Pratite nas

Politika

MOSTOV MINISTAR UPRAVE PRIJETI OSTAVKOM AKO NE DOBIJE ISPRIKU

Objavljeno

na

ivan kovacic most

Potpredsjednik Vlade i Mostov ministar uprave Ivan Kovačić do idućeg četvrtka mogao bi izaći iz Vlade jer je njegova ostavka već kuvertirana ukoliko mu se do tada HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić ne ispriča jer ga je nazvao podlim.

Priču koju je prva objavila Slobodna Dalmacija potvrdio je sinoć Jutarnjem listu Kovačićev posebni savjetnik u Ministarstvu, Ivica Relković.

Ako se do tog trenutka Đakić ne ispriča, onda, kaže Relković, očekuju da premijer Andrej Plenković i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pojasne hrvatskoj javnosti kako je došlo do zapošljavanja bivše SDP-ove pomoćnice ministra branitelja Vesne Nađ i nekadašnje zamjenice SDP-ovog ministra obrane Ante Kotromanovića Višnje Tafre u Ministarstvo uprave.

Naime, Relković tvrdi da je Tomo Medved tjednima nazivao ministra Kovačića i molio ga da prihvati premještaj Vesne Nađ iz Ministarstva branitelja u Ministarstvo uprave, zbog opće poznatih problema u odnosu SDP-ove garniture u ministarstvu i branitelja koji su prosvjedovali u šatoru, a da je Višnja Tafra od svih kandidata na javnom natječaju jednostavno bila najbolja, s čime je bio upoznat i vrh HDZ-a i vrh Mosta.

– Ukoliko do toga ne dođe, ministar ne može doći na iduću sjednicu Vlade s etiketom da je donosio podle odluke. Gospođa Tafra se javila na otvoreni javni natječaj za mjesto glavne tajnice i od svih kandidata pokazala se kao objektivno najbolji kandidat.

Za takav ishod znao je i vrh HDZ-a i vrh Mosta mjesec dana prije imenovanja. Višnju Tafru nije na kraju imenovao Ivan Kovačić, jer to nije u njegovoj nadležnosti, nego Vlada. Svi HDZ-ovi ministri su glasali na Vladi za nju. Znači li to da su i oni podli? – poručuje Relković.

Napominje i da očekuje ispriku Josipa Đakića u izjavi i to ne samo ministru Kovačiću nego i Višnji Tafri i Vesni Nađ.

– To je minimum što se traži da bi ministar Kovačić mogao doći na sjednicu Vlade u četvrtak jer bi inače bio okarakteriziran kao podao čovjek cijeli svoj mandat – kaže Relković.

Dodaje kako se Most i Kovačić neprestano pozivaju na javne natječaje i profesionalizaciju, pa ih zato čudi da se problematizira takva odluka. – Ministar Kovačić kao ekstremno korektan čovjek koji ne gleda na političke boje, nego na profesionalnost, a pritom i ekstremno susretljiv koji političkom partneru ne može odbiti molbu kad je već može provesti, odlučio je izaći u susret ministru Medvedu i evo što je doživio – da ga stranački kolega ministra Medveda proglašava “podlim” – poručuje Relković.

Također, navodi i kako ako do te isprike ne dođe, smatraju da on i Kovačić kao “podli ljudi” nisu poželjni u ovoj Vladi.

– Reagirati može i predsjednik Vlade, jer je Ivan Kovačić sve za što ga se optužuje odradio u punoj komunikaciji s ministrima HDZ-a i njime kao predsjednikom. U suprotnom već na prvoj sljedećoj sjednici predsjednik Vlade će na stolu imati naše pozicije na raspolaganju – kaže.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sinoć nam je potvrdio da je tražio premještaj za Vesnu Nađ iz već poznatih razloga, a da je pisao Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu uprave da je sukladno njenim kvalifikacijama negdje smjeste.

– Tražio sam da se Vesna Nađ rasporedi negdje drugdje u skladu s mogućnostima i u okviru struke. Pisali smo Ministarstvu pravosuđa i uprave, dakle tamo gdje bi ona mogla biti raspoređena – kaže Medved.

Josip Đakić pak nije htio komentirati ovu dramu u Vladi, dok izvori bliski premijeru Plenkoviću kažu kako nema nikakve ostavke ni drame.

– Kao prvo nema nikakve ostavke potpredsjednika Kovačića, a Višnja Tafra imenovana je odlukom Vlade nakon provedenog javnog natječaja. Nađ je premještena nakon isteka 6+6 na mjesto sukladno kvalifikacijama, sve u dogovoru ministara Medveda i Kovačića – kaže izvor iz Banskih dvora.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Saucha: Uskoro ću razgovarati o ulasku u HNS

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Tomislav Saucha pozdravio je povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a rekavši da je to dobro za tu stranku i Hrvatsku, a najavio je i da će uskoro razgovarati o ulasku u HNS.

“Dobra je stvar da se Vrdoljak vratio natrag na čelo HNS-a. Mislim da će to puno značiti za stranku, a i za Hrvatsku”, rekao je kratko Saucha novinarima na 15. Saboru Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata (HNS) nakon što je Vrdoljak ponovno izabran za čelnika te stranke.

Saucha, koji je član saborskog Kluba HNS-a, na novinarski upit hoće li se učlaniti u tu stranku odgovorio je da će o tome razgovarati “vrlo uskoro”. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Dragan Čović: Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović gostujući u emisiji Nedjeljom u dva rekao je kako je Bosna i Hercegovina njegova domovina.

Živim u Bosni i Hercegovini i ondje ću vjerojatno i okončati svoj život. BiH je mjesto gdje bi se moglo živjeti po mjeri čovjeka i ostvariti sve svoje ambicije posebno kada se jednog dana pridruži europskoj obitelji, istaknuo je.

Uvjeren je da velika većina Hrvata doživljavaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu iako postoje ljudi koji misle da ona neće preživjeti, da bi se trebalo drugačije organizirati, da smo kao narod potpuno neravnopravni. Gotovo svi vjerujemo da Bosna i Hercegovina treba biti država hrvatskog naroda odnosno da je ona naša domovina, ističe. Čović kaže kako ne bi radio ovaj posao da nije optimističan i da ne vjeruje da se može napraviti veliki iskorak.

Čović je rekao kako je i danas jak međunarodni utjecaj u zemlji. Ne možemo autonomno normalno funkcionirati, no ukoliko budemo mudri unutar Bosne i Hercegovine taj će utjecaj slabiti, dodao je.

Kroz haški tribunal završava se jedan proces, ali je evidentno da smo danas na poziciji na kojoj smo bili prije dvadeset godina. Puno toga je selektivno napravljeno i kad gledamo statistiku haškog tribunala evidentno je da je samo djelomično zadovoljena žrtva. Mi smo pokazali otklon od svakog zločina, zločin je zločin i svatko tko ga je izvršio trebao bi odgovarati, naglasio je.

Na pitanje o presudama bosanskohercegovačkim Hrvatima, Čović je rekao kako se ona mora uvažavati. Imamo drugostupanjsku presudu koja je pravomoćna i trba vidjeti ima li načina da se ona preispita. Te ljude poznajem privatno i o njima imam svoj stav. General Praljak svojim činom poslao je jednu snažnu, snažnu poruku, istaknuo je Čović. Na pitanje o podršci Dariju Kordiću, Čović je rekao da kao predvodnik jednog naroda, ponekad treba pokazati hrabrost.

Sukob bošnjačkog i hrvatskog naroda bio je jedan užasan krvavi sukob diljem Bosne i Hercegovine. Sve ono što se nije realiziralo kroz razne mirovne planove, pokušalo se ostvariti sukobima na terenu, smatra. Na pitanje je li sukob imao međunarodnu komponentu, Čović kaže da je tu bilo mnogo različitih komponenti. Na tisuće boraca došlo je iz arapskog svijeta, rekao je Čović. Na Stankovićevo pitanje o hrvatskim vojnicima, Čović kaže kako je hrvatska komponenta imala svoju ulogu da bi zaštitila svoje prostore.

Na pitanje vidi li rješenje u trećem entitetu, Čović je rekao kako već više od deset godina traži put za hrvatski narod u BiH. Predlagali smo četiri teritorijalne, federalne jedinice. Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH. Po logici stvari bi bilo da srpski, hrvatski i bošnjački narod mogu birati svoje predstavnike. Bez tri konstitutivna naroda nema Bosne i Hercegovine, rekao je Čović.

Siguran je da će Hrvati ostvariti svoju jednakopravnost. Hoće to biti kroz tri entiteta ili šest, ne znam. Dogovor triju naroda mora postojati, o rješenjima moramo maštati, ali dogovora će biti, rekao je Čović.

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari