Pratite nas

Herceg Bosna

U Mostaru svečano otvoren “Mostarski zvonik mira”

Objavljeno

na

Svečano je otvoren vidikovac u “Mostarskom zvoniku mira” crkve sv. Petra i Pavla. U rad je pušten lift kojeg je blagoslovio i molitvu predvodio hercegovački provincijal fra Miljenko Šteko.

Gvardijan Franjevačkoga samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru fra Iko Skoko je inicijator ove ideje koji je naglasio da se s vidikovca vide sve ljepote Mostara iz ptičje perspektive.

Nadam se da će i druga faza projekta ići brzo, a to je izgradnja Međunarodne galerije mira te izgradnja Edukacijskog centra. To znači da ćemo prikazati povijest Hercegovine i Mostara, te će turisti imati što vidjeti“, rekao je fra Iko Skoko.

Turisti će, ali i Mostarci, moći s tornja franjevačke crkve vidjeti grad, i to s visine od 75 metara, a u zvoniku je izgrađeno 370 stepenica.

Fra Ivan Ševo kazao je da je dobio povijesnu ulogu izgraditi novu crkvu na temelju srušene i obnoviti samostan koji je bio jako oštećen.

Na prvo mjesto stavljam samo jednu riječ ‘zahvalnost’, pritom mislim na zahvalnost da smo sve primili od nečije ljubavi, ljudske i Božje. I meni preostaje samo jedno, poput Williama Shakespearea iskreno i glasno reći do hvala i hvala i na vijeke hvala“, kazao je fra Ivan Ševo.

Za drugu fazu, odnosno Međunarodnu galeriju mira, zamoljeni su veleposlanici da donesu sliku, kip ili skulpturu na temu mira.

Ideja je da u galeriji iz svake države, koja ima svoje veleposlanstvo u BiH, budu izloženi predmeti poput slike, kipa ili skulpture čija je tema ‘Mir’“, kazao je fra Iko Skoko i dodao kako su se veleposlanici Republike Hrvatske, Grčke i Italije već odazvali, a predmete su obećali donijeti i veleposlanici Srbije i Češke.

Na svečanosti otvaranja vidikovca sudjelovao je i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je izrazio želju da Mostarski zvonik mira bude orijentir za one koji su u politici i da potiče sreću i zadovoljstvo u Mostaru.

Za izgradnju zvonika Franjevačke crkve Mostar je bilo potrebno 251 820 kilograma željeza, a ugrađeno je 5750 tona betona.

Ante Raič, direktor tvrtke “Campanile” u vlasništvu crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru, planira kako bi cijeli projekt mogao biti dovršen 2018. godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Ljubušaci upalili baklje u čast Vatrenih

Objavljeno

na

Objavio

Nogometna euforija danas vlada u Hercegovini pred povijesnu utakmicu Hrvatska-Francuska koja se igra u Moskvi s početkom u 17. sati.

Navijači iz Ljubuškog su za tu prigodu u znak potpore Vatrenima razvili veliku zastavu Hrvatske i zapalili baklje u njihovu čast. Zastava je dimenzija dimenzije 32x16m.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Široki Brijeg: Crkvena zvona za Domovinu i Vatrene (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska je u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva! Naši su reprezentativci u produžecima polufinalne utakmice pobijedili Engleze rezultatom 2-1 i ostvarili zasad najbolji uspjeh u povijesti!

Dragi Bog nas je nagradio!

Zvone Briška zvona za Domovinu, za Vatrene. Slava i čast našoj nebeskoj zaštitnici širokobriškoj Gospi! Bože hvala ti!

 

Slavlje u Širokom Brijegu

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori