Pratite nas

Komentar

Može li koalicija neovisnih u X. izbornoj jedinici dovesti do dodatnog jačanja tzv. trećeg puta?

Objavljeno

na

Gradonačelnik Metkovića i čelnik tamošnje stranke Most Božo Petrov s nekoliko je početnih poteza privukao pozornost javnosti. Ovak mladi psiholog, inače djelatnik KBC Mostar, u startu je iskoristio svoje znanje iz psihologije i vrlo se vješto politički pozicionirao u dolini Neretve.

bozo_petrov_metkovicRuku na srce, to mu i nije bilo osobito teško, pogotovo nakon “općeg potopa” koje je u tom kraju ostavio Stipe Gabrić Jambo ali i kadrovi barba Luke Bebića koji su ovim prostorom desetljećima upravljali.

Nakon što je putem odluke o smanjenju plaća dospio u udarne hrvatske medije, Petrov je iznenada postao njihov svojevrsni ljubimac. Najveći mediji, podjednako elektronski i tiskovni, počeli su se utrkivati u promociji mladog gradonačelnika koji je u svojim istupima uporno forsirao podjednak odmak od SDP-a i HDZ-a. Takva politička filozofija mladom metkovskom gradonačelniku i osobi nesumnjivo izraženih nacionalnih stavova, sasvim očekivano, nije donijela simpatije u krugovima oko dviju najjačih stranaka, nego u onim krugovima koji koji su godinama favorizirirali Ivu Josipovića a podjednako sotonizirali Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka.

Nakon Josipovićevog poraza na nedavno održanim predsjedničkim izborima sve otvorenije ulazimo u fazu priprema za parlamentarne izbore. Očito je da u današnjem odnosu snaga dominiraju dva velika stranačka bloka, onaj domoljubni predvođen HDZ-om i stranke okupljene oko SDP-a koje kolokvijalno nazivamo Kukuriku koalicija. Međutim, procesi koji se događaju s Orahom, Živim zidom i Laburistima, kao i najave koje dolaze iz krugova bliskih Milanu Bandiću i Radimiru Čačiću, pokazatelj su da je opcija tzv. trećeg puta i te kako aktualna.

Svjetonazorski gledano radi se uglavnom o političkim grupacijama koje su pozicionirane na ljevici ili lijevom centru, izuzev Glavaševog HDSSB koji bi se ovoj grupaciji mogao pridružiti na temelju regionalističkog pristupa koji, kao i Glavaš, dosljedno zagovara sada već bivši predsjednik Ivo Josipović.

Nije uopće tajna da stratezi Josipovićevog Trećeg puta žele pozicioniranje u političkom centru, što im zbog činjenice da glavnina te grupacije dolaz s lijevog političkog spektra za sada ne polazi za rukom. Velike nade, vjerovali ili ne, u krugu Josipovićevih suradnika polažu upravo u Božu Petrova i stranku Most. Te nade sudeći prema insiderskim informacijama podgrijava jedan drugi liječnik, također rođeni Metkovčanin, Nikica Gabrić, predsjednik Nacionalnog foruma te nekadašnji predsjednik Saveza socijalističke omladine Hrvatske i zastupnik SKH u Saboru od 1986. do 1990. godine.

Polazišne osnove za takav optimizam su aktivnosti gradonačelnika Metkovića Bože Petrova koji kroz razgovore s čelnim osobama nekoliko neovisnih grupacija na jugu Hrvatske pokušava spojiti nekoliko neovisnih lista s ciljem da naprave jednu jaku neovisnu listu u X. izbornoj jedinici.

Prema dostupnim informacijama Petrov pokušava uvezati metkovićki MOST sa neovisnim listama iz Omiša, Vrgorca i Sinja. Procjenjuje se da Petrov također računa i na potporu Željke Markić i Ivice Relkovića za koje vjeruje da bi mu mogli pomoći pridobiti dio Kujundžićevih glasača kojih je u prvom krugu predsjedničkih izbora u X. izbornoj jedinici bilo desetak posto. Međutim, sudeći prema informacijama koje dolaze iz krugova bliskih Petrovu, čini se da je mladi gradonačelnik Metkovića svjestan kako bi za siguran ulazak u Sabor bilo nužno osigurati znatniju potporu u Dubrovniku i Splitu, bez koje bi napor mogao biti nedostatan za značajniji izborni rezultat. Upravo iz tog razloga već su otvoreni razgovori sa neovisnom listom Marijane Puljak su splitskom Gradskom vijeću a uskoro bi mogli biti otvoreni i razgovori s udrugom “Srđ je naš” iz Dubrovnika.

Promatrači ovih aktivnosti ukazuju kako je ovakav odabir političkih partnera, naravno pod uvjetom ukoliko do dogovora dođe, politički vrlo pragmatičan i jamči nekoliko mjesta u Hrvatskom saboru. Međutim, ovakvo okupljanje šarolikog i ideološki potpuno različitog spektra političkih skupina s ljevice i desnice postupno postaje ono što kreatori tzv. trećeg puta u biti žele i na temelju čega grade prosudbe o pozicioniranju nove Josipovićeve opcije u politički centar.

Čvrste  pretpostavke za takvo što nedvojbeno im daju desni svjetonazorski pravac koji ima stranka Most kao i neovisne liste u Vrgorcu, Omišu i Sinju kao i lijevi svjetonazorski image koji sa sobom nosi dubrovačka udruga “Srđ je naš” i splitska neovisna lista Marijane Puljak i njezinog muža, čijih je  četvero zastupnika u Gradskom vijeću vrlo znažna pozadinska potpora gradonačelniku Ivi Baldasaru od početka mandata.

Petrov dakle pokušava spojiti nekoliko neovisnih lista s ciljem isticanja jednu solidno jake liste u X. izbornoj jedinici na čijim bi krilima pokušao osigurati  mjesto u Saboru. U tom smislu je već, kako doznajemo, razgovarao i s neovisnom listom Marijane Puljak i njenog muža iz Splita, koji kao i Petrov za ulazak u Sabor trebaju širu potporu biračkog tijela. Jedino što je Petrov ovdje u malo većem problemu, jer Marijana Puljak i njeni suradnici su više lijeve orijentacije. Međutim, Petrov je očito u potpunosti svjestan činjenice da bez potpore brojnije biračke baze iz Splita teško može osigurati mjesto  u Saboru.

Istovremeno, Marijana Puljak i njezin suprug Ivica Puljak – fizičar iz CERN-a kojeg je osobno odlikovao Ivo Josipović, s kojim je  isto tako u jako dobrim odnosima, velike nade polažu u mladog i kontroverznog povjesničara Dragana Markovinu, rođenom 1981. u Mostaru u hrvatsko-srpskoj obitelji, koji je tijekom nedavnog nastupa u Nu2 šokirao širu javnost svojim projugoslavenskim stavovima. Dragan Markovina sin je Puljakovog “mentora” Roka Markovine, prijeratne uzdanice vojne “Vazduhoplovne industrije Soko” iz Mostara i nekadašnjeg zastupnika SK BiH u Skupštini SR BiH koji posljednjih godina radi kao profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu. Poznavatelji splitskih prilika uvjeravaju nas kako su odnosi s obitelji Markovina bili ključni za ukupnu transformaciju Ivice Puljaka koji je od nekadašnjeg ministranta preko fizičara iz CERNA-a navodno došao do spoznaje da “nema Boga”, u čemu mu je prema nekim navodima pomogla i nagrada koju je dobio iz ruku Ive Josipovića.

Zanimljivo je da je i druga lijeva koalicijska opcija na koju “cilja” Bože Petrov, dubrovačka udruga “Srđ je naš” – također  neizravno vezana za krugove bliske BiH. Prema neslužbenim informacijama ovu udrugu navodno podupiru određene strukture iz BiH koje u slučaju propasti golf projekta na Srđu vide šansu u izgradnji terena i elitnog turističičkog naselja na nešto udaljenijoj Ivanjici.

Sumirajući ove pokazatelje analitičari su skloni vjerovati da je mladi gradonačelnik Metkovića vrlo dobro izračunao glasačke potencijale X. izborne jedinice temeljem kojih se teoretski može osigurati par mjesta u Saboru. Međutim, temeljni preduvjet za ostvarivanje tog teoretskog potencijala je predizborni savez lijevih i desnih neovisnih grupacija na prostoru juga Hrvatske, odnosno u X. izbornoj jedinici. Međutim, tu ostaje otvoreno pitanje na koji bi način u ovom slučaju reagirati birači, odnosno  kako će takav predizborni dogovor uopće biti vrednovan u situaciji kada su i nedavni predsjednički izbori pokazali da je Hrvatska svjetonazorski podjeljena zemlja.

[ad id=”40551″]

Josip Zdunić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Predsjednica komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović u Koprivnici je, gdje je otvorila privremeni ured, komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora.

Upitana je za komentar o kaznenoj prijavi raketiranja Banskih dvora, koja je podignuta nakon 26 godina. Novinari su predsjednicu pitali je li činjenica da je od raketiranja do kaznene prijave prošlo 26 godina posljedica nesposobnosti institucija.

“Mislim da to jest moglo doći ranije, međutim nisu bili dostupni ključni svjedoci i podaci. Kad podignete optužnice, morate biti svjesni da moraju biti čvrste i utemeljene kako ne bi bile odbačene. Pravda treba stići, nekada kasno, ali dobro je da stigne”, kazala je predsjednica.

Mladen Pavković: Na ovu i ovakvu kaznenu prijavu zločinci se mogu samo smijati!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari