditelja Galerije “Aluminij” Darke Juke, riječ je o grandioznoj izložbu koja je s pravom ocijenjena izložbom desetljeća.

Galerija “Aluminij” već 15 godina svoj imidž gradi na tome da u svoj prostor dovodi umjetnike svjetskog glasa te pomaže u promociji mladih stvaratelja, dakako uvijek akademskih kipara, slikara i grafičara, kazao je Juka, naglasivši kako već desetljeće i pol Galerija besplatno otvara svoja vrata građanima i gostima Mostara.

Inače, djela su poman izbor iz bogatoga fundusa s više od 4 500 umjetnina Franjevačke galerije koja ove godine obilježava 25 godina postojanja, a tim će povodom na ljeto realizirati svoj dugo čekani stalni postav.

Na konferenciji za novinare koja je održana u povodu otvaranje izložbe i Dana matice hrvatske – Mostarko proljeće 2015., članica Predsjedništva Matice hrvatske Nada Dalipagić kratko se osvrnula na program ovogodišnje manifestacije koja će trajati od 21. travnja do 3. lipnja. Tako će posjetitelji na ovogodišnjim Danima MH imati prigodu uživati u izložbama, koncertima, predstavama, operetama te drugim sadržajima.

[document url=”https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2015/04/15_katalog_izlozbe_viribus_unitis.pdf” width=”740″ height=”600″]

Uz ostalo, posjetitelji će moći pogledati operetu I. Tijarodovića “Spli’ski akvarel” u izvedbi ZGK Komedija, operu “Ero s onog svijeta” koju će izvesti Narodno pozorište Sarajevo, koncert Natali Dizdar, predstavu Mire Gavrana “Lutka”, premijeru predstave C. Durangea “Vanja i Sonja i Maša i još jedan” mostarskog HNK-a, festival dalmatinskih klapa Omiš, koncert američkog zbora American University Chamber Singers, koncert Tanini Trija iz Republike Turske i dr.

Govoreći o premijeri predstave “Vanja i Sonja i Maša i još jedan”, ravnatelj HNK-a Mostar Ivan Vukoja kazao je kako je riječ o sentimentalnoj komediji koja govori o životu u suvremenom američkom društvu.

– U franjevačkoj se kolekciji na Širokomu Brijegu nalaze i umjetnine izuzetne kakvoće, između kojih i neka od najsjajnijih rješenja u opusima pojedinih slikara. Najčešće isticana i smatrana najvrjednijima, djela su “Genij i razum” Eugenea Delacroixa i grafika “U Antejevim rukama” Salvadora Dalija, od kojih prva sasvim sigurno predstavlja skicu za stropnu fresku, a druga posve netipično djelo nadrealističkoga majstora, zapisao je, između ostaloga, u katalogu izložbe dubrovački povjesničar umjetnosti Marin Ivanović, ocijenivši kolekciju Franjevačke galerije jednom od najodličnijih zbirki hrvatske umjetnosti na ovim područjima. Izbor iz toga neprocjenjiva umjetničkog bogatstva 21. travnja stiže Mostarcima na dar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari