Pratite nas

Herceg Bosna

U Mostaru svečano otvoren “Mostarski zvonik mira”

Objavljeno

na

Svečano je otvoren vidikovac u “Mostarskom zvoniku mira” crkve sv. Petra i Pavla. U rad je pušten lift kojeg je blagoslovio i molitvu predvodio hercegovački provincijal fra Miljenko Šteko.

Gvardijan Franjevačkoga samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru fra Iko Skoko je inicijator ove ideje koji je naglasio da se s vidikovca vide sve ljepote Mostara iz ptičje perspektive.

Nadam se da će i druga faza projekta ići brzo, a to je izgradnja Međunarodne galerije mira te izgradnja Edukacijskog centra. To znači da ćemo prikazati povijest Hercegovine i Mostara, te će turisti imati što vidjeti“, rekao je fra Iko Skoko.

Turisti će, ali i Mostarci, moći s tornja franjevačke crkve vidjeti grad, i to s visine od 75 metara, a u zvoniku je izgrađeno 370 stepenica.

Fra Ivan Ševo kazao je da je dobio povijesnu ulogu izgraditi novu crkvu na temelju srušene i obnoviti samostan koji je bio jako oštećen.

Na prvo mjesto stavljam samo jednu riječ ‘zahvalnost’, pritom mislim na zahvalnost da smo sve primili od nečije ljubavi, ljudske i Božje. I meni preostaje samo jedno, poput Williama Shakespearea iskreno i glasno reći do hvala i hvala i na vijeke hvala“, kazao je fra Ivan Ševo.

Za drugu fazu, odnosno Međunarodnu galeriju mira, zamoljeni su veleposlanici da donesu sliku, kip ili skulpturu na temu mira.

Ideja je da u galeriji iz svake države, koja ima svoje veleposlanstvo u BiH, budu izloženi predmeti poput slike, kipa ili skulpture čija je tema ‘Mir’“, kazao je fra Iko Skoko i dodao kako su se veleposlanici Republike Hrvatske, Grčke i Italije već odazvali, a predmete su obećali donijeti i veleposlanici Srbije i Češke.

Na svečanosti otvaranja vidikovca sudjelovao je i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je izrazio želju da Mostarski zvonik mira bude orijentir za one koji su u politici i da potiče sreću i zadovoljstvo u Mostaru.

Za izgradnju zvonika Franjevačke crkve Mostar je bilo potrebno 251 820 kilograma željeza, a ugrađeno je 5750 tona betona.

Ante Raič, direktor tvrtke “Campanile” u vlasništvu crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru, planira kako bi cijeli projekt mogao biti dovršen 2018. godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Gradina: Obilježana 26. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja na Gradini

Objavljeno

na

Objavio

U obrani hrvatske opstojnosti i slobode na lokalitetu Gradina, između čapljinske, stolačke i mostarske općine, 13. srpanj prije 26. godina život su izgubila 24 hrvatska branitelja iz općina sa juga Hercegovine.

U spomen na sve poginule branitelje i trajnu zahvalu za njihov veliku žrtvu – polaganje života za hrvatsku slobodu, na Gradini je još ranije podignut veliki križ ispred kojega se svake godine na ovu godišnjicu okupljaju njihove obitelji, preživjeli suborci, civilna i vojna izaslanstva, te mnoštvo žitelja južno hercegovačkih općina gdje se održava Sveta misa i polaganje vijenaca.

Vijence ispred križa na Gradini položili su Izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora koje je predvodio dr. Mladen Bošković, predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ BiH – HNS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, izaslanstvo obitelji poginulih hrvatskih branitelja, gradonačelnik i načelnici općina i grada: Čapljina, Stolac, Neum i Ravno te izaslanstvo OS BiH.

Imena poginulih na Gradini vrijedi spomenuti: Goran Rebac, Vedran Đoković, Lenko Bule, Josip Bule, Zlatko Ivanković, Gojko Galić, Nikola Krmek, Krešo Bubalo, Dragan Miličević, Radoja Vidaković, Slavko Previšić, Ilija Krešić, Zoran Šuman, Franjo Bošković, Ivan Šimović, Vinko Babić, Zdravko Jelić, Ivan Čović, Miroslav Mandarić, Kruno Zlomislić, Slavko Kulaš, Božo Anić, Zdravko Sopta i Branko Grgić.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Iznad Duvanjskoga polja ponovno se vijori Hrvatski stijeg

Objavljeno

na

Objavio

HBZ Vijest

Nakon poduže vremenske stanke hrvatski se stijeg od danas opet ponosno vijori iznad Duvanjskoga polja, na Libu, gdje je prvi put postavljen početkom kolovoza 2015. godine, u prigodi 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije”Oluja”.

Na obnovljeni jarbol, oštećen silovitim udarima duvanjske bure, simbolično, baš poput duvanjskoga puka kojega su kroz povijest šibale tuđe vojske i druge nedaće, ali ne slomile i pokorile ponovno je podignut hrvatski stijeg koji se opet vijori.

Obnovu jarbola financirala je Ljubica Krištić a sve su, kao i do sada profesionalno odradila braća Majić iz Kongore.

Naglasili su kako su je posvetili u čast svih branitelja iz Brigade kralja Tomislava čiju smo obljetnicu obilježili prije tri dana, pišu HBZ Vijesti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari