Connect with us

Vijesti

Može li abolicijom biti oprošten teški ratni zločin?

Published

on

Ratni zločin nije i ne može biti obuhvaćen Zakonom o općem oprostu koji je sredinom devedesetih donesen samo iz jednog razloga, kako bi se mirno i bez žrtava reintegrirala istočna Slavonija te okupirani Vukovar u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Je li, ili nije, reintegracija hrvatskog Podunavlja uspjela, s obzirom na ono što se trenutno događa u Vukovaru, pitanje je za raspravu, međutim, abolicija je imala jasan cilj i bila je uvjet mirne reintegracije.

[dropcap]Z[/dropcap]akonom o općem oprostu, ili jednostavnije abolicijom, obuhvaćeno je isključivo sudjelovanje u pobuni protiv Republike Hrvatske, ali ne i ratni zločin. Drugim riječima, Tuđman nije, niti mu je to bila namjera, abolirao abolicijom velikosrpske fašiste koji su ubijali po Hrvatskoj, u ovom slučaju Vukovaru, kao što je to slučaj s četničkim zlikovcem, Slobodanom Jurišićem koji je 2. srpnja 1991. godine, u klasičnoj sačekuši, brutalno iz pištolja devet milimetara pokosio i ubio dvojicu pripadnika Zbora narodne garde. Nije to učinio sam, s njim je bio i njegov sudionik u zločinu, tako da je dvojicu gardista četnička banda uspjela svladati. Navodno je četnički zlikovac pobio hrvatske gardiste zato što nije mogao podnijeti hrvatsku šahovnicu, hrvatski grb. Nije bio jedini kome je pao mrak na oči uspostavom suverene države Hrvatske.

Slobodan-Jurisic

Slobodan Jurišić

Jedna mala digresija, ima u Hrvatskoj puno onih koji i danas ne mogu smisliti nezavisnu Hrvatsku, još manje hrvatsku šahovnicu, srećom, još uvijek ne ubijaju, iako divljaju, posebno za ‘blagdane’ te na nekim utakmicama kao što je to bio slučaj s primitivnim navijačima Crvene Zvezde, Delijama, nedavno u Zagrebu u utakmici protiv Cedevite, koju je hrvatski predstavnik u dramatičnoj završnici dobio. Tko je pustio Delije u dvoranu s fašističkim obilježjima trebalo bi biti pitanje za organizatore utakmice te hrvatsku policiju, koju je očito zabljesnuo sjaj najnovijih Audija naručenih putem javne nabave iz Banskih dvora.

No, vratimo se u Vukovar i davnu 1991. godinu, kako piše portal dnevno.hr Slobodan Jurišić zakonom o općem oprostu je zapravo postao slobodan i nevin čovjek, iako je riječ o notornom ubojici. Kako je moguće, pod uvjetom da su informacije spomenutog portala točne, da se takav čovjek nekažnjeno šeta zemaljskom kuglom i da nije u zatvoru? Jurišić je nabavio veće količine automatskog oružja iz arsenala okupatorske JNA, da bi u vukovarskoj ulici Ognjena Price 20, 2. srpnja 1991. godine oko 19.30 sati pucao u pripadnike ZNG-a Ivanovića i Katića, koji su obavljali službene zadatke, dakle, bili su na svom poslu.  Prema pisanju portala dnevno.hr Jednim hicem Franji Katiću Jurišić je nanio prostrijelne rane prsnog koša, srca, ošita, prijelome dvaju rebara i ozljedu jetre. Katić je od težine ozljeda odmah preminuo. U Damira Ivanovića Jurišić je ispalio tri metka i nanio mu ozljede prsnog koša, udova i unutarnjih organa. Ivanović je preminuo istoga dana oko 23 sata u Medicinskom centru Vukovar.

 Nakon zločina je uhićen, no, kako je to išlo u ono ratno vrijeme vrlo brzo je razmijenjen u rujnu 1991. godine, poslije čega je bio u bijegu te mu se 1992. godine sudilo u odsustvu , da bi 15. srpnja bio osuđen na 20 godina zatvora s obzirom kako je proglašen krivim. Godine su prošle, došao je Zakon o općem oprostu, koji je zapravo oprostio zlikovcu što je pobio hrvatske branitelje. Naime, siječnju ove godine predsjednik prvostupanjskog kaznenog vijeća Županijskog suda u Osijeku dostavio je izvanraspravnom vijeću osječkog suda spis Vojnog suda Osijek o donošenju odluke o obustavi kaznenog postupka prema Zakonu o općem oprostu, nakon čega je donesen zaključak da su svi uvjeti za oprost ispunjeni – piše portal dnevno.hr.

Zaključak? Ukoliko se konstantno ponavljalo da se abolicijom ne abolira ratni zločin kako je moguće da se 23 godine nakon pada Vukovara oprašta klasičan oblik TEŠKOG ratnog zločina nesumnjivom zlikovcu? tinolovkanews

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari