Connect with us

Politika

Motivi nepoznati: Vijeće ministara radi dvostrukom brzinom?!

Objavljeno

-

Nakon duže pauze, zbog prosvjeda građana i što su se zastupnici i ministri osjećali nesigurnim u Sarajevu, u jednom danu održane su dvije sjednice Vijeća ministara BiH.

[dropcap]S[/dropcap]jednicama su nazočili svi ministri osim ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića (opravdano odsutan), rekao je poslije završetka današnje sjednice u intervjuu za Fenu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

“Kao što sam ranije i najavio učinio sam sve da se održi sjednica i da imamo kvorum. Bez kvoruma ne možemo raditi i jučer sam dobio potvrdu da će sjednici prisustvovati svi ministri osim Šarovića i na moju sreću održali smo sjednice. Na prvoj sjednici smo analizirali sigurnosnu situaciju, s izvješćima svih sigurnosnih tijela. Zaključili smo jednoglasno da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća i da Vijeće ministara može održavati sjednice”, precizirao je Bevanda.

Predsjedavajući Vijeća ministara komentirajući prosvjede građana početkom ovog mjeseca dodao je da građani mogu iskazivati svoje nezadovoljstvo, ali da se tom prilikom ne ugrožava sigurnost drugih.

“Kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o JMBG-u želim da javnost zna što je uradilo Vijeće ministara. Vijeće ministara je do sada u dva navrata utvrđivalo izmjene i dopune Zakona o matičnom broju. To smo upućivali u parlamentarnu proceduru i oba puta na sjednicama Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije bilo dovoljno glasova za usvajanje izmjena koje smo predložili. Vijeće ministara je dan prije prosvjeda građana donijelo Odluku kojom smo omogućili izdavanje matičnih brojeva na čitavoj teritoriji BiH. To su stalni matični brojevi, ali je bilo mnogo izjava koje su zbunjivale javnost da su to privremeni matični brojevi”, podsjetio je Bevanda.

Naglašava da se ovo mora urediti zakonom jer je to stav Ustavnog suda BiH. “U prekinutoj sjednici u parlamentu su bili dva prijedloga izmjena zakona, dvije političke stranke. Na današnjoj sjednici Vijeća ministara smo se dogovorili ukoliko bude potrebno da ćemo treći put dati svoj prijedlog i uputiti ga u parlamentarnu proceduru”, istaknuo je Bevanda.

Na drugoj sjednici Vijeća ministara, razmatrali smo sva pitanja koja su ograničena rokovima, a tiču se europskog puta BiH i još nekim najbitnijim pitanjima oko donošenja odluka, međunarodnih ugovora i drugim bitnim stvarima, kazao je Bevanda.

“Budući da je 03. i 04. srpnja u Bruxellesu zakazana sjednica Privremenog pododbora za stabilizaciju i pridruživanje BiH – EU, jednoglasno smo usvojili informaciju koju je pripremila Direkcija za europske integracije BiH. Razgovarali smo o informaciji s petog sastanka strukturalnog dijaloga o pravosuđu i to smo jednoglasno usvojili”, dodao je Bevanda.

U petak predsjedavajući Vijeća ministara treba otvoriti Granični prijelaz Bijača. “Dakle, osposobili smo granične prijelaze Bijača i Gradišku. S Hrvatskom smo potpisali ugovore u Bruxellesu koji su bili najbitniji. Ovom prilikom zbog toga iskazujem zahvalnost Predsjedništvu BiH koje je pokazalo senzibilitet bez obzira na sve što se o njihovom potpisu govorilo u javnosti. Sada je na nama ako povećamo proizvodnju imamo europske granične prijelaze za izvoz robe. Ako povećavamo proizvodnju otvara se mogućnost otvaranja novih graničnih prijelaza za izvoz robe animalnog podrijetla.

Granični prijelaz Izačić nije sporan i kada se steknu uvjeti i preko ovog mjesta ćemo moći izvoziti našu robu u EU”, rekao je u razgovoru za Fenu predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda.

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari