Pratite nas

Gluposti

MOŽDA IPAK BOLJE PERO NEGO SKALPEL

Objavljeno

na

A. S. ugošćuje M. R. 31. 01. 2016. povodom trodnevne uskrate koncesije televiziji Z1. Zašto uz nju u emisiju nije pozvan i novinar koji je prema mišljenju Vijeća AEM uzrok zabrane nije jasno?

[ad id=”93788″]

A. S. ugošćuje M. R. 31. 01. 2016. povodom trodnevne uskrate koncesije televiziji Z1. Zašto uz nju u emisiju nije pozvan i novinar koji je prema mišljenju Vijeća AEM uzrok zabrane nije jasno? Voditelju i uredniku emisije NU2 možda nisu jasna načela demokratske javne rasprave. Zašto gošći M. R. nije ugodno vidjeti nekoliko tisuća ljudi u mirnom prosvjedu u obranu slobode govora? Zašto bi bilo kome u demokraciji demokratski način javnog izražavanja mišljenja bio „neugodan“?

Zar ne bi trebao biti ugodan, štoviše, poput nekog festivala demokracije? Veli M. R. da „prosvjed nije bio miran prosvjed“ što je netočno jer je prosvjed bio takav u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju. Nadalje, navedena tvrdi da se radilo o „govoru mržnje“. Prvo, „govor mržnje“ nije termin Kaznenog zakona, nego su navedeni oblici mržnje, a navedena nije specificirala mržnju tako da nije jasno o čemu je govorila. Također je rekla da ne namjerava ponoviti ono što je vijeće uzelo kao razlog kazne. Štoviše, odbila je novinaru Juriču iznijeti dokazni materijal i dovesti ga u svezu s člankom zakona. Dobro, možda ne ona osobno, nego kakav pravni stručnjak iz AEM, ali to je barem trebala pročitati. Tako smo uskraćeni za dokaz i opravdanje odluke Vijeća.

Društvo u kojem se postupa bez dokaza i opravdanja može se nazvati svakako ali ne i društvom vladavine prava. Voditelj se pokazao zainteresiran i počeo je propitivati kompetenciju Vijeća u odnosu na DORH. M. R. se pozivala na kompetenciju Vijeća za koje je lako utvrditi da velika većina članova dolazi s Fakulteta političkih nauka / znanosti i da je to bjelodano jedina istinska institucija za regrutaciju pšenice tog Vijeća uz dakako i malo kukolja. To pak znači da u slučaju da DORH odbaci prijavu Vijeće može biti tuženo od strane televizije Z1 zbog gubitka zarade i tad netko, javnim novcem, treba nadoknaditi trošak televiziji Z1. Pitanje u tom slučaju bilo bi kolika je odgovornost tog Vijeća, njegovih članova koji su glasovali za tu odluku i trebaju li oni snositi osobnu odgovornost, ili njihovu pogrešku treba ispravljati javnim novcem? I na koncu se ide na samu stvar. Pjevanje pjesme uvredljivog sadržaja i koja kao pjesma služi čemu pjesme i služe, slavljenju, poticanju itd., nije okarakterizirano jednako kao i citiranje, pa dopustimo čak i parafraziranje, teksta te pjesme u odjavi emisije na televiziji Z1.

Ovo je toliko iracionalno da bi kritiku bilo nemoguće izreći bez da ju adresati ne shvate kao uvredu, te je se stoga treba i suzdržati. No M. R. se ne da smesti. Reći nekome da je „filofašist“ i „filonacist“ (Z. M.) nije govor mržnje, ali ako nekoga vrijeđate na nacionalnoj razini, onda jest. To je naime činjenično pogrešno jer se u 12. članku Zakona o elektroničkim medijima spominju i etnička pripadnost i nacionalno podrijetlo i političko i drugo uvjerenje, ali i nacionalistički, komunistički i drugi totalitarni režimi. Ne samo to, M. R. misli da se ne mogu sve stranke staviti pod isti zajednički nazivnik? Pod koliko ih se nazivnika može staviti? Pod dva? Šest? Deset?

To je zagovaranje dvostrukih mjerila prema organizacijama (političkim strankama) koje prema Zakonu (o političkim strankama) spadaju na istu vrstu, tj. bjelodan slučaj diskriminacije koji je ostao prešućen od strane voditelja, inače toliko sklonog obrani malenih i obespravljenih. Za govor Z. M. u NU2 M. R. nije rekla da je govor mržnje, nego da „sigurno govor ljubavi nije“. Potrebna je visoka doza objektivnosti, profinjenosti i sklonosti nijansama u prosudbi kako bi se tako nešto izjavilo.

Razumnom je državljaninu RH rečeno sasvim dostatno da samostalno iznese zaključke o tome za što plaća pretplatu. No svima onima kojima su na umu stranački ili ideološki motivirane smjene kao praktične posljedice ovakvih stavova, treba reći odlučno ne. Stručnost, poštivanje zakona, nepristranost i dosljednost su temeljne karakteristike koje profesionalci trebaju imati, što nepoznavanje zakona i dvostruka mjerila „sigurno nisu“, a stranačka pripadnost i ideološki i drugi stavovi su ne samo irelevantni, nego i bitno suvišni.

Kristijan Krkač

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gluposti

Vesna Pusić: Nasilje je najveća opasnost za hrvatske građane

Objavljeno

na

Objavio

Saborska zastupnica Vesna Pusić ustvrdila je u četvrtak, raspravljajući o Izvješću o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti, kako je nasilje “u društvu, u školi, obitelji, na cesti” trenutno najveća opasnost za hrvatske građane.

“Dakle u situaciji u kojoj, ako si žena, Srbin, Rom, gay ili nisi ekstremnih desničarskih uvjerenja, nisi siguran, može te pretući svatko na cesti, počinitelj nepoznat”, rekla je Pusić nazvavši Izvješće “potpunim promašajem”, jer ni riječju o tome ne govori.

Kao jedan od razloga porasta nesigurnosti i nasilja, navodi što s najviših mjesta, uključujući i Sabor, dolaze kontradiktorne poruke, odnosno postoji “konfuzija u vrijednostima”, što se, kaže, vidjelo na primjeru Istanbulske konvencije, Marakeškog sporazuma…. Hrvatsko društvo je najnesigurnije nakon rata na ovamo, poručila je Pusić, s čim se nisu suglasili HDZ-ovi zastupnici.

Razlikovati javnu i nacionalnu sigurnost

Svako je nasilje za osudu, ali treba raditi razliku između javne i nacionalne sigurnosti, a Hrvatska je, po mnogim ocjenama, jedna od najsigurnijih zemalja, ne samo u Europi, nego u svijetu, uzvraća Miroslav Tuđman. Neozbiljno je na pojedinačnim incidentima govoriti o ugrožavanju nacionalne sigurnosti, dodaje Irena Vuksanović Petrijevčanin i tumači kako jednu jurisdikciju ima MUP, a drugu Ministarstvo obrane, pa je neozbiljno Ministarstvo obrane prozivati za nasilje u obitelji.

U raspravi o provedbi Strategije nacionalne sigurnost Most je prozivao Vladu da nije zaštitila pitke vode, poljoprivredno zemljište, Jadransko more, na kojemu nije proglašen isključivi gospodarski pojas. “Da, tri bitne stvari: voda, zemlja, more, prema svim tim komponentama hrvatske suverenosti ova je Vlada pokazala ignoranciju”, tvrdi Nikola Grmoja i najavljuje da će Most “već sutra” pokrenuti zaštitu izvora i voda u Ustavu.

Podsjeća kako je ta stranka već ranije tražila da se uvede moratorij na prodaju državne i privatne poljoprivredne zemlje strancima kako je to učinila Mađarska. Hrvatska će podnijeti zahtjev za produljenjem moratorija (za prodaju zemlje) za tri godine, kako je učinila Mađarska, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majadak.

Iseljavanje mladih sigurnosni je problem

U Strategiji je moralo pisati da je veliko iseljavanje, pogotovo mladih, jedan od sigurnosnih problema, smatra Marko Sladoljev (Most). “Imamo Vladu koja zanemaruje vrijednosti Domovinskog rata i hrvatske žrtve u tom ratu, koja ne poklanja dužnu pažnju iseljavanju i depolulaciji, koja je najveća ugroza za nacionalnu sigurnost”, proziva i Grmoja te precizira kako se to odnosi i na BiH jer je iseljavanje Hrvata iz BiH velika ugroza hrvatske sigurnosti.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ističe da je stanje sigurnosti u Hrvatskoj stabilno i “nema vidljivog potencijala njegovog značajnog narušavanja”, bez obzira što pojas nestabilnosti oko Europe nastavlja generirati sigurnosne izazove. To potvrđuje i najnovije javno izvješće Sigurnosno obavještajne agencije za 2018., kaže.

Glavnim izazovima ministar je označio povećane tereorističke prijetnje u Europi, procese u jugoistočnom susjedstvu, ilegalne migracije, strano obavještajno djelovanje, kibernetičke prijetnje i hibridno djelovanje.

Prvo cjelovito izvješće od donošenja Strategije Izvješće o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti prvo je cjelovito od donošenja Strategije, u srpnju 2017., izrađeno je prema nacionalnim interesima i devet strateških ciljeva.

“Izvješće je dodatna podloga za intenziviranje zajedničkih koordiniranih napora u prepoznavanju i suočavanju s prijetnjama nacionalne sigurnosti”, istaknuo je Krstičević, podsjećajući da pojam nacionalne sigurnosti obuhvaća i sigurnost stanovništva, zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Hrvatske, osiguranje snažnog obrambenog sustava i drugih poluga države u suočavanju s izravnim izazovima i prijetnjama sigurnosti.

(Hina)

Idemo ‘javno objesiti’ nekoliko Hrvata pa da stvar u Supetru legne – ako je ikako moguće!

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gluposti

Pupovac: ‘Ako je Vojislav Stanimirović ratni zločinac, od danas i mene smatrajte ratnim zločincem!’

Objavljeno

na

Objavio

Na novoj sjednici Sabora Milorad Pupovac u srijedu se osvrnuo na posljednje slučajeve nasilja nad pripadnicima srpske nacionalnosti.

– Drugi dan nakon Bljeska prvi put otišao sam u Jasenovac. Sve što sam završio od škola završio sam u Hrvatskoj i u nijednoj od tih škola nitko me nije učio da ikoga mrzim. Nisam čuo nijednu lekciju da bi ijedna etnička grupa trebala biti predmet mržnje. Ni tad ni danas ne živim s trunkom mržnje, ali živim u zemlji mržnje i nasilja.

Živimo u zemlji u kojoj je ukor pred otkaz dobio nastavnik, predsjednik Mense, zato što je na Facebooku napisao nešto o čemu svi trebamo razmišljati…

Što je to što naši osmaši slušaju kad odu u Vukovar? Slušaju, npr., da jedan od zastupnika, kojega nikad nitko nije osudio…, netko tamo, držeći predavanja učenicima, govori da je Vojislav Stanimirović ratni zločinac.

Ako je on ratni zločinac, od danas i mene smatrajte ratnim zločincem. Ja sam ratni zločinac, pozivam DORH da čuje što sam rekao. Bit ću u klubu zločinaca koji se bore protiv mržnje… Čudimo se što djeca svojim porukama mržnje prema svojim kolegama druge etničke pripadnosti posežu za nasiljem. Ne krivim njih, nisu oni krivi, krivi smo mi – izjavio je u Saboru Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a, a prenosi N1.

Nakon njega govorio je Hrvoje Zekanović iz HRAST-a.

– Hrvatska nije zemlja mržnje. Jedini koji širi mržnju u Hrvatskoj je on – Milorad Pupovac. Neka jasno i glasno kaže da je Vojislav Stanimirović bio okupatorski gradonačelnik u Vukovaru – rekao je Hrvoje Zekanović:

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari