Pratite nas

Mostaru prijeti financijski kolaps

Objavljeno

na

Iako je Ustavni sud Federacije BiH jednoglasno odlučio da je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić (HDZ BiH) imao puno ovlast donijeti proračun za ovu godinu, zbog nepostojanja zakonodavne vlasti koja bi trebala odlučivati o rebalansu proračuna sve je izvjesniji potpuni financijski slom u gradu na Neretvi!

Najteža situacija

Tako su brojnim proračunskim korisnicima već smanjene plaće, koje posljednjih mjeseci primaju sa zakašnjenjem, zbog čega prijete prosvjedima i štrajkovima, a mnoge javne ustanove nalaze se pred zatvaranjem! Jedna od njih je Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama „Los Rosales“, koja pod svojim okriljem ima čak 155 štićenika.

Direktorica „Los Rosalesa“ Aida Milavić kaže da se ova ustanova nalazi u najtežoj situaciji od svog osnivanja.

”Posljednju tranšu za materijalne troškove dobili smo za šesti mjesec, s tim da tu nisu uračunati troškovi prijevoza naše djece. Iz županijske blagajne, gdje smo na grantu, nije nam uplaćena tranša za peti mjesec, tako da smo, zaista, na rubu egzistencije. Bez rebalansa proračuna Grada, sigurno je da ćemo biti u situaciji zatvoriti vrata za svoje korisnike”, upozorava Milavić.

U skoro svim osnovnim školama već skoro dva mjeseca su roditelji zamoljeni da izdvajaju novac za kupovinu kreda, a Alen Kajtaz, tajnik Crvenog križa Grada Mostara, u okviru kojeg djeluje Javna kuhinja, ističe da ova ustanova trenutno ovisi o volji dobrih ljudi.

Neozbiljno ponašanje

”Iskreno, volio bih da se ne pronađe način za donošenje proračuna, jer svaki tren mi strepimo od toga ima li proračuna, hoće li biti rebalansa, tko će ga nametnuti i kako. Jednostavno, ponašanje naših političara krajnje je neozbiljno, jer mi smo već odavno u gabuli. Mjesečna tranša od 18.400 KM za 407 korisnika nama je apsolutno nedostatna, jer ljudi nam stalno dolaze, a uoči Bajrama imali smo vrlo veliki broj zahtjeva za pomoć”, govori Kajtaz.

Upravo je stanje u gradskoj blagajni natjeralo Bešlića da mišljenje u vezi s donošenjem rebalansa proračuna zatraži od Ministarstva pravde FBiH i Ministarstva financija FBiH, što je i potvrđeno Avazu u Gradskoj upravi.

Krajina: Nema rebalansa

”Gradonačelnik Bešlić poziva se na Zakon o načelima lokalne samouprave FBiH, ali Zakonom o proračunima njemu nije ostavljena mogućnost donošenja rebalansa”, rekao je Krajina za Avaz.

Iako Bešlić jučer nije želio davati izjave, federalni ministar financija Ante Krajina (HSP BiH) kazao je da je gradonačelniku upućen odgovor.

bljesak.info

facebook komentari

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: “DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN”

Objavljeno

na

Objavio

DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN…

Dobar Srbin je branio Hrvatsku i zna da je Srbija, uz pomoć jugo-komunističke JNA i paravojnih terorističkih postrojbi (četnika) izvršila agresiju na Hrvatsku državu.

Loš Srbin već dulje vrijeme na našoj nacionalnoj televiziji napada sve što je hrvatsko, a sada bi mijenjao i karakter obrambenog Domovinskog rata.

Dobar Srbin se sa lošim Srbinom nije upuštao u detaljnije rasprave; čovjek je od velikosrpske agresije branio hrvatski Vukovar i stao je na stranu DOBRA – protiv ZLA. Pa čak i u vlastitoj obitelji.

Loš Srbin bi trebao znati da je nad Hrvatskom izvršena krvava agresija, da su sve zapovijedi tijekom te agresije stizale iz Beograda i da je to u konačnici, potvrdio – Međunarodni sud pravde u Haagu.

Međutim, loš Srbin namjerno manipulira, iako možda zna koliko je tisuća Srbijanaca u Srbiji mobilizirano za sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku, kasnije i BiH. Najvjerojatnije ne zna koliko Srbijanaca u Srbiji danas prima invalidnine i mirovine za sudjelovanje u agresorskim ratovima.

Lošeg Srbina svakako se ne može nazivati četnikom, ali moglo bi se reći da spada u skupinu nekadašnjih jugoslavena, sada jugonostalgičara… I zato je on loš Srbin čak i za mnoge Srbe!

Država lošeg Srbina je krepala 1990. godine – a onda je krenula agresija kojoj su se priključili mnogi loši Srbi; htjeli su živjeti u jednoj državi – zvala se ona ‘Velika Srbija’ ili ‘Jugoslavija’, svejedno.

Uglavnom, dobri Srbi su branili svoju Hrvatsku, kao hrvatski branitelji – od loših Srba svih vrsta. Izjava lošeg Srbina da se u Hrvatskoj “vodio građanski rat” slično je uvredljiva kao i izjava jednog političkog klauna da se u Vukovaru “nije dogodio genocid”… Politički klaun izjavu kojom je negirao genocid dao je lani, a loš Srbin je negirao agresiju baš danas, na dan pada Borova Naselja.

U svakom slučaju, danas je jedan dobar Srbin pokazao lošem Srbinu da je prije svega – loš voditelj!

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari