Pratite nas

Politika

Mostovci napustili Sabor

Objavljeno

na

Zastupnici Mosta napustili su danas sabornicu nakon prepirke s predsjednikom Sabora Gordana Jandrokovića.

Nakon izlaganja Andreja Plenkovića uslijedila su pitanja zastupnika, a Mostovi Miro Bulj i Nikola Grmoja pitali su Plenkovića za proglašenje teritorijalnog pojasa što je bilo i jedno od pitanja tijekom pregovora Mosta i HDZ-a o sastavljanju Vlade, a pitali su ga i za optičku mrežu, prenosi N1

Što se tiče pregovora HDZ-a i Mosta, ja sam rekao da ste imali sedam jamstava i jedan od njih ste garnirali da kažete da se razumijete u vanjsku politiku, ali ja dobro pamtim i pamtim sve teške situacije koje smo imali, kazao je Plenković te zapitao Grmoju: “Sjećate li se možda tko je 16. siječnja 1992. posjetio Hrvatsku?”

Sjećate li se, sjećate li se tko je 16. siječnja 1992. posjetio Hrvatsku? To je važan posjet talijanskog predsjednika Francesca Cossige, koji nije bio slučajan, odredio je stav Hrvatske prema proglašenju, podsjetio je Plenković.

Grmoja se požalio, kao i Bulj da Plenković nije odgovorio ni na jedno pitanje o optičkoj , ali je, kako je kazao Grmoja, “našao vremena da izvrijeđa Most”. “Istina i pitanja ga bole”, poručio je Bulj koji je ustrajao na uvredi što predsjednik Sabora Gordan Jandroković nikako nije priznavao.

“Vi ste svoj primitivizam pokazali već puno puta, a nastavljate ga pokazivati i dalje”, kazao je Jandroković Bulju koji mu je upadao u riječ. “Pustio sam da govorite, nije bilo s moje strane podbadanja, niti sam oduzimao riječ. Smatram da Poslovnik nije povrijeđen, vi ćete zatražiti mišljenje Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav”, poručio je Bulju.

Na to se javio Grmoja i zatražio stanku zbog vrijeđanja saborskog zastupnika, no Jandroković to nije prihvatio i rekao je da mogu opet potražiti mišljenje Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Javila se potom SDP-ova Sabina Glasovac koja smatra da bi Jandorković sam sebi trebao izreći opomenu jer je, kako ona smatra, uvrijedio Bulja rekavši mu da pokazuje svoj primitivizam.

Stanku je odmah potom zatražio Ivan Pernar iz Živog zida, i to zbog kriminalizacije verbalnog delikta u vidu uhićenja zbog pisanja po Facebooku. Jandroković je ustvrdio da je to po Poslovniku te je odredio desetominutnu stanku.

Zastupnici Mosta napustili su sabornicu nakon prepirke s Jandrokovićem, a nakon stanke Pernar je primijetio: “Dok su kolege iz Mosta bile na vlasti, kada sam ja ovako govorio Božo Petrov mi je oduzimao riječ, a sada se bune i prigovaraju, komičan mi je taj detalj da mijenjaju retoriku ovisno o tome jesu li na vlasti ili ne.”

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Saucha: Uskoro ću razgovarati o ulasku u HNS

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Tomislav Saucha pozdravio je povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a rekavši da je to dobro za tu stranku i Hrvatsku, a najavio je i da će uskoro razgovarati o ulasku u HNS.

“Dobra je stvar da se Vrdoljak vratio natrag na čelo HNS-a. Mislim da će to puno značiti za stranku, a i za Hrvatsku”, rekao je kratko Saucha novinarima na 15. Saboru Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata (HNS) nakon što je Vrdoljak ponovno izabran za čelnika te stranke.

Saucha, koji je član saborskog Kluba HNS-a, na novinarski upit hoće li se učlaniti u tu stranku odgovorio je da će o tome razgovarati “vrlo uskoro”. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Dragan Čović: Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović gostujući u emisiji Nedjeljom u dva rekao je kako je Bosna i Hercegovina njegova domovina.

Živim u Bosni i Hercegovini i ondje ću vjerojatno i okončati svoj život. BiH je mjesto gdje bi se moglo živjeti po mjeri čovjeka i ostvariti sve svoje ambicije posebno kada se jednog dana pridruži europskoj obitelji, istaknuo je.

Uvjeren je da velika većina Hrvata doživljavaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu iako postoje ljudi koji misle da ona neće preživjeti, da bi se trebalo drugačije organizirati, da smo kao narod potpuno neravnopravni. Gotovo svi vjerujemo da Bosna i Hercegovina treba biti država hrvatskog naroda odnosno da je ona naša domovina, ističe. Čović kaže kako ne bi radio ovaj posao da nije optimističan i da ne vjeruje da se može napraviti veliki iskorak.

Čović je rekao kako je i danas jak međunarodni utjecaj u zemlji. Ne možemo autonomno normalno funkcionirati, no ukoliko budemo mudri unutar Bosne i Hercegovine taj će utjecaj slabiti, dodao je.

Kroz haški tribunal završava se jedan proces, ali je evidentno da smo danas na poziciji na kojoj smo bili prije dvadeset godina. Puno toga je selektivno napravljeno i kad gledamo statistiku haškog tribunala evidentno je da je samo djelomično zadovoljena žrtva. Mi smo pokazali otklon od svakog zločina, zločin je zločin i svatko tko ga je izvršio trebao bi odgovarati, naglasio je.

Na pitanje o presudama bosanskohercegovačkim Hrvatima, Čović je rekao kako se ona mora uvažavati. Imamo drugostupanjsku presudu koja je pravomoćna i trba vidjeti ima li načina da se ona preispita. Te ljude poznajem privatno i o njima imam svoj stav. General Praljak svojim činom poslao je jednu snažnu, snažnu poruku, istaknuo je Čović. Na pitanje o podršci Dariju Kordiću, Čović je rekao da kao predvodnik jednog naroda, ponekad treba pokazati hrabrost.

Sukob bošnjačkog i hrvatskog naroda bio je jedan užasan krvavi sukob diljem Bosne i Hercegovine. Sve ono što se nije realiziralo kroz razne mirovne planove, pokušalo se ostvariti sukobima na terenu, smatra. Na pitanje je li sukob imao međunarodnu komponentu, Čović kaže da je tu bilo mnogo različitih komponenti. Na tisuće boraca došlo je iz arapskog svijeta, rekao je Čović. Na Stankovićevo pitanje o hrvatskim vojnicima, Čović kaže kako je hrvatska komponenta imala svoju ulogu da bi zaštitila svoje prostore.

Na pitanje vidi li rješenje u trećem entitetu, Čović je rekao kako već više od deset godina traži put za hrvatski narod u BiH. Predlagali smo četiri teritorijalne, federalne jedinice. Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH. Po logici stvari bi bilo da srpski, hrvatski i bošnjački narod mogu birati svoje predstavnike. Bez tri konstitutivna naroda nema Bosne i Hercegovine, rekao je Čović.

Siguran je da će Hrvati ostvariti svoju jednakopravnost. Hoće to biti kroz tri entiteta ili šest, ne znam. Dogovor triju naroda mora postojati, o rješenjima moramo maštati, ali dogovora će biti, rekao je Čović.

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari