Pratite nas

Gluposti

MOŽDA IPAK BOLJE PERO NEGO SKALPEL

Objavljeno

na

A. S. ugošćuje M. R. 31. 01. 2016. povodom trodnevne uskrate koncesije televiziji Z1. Zašto uz nju u emisiju nije pozvan i novinar koji je prema mišljenju Vijeća AEM uzrok zabrane nije jasno?

[ad id=”93788″]

A. S. ugošćuje M. R. 31. 01. 2016. povodom trodnevne uskrate koncesije televiziji Z1. Zašto uz nju u emisiju nije pozvan i novinar koji je prema mišljenju Vijeća AEM uzrok zabrane nije jasno? Voditelju i uredniku emisije NU2 možda nisu jasna načela demokratske javne rasprave. Zašto gošći M. R. nije ugodno vidjeti nekoliko tisuća ljudi u mirnom prosvjedu u obranu slobode govora? Zašto bi bilo kome u demokraciji demokratski način javnog izražavanja mišljenja bio „neugodan“?

Zar ne bi trebao biti ugodan, štoviše, poput nekog festivala demokracije? Veli M. R. da „prosvjed nije bio miran prosvjed“ što je netočno jer je prosvjed bio takav u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju. Nadalje, navedena tvrdi da se radilo o „govoru mržnje“. Prvo, „govor mržnje“ nije termin Kaznenog zakona, nego su navedeni oblici mržnje, a navedena nije specificirala mržnju tako da nije jasno o čemu je govorila. Također je rekla da ne namjerava ponoviti ono što je vijeće uzelo kao razlog kazne. Štoviše, odbila je novinaru Juriču iznijeti dokazni materijal i dovesti ga u svezu s člankom zakona. Dobro, možda ne ona osobno, nego kakav pravni stručnjak iz AEM, ali to je barem trebala pročitati. Tako smo uskraćeni za dokaz i opravdanje odluke Vijeća.

Društvo u kojem se postupa bez dokaza i opravdanja može se nazvati svakako ali ne i društvom vladavine prava. Voditelj se pokazao zainteresiran i počeo je propitivati kompetenciju Vijeća u odnosu na DORH. M. R. se pozivala na kompetenciju Vijeća za koje je lako utvrditi da velika većina članova dolazi s Fakulteta političkih nauka / znanosti i da je to bjelodano jedina istinska institucija za regrutaciju pšenice tog Vijeća uz dakako i malo kukolja. To pak znači da u slučaju da DORH odbaci prijavu Vijeće može biti tuženo od strane televizije Z1 zbog gubitka zarade i tad netko, javnim novcem, treba nadoknaditi trošak televiziji Z1. Pitanje u tom slučaju bilo bi kolika je odgovornost tog Vijeća, njegovih članova koji su glasovali za tu odluku i trebaju li oni snositi osobnu odgovornost, ili njihovu pogrešku treba ispravljati javnim novcem? I na koncu se ide na samu stvar. Pjevanje pjesme uvredljivog sadržaja i koja kao pjesma služi čemu pjesme i služe, slavljenju, poticanju itd., nije okarakterizirano jednako kao i citiranje, pa dopustimo čak i parafraziranje, teksta te pjesme u odjavi emisije na televiziji Z1.

Ovo je toliko iracionalno da bi kritiku bilo nemoguće izreći bez da ju adresati ne shvate kao uvredu, te je se stoga treba i suzdržati. No M. R. se ne da smesti. Reći nekome da je „filofašist“ i „filonacist“ (Z. M.) nije govor mržnje, ali ako nekoga vrijeđate na nacionalnoj razini, onda jest. To je naime činjenično pogrešno jer se u 12. članku Zakona o elektroničkim medijima spominju i etnička pripadnost i nacionalno podrijetlo i političko i drugo uvjerenje, ali i nacionalistički, komunistički i drugi totalitarni režimi. Ne samo to, M. R. misli da se ne mogu sve stranke staviti pod isti zajednički nazivnik? Pod koliko ih se nazivnika može staviti? Pod dva? Šest? Deset?

To je zagovaranje dvostrukih mjerila prema organizacijama (političkim strankama) koje prema Zakonu (o političkim strankama) spadaju na istu vrstu, tj. bjelodan slučaj diskriminacije koji je ostao prešućen od strane voditelja, inače toliko sklonog obrani malenih i obespravljenih. Za govor Z. M. u NU2 M. R. nije rekla da je govor mržnje, nego da „sigurno govor ljubavi nije“. Potrebna je visoka doza objektivnosti, profinjenosti i sklonosti nijansama u prosudbi kako bi se tako nešto izjavilo.

Razumnom je državljaninu RH rečeno sasvim dostatno da samostalno iznese zaključke o tome za što plaća pretplatu. No svima onima kojima su na umu stranački ili ideološki motivirane smjene kao praktične posljedice ovakvih stavova, treba reći odlučno ne. Stručnost, poštivanje zakona, nepristranost i dosljednost su temeljne karakteristike koje profesionalci trebaju imati, što nepoznavanje zakona i dvostruka mjerila „sigurno nisu“, a stranačka pripadnost i ideološki i drugi stavovi su ne samo irelevantni, nego i bitno suvišni.

Kristijan Krkač

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gluposti

Željko Komšić sljedeće nedjelje kod Ace u 2

Objavljeno

na

Objavio

Sljedeće nedjelje kod Aleksandra Stankovića u emisiji “Nedjeljom u 2” gost je Željko Komšić. Nastavak je to misije sahranjivanja Hrvata u BiH koja je najvjerojatnije dogovorena u studenom na sastanku Stipe Mesića i Željka Komšića u Zagrebu, pišu Grude.com

Koliko god je smiješno bilo što se Komšić nije sastao s nijednim vodećim hrvatskim dužnosnikom, sastao se s čovjekom koji je izdao Hrvatsku, koji je dilao dokumente međunarodnim sucima i neprijateljima Hrvata, te je unatoč svemu biran za predsjednika u dva navrata, navodi ovaj portal.

Sada preko svojih satelita umreženih u razne institucije ima za plan rehabilitirati nelegitimnog člana Predsjedništva BiH, a upravo njih dvojica su dogovorili da se to čini preko Dana Republike Srpske gdje je najlakše zapaliti i one protuhrvatske mase koje ne razumiju Bosnu i Hercegovinu i njeno unutarnje uređenje.

Ako nastave s nerazumjevanjem uskoro će komentirati rasprave o Danu RS-a, ali bez hrvatskog naroda u BiH. Velikobošnjačka strategija je jasna, definirao ju je pok. Alija izetbegović još 1970. godine u djelu Islamska deklaracija. Željko Komšić samo je sredstvo da se ona provede, i to najopasnije koje postoji, pišu Grude.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gluposti

Pokrenuta procedura za smjenu veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija

Objavljeno

na

Objavio

Pokrenuta je procedura za opoziv hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija, potvrđeno je za N1 u Vladi.

Del Vechio će biti smijenjen zbog odlaska na Dan obilježavanja ”neustavnog” ”Dana Republike Srpske”, ali i zbog toga jer mu je istakao mandat još prošle godine, no Vlada ga nije htjela smijeniti jer je bila izborna godina u BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari