Pratite nas

Herceg Bosna

U Mostaru svečano otvoren “Mostarski zvonik mira”

Objavljeno

na

Svečano je otvoren vidikovac u “Mostarskom zvoniku mira” crkve sv. Petra i Pavla. U rad je pušten lift kojeg je blagoslovio i molitvu predvodio hercegovački provincijal fra Miljenko Šteko.

Gvardijan Franjevačkoga samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru fra Iko Skoko je inicijator ove ideje koji je naglasio da se s vidikovca vide sve ljepote Mostara iz ptičje perspektive.

Nadam se da će i druga faza projekta ići brzo, a to je izgradnja Međunarodne galerije mira te izgradnja Edukacijskog centra. To znači da ćemo prikazati povijest Hercegovine i Mostara, te će turisti imati što vidjeti“, rekao je fra Iko Skoko.

Turisti će, ali i Mostarci, moći s tornja franjevačke crkve vidjeti grad, i to s visine od 75 metara, a u zvoniku je izgrađeno 370 stepenica.

Fra Ivan Ševo kazao je da je dobio povijesnu ulogu izgraditi novu crkvu na temelju srušene i obnoviti samostan koji je bio jako oštećen.

Na prvo mjesto stavljam samo jednu riječ ‘zahvalnost’, pritom mislim na zahvalnost da smo sve primili od nečije ljubavi, ljudske i Božje. I meni preostaje samo jedno, poput Williama Shakespearea iskreno i glasno reći do hvala i hvala i na vijeke hvala“, kazao je fra Ivan Ševo.

Za drugu fazu, odnosno Međunarodnu galeriju mira, zamoljeni su veleposlanici da donesu sliku, kip ili skulpturu na temu mira.

Ideja je da u galeriji iz svake države, koja ima svoje veleposlanstvo u BiH, budu izloženi predmeti poput slike, kipa ili skulpture čija je tema ‘Mir’“, kazao je fra Iko Skoko i dodao kako su se veleposlanici Republike Hrvatske, Grčke i Italije već odazvali, a predmete su obećali donijeti i veleposlanici Srbije i Češke.

Na svečanosti otvaranja vidikovca sudjelovao je i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je izrazio želju da Mostarski zvonik mira bude orijentir za one koji su u politici i da potiče sreću i zadovoljstvo u Mostaru.

Za izgradnju zvonika Franjevačke crkve Mostar je bilo potrebno 251 820 kilograma željeza, a ugrađeno je 5750 tona betona.

Ante Raič, direktor tvrtke “Campanile” u vlasništvu crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru, planira kako bi cijeli projekt mogao biti dovršen 2018. godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Svečano obilježena 26. obljetnica obrane Livna i livanjskog kraja

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sudjelovao je danas u središnjoj svečanosti u prigodi obilježavanja 26. obljetnice obrane Livna i livanjskog kraja.

Nakon Svete mise u Crkvi Svih svetih i svečanog mimohoda do Narodnog sveučilišta Livno, upriličena je i svečana sjednica Gradskog vijeća Livna.

U prigodnom obraćanju, gradonačelnik Grada Livna Luka Čelan istaknuo je kako je današnji dan sasvim opravdano dan za zahvalnost i slavlje, ali isto tako i iskorak prema zajedničkoj budućnosti za bolju BiH. „Tih presudnih dana naše opstojnosti na ovim prostorima, branitelji su spremno krenuli u obranu najvrednijeg što su imali, u obranu svojih obitelji i svog rodnog kraja.

Područje Livna tih ratnih godina bilo je žrtva puno nadmoćnijeg neprijatelja. Ključna obrana bila je upravo 13. i 23. travnja 1992. godine. Njezin uspjeh ležao je u velikoj ljubavi prema istinskim vrijednostima, prema slobodi i ljubavi prema ovom gradu.

Danas upućujemo veliku zahvalnost svim braniteljima, ne samo iz Livna, nego i iz drugih područja BiH i Republike Hrvatske koji su stali u obranu livanjskog kraja na bojišnici dugoj više od 80 kilometara.”, kazao je gradonačelnik Čelan.

Nakon sjednice, upriličeno je polaganje vijenaca na spomen obilježju poginulim braniteljima za slobodu hrvatskog naroda i služena Sveta misa u Memorijalnom centru Rujani.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predstavljena monografija “Specijalna policija u domovinskom ratu 1990.- 1996”

Objavljeno

na

Objavio

U organizaciji Udruge Specijalne Policije HR-HB u petak je u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru predstavljana monografija pod nazivom “Specijalna policija u domovinskom ratu 1990.- 1996”.

Prije predstavljanja monografije, položeni su vijenci kod spomenika hrvatskim braniteljima ispred Kosače. Ova monografija predstavlja trajnu uspomenu na izuzetan doprinos specijalne policije u Domovinskom ratu.

Velimir Raspudić posvetio je pjesmu svojim suborcima iz Specijalne policije

NAD KUPRESOM

Nad Kupresom,plovi oblak rata!
Para ga jeziv krik granata.
Ispod njega svojom krvlju pišu,
slavnu povijest sinovi Hrvata!

Specijalci policije Herceg Bosne,
gaze kupreške livade rosne!
U svitanju jesenjeg dana,
prekrila ih magla i jutarnja slana.

Ni jedan smrti se ne boji!
Kao da smrt za njih ne postoji .
Već joj hrabro prkose u lice
a ona ih gleda poput zmije otrovnice!

I pregaziše kuprešku ravnicu!
Pod Stožerom razviše trobojnicu.
Godinama ona se vijori
na toj svetoj i krvavoj gori!

Ali nisu na Kupresu stali.
Najhrabriji živote su dali,
diljem ove zemlje napaćene.
Sklopiše se mlade oči snene!

Od Kupresa do Mrkonjić Grada,
koliko ih u mladosti strada !?
Gazili su i polomljenih krila,
da bi zemljo moja,ti slobodna bila!

 Velimir Raspudić / Kamenjar.com

Velimir Raspudić: Sve se može zaboraviti ali oni !!!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati