Pratite nas

Komentar

MOŽE LI NAŠE DRUŠTVO ISTRPJETI NINU RASPUDIĆA?

Objavljeno

na

Pisac, Srbin, Duško Radović je napisao: „Pametni mogu birati, da budu i pametni i glupi, kako im više odgovara. Glupi nemaju izbora.” Kako drugačije shvatiti, da stvorim kovanice, mrzopisce ili mrzokomentatore koji ogavnim uvredama i primitivnim gadostima žele povrijediti Ninu Raspudića, nego reći da su glupi, komentirao je fra Mario Knezović

Zapravo je nevjerojatno da živimo u društvu koje nije spremno „istrpjeti“ mudre i pametne ljude. Nastup, ili ako hoćete nastupi, Nine Raspudića u medijskome prostoru postaju šokantna terapija za one koji ne znaju ništa, a misle da znaju sve. Ninin nastup na sarajevskoj televiziji N1 je ogledan primjer razlike između pameti i gluposti, opranoga mozga i kritike čistoga uma. Novinarska pitanja su bila poput sudačke stolice ili sačekuše noćnih razbojnika koji te u maskirnim kapama mučki pretuku i pobjegnu.

Način na koji su predstavili Ninu je skandalozan ili totalno glup. Reći za intelektualca da je radikal, glasnogovornik nacionalističke desnice, ikona konzervativne scene itd. mogu biti kvalifikacije samo onih koji sami sebe vide takvim. Nastup Nine Raspudića je bio rapsodija misli, argumenata, logičnih sljedova, poredanih istina, elaboriranih zaključaka. Ovaj razgovor je za sveučilišne katedre i školske učionice.

Mislim da bi mnogi koji su pozvani govoriti o sličnim stvarima, a žele dobro nama, trebali samo reći reprizirajte što je Nino rekao. No, naše društvo, to je očito, nije spremno na intelektualni diskurs. Naše društvo nije zrelo razumjeti pametne ljude. Društvo, pogotovo ono iz političkoga Sarajeva, ne može progutati Ninu Raspudića jer su zasićeni ideologijom unitarizma i sebeljublja. Svako vrijeme je imalo ljude koji gledaju korak ispred.

Međutim, oni koji godinama kaskaju u mjestu nikad neće tamo zakoračiti i zato ne mogu shvatiti. Možemo mi reći da se s ovim ili onim dijelom izlaganja Nine Raspudića ne slažemo. No, moramo obrazložiti što je to krivo rekao? Drugo mišljenje bez argumenata je samo iskorak navijačkoga tipa koji je nahranjen niskim strastima.

Uzaludno je što Nino govori i piše pametno jer gluhome (glupome) šaptati je uzaludno. U državi u kojoj jesmo on će za neke uvijek ostati „Fino Nastupić“ jer im nije dato da shvate tko je Nino Raspudić! Emisiju preporučam čuti i vidjeti. Osobito je preporučam razumjeti!

Nino Raspudić: Cilj bošnjačke politike je Federacija BiH kao bošnjački entitet i dvoentitetska srpsko-bošnjačka BiH

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

VUKOVAR, PROVJERA NAŠE LJUDSKOSTI

Objavljeno

na

Objavio

Mjesec je studeni, unatoč svome imenu, mjesec lijepih i nostalgičnih iskustava. Tako je sve dok pred nas ne izroni, dok nas ne zaskoči datum 18. studenog. On nas odmah odnese u taj datum 1991. On se ne može zvati danom.

To je drama, sinonim stradanja, sinonim pomračenja ljudske vrste. Tog dana postaje istinito ime ovog mjeseca. Postaje hladno, postaje studeno u našim dušama. Jer Vukovar je živi grad i živa stvarnost spremljena u povijest i naše sjećanje. Kad kažemo spremljena, ne smije značiti odložena stvarnost! Povijest je Vukovara postala povijest rođenja moderne i samostalne Hrvatske ali i povijest svakoga od nas.

Vukovar neprekidno mora osnaživati političku, simboličku i egzaktnu snagu i vrijednost za Hrvatsku i ukupnu javnost… Vukovaru moramo osigurati memorijsko mjesto i svetište koje traži njegova snaga i tragovi ubrazdani na licu tisućljeća. Postati grad pomirenja, grad prijatelj sviju…

Provjera ljudskosti i sposobnosti našeg življenja i opstajanja. Možemo mi, i moramo to htjeti i znati graditi …

Za Vukovar nam trebaju mirni, autentični, utemeljeni, svjesni i odlučni potezi. Da kandidatura grada Vukovara za neprolaznu povijest bude potvrđena zrelošću naše generacije koja će znati iskustva prošlosti ugraditi u svoju budućnost… napisao je Goran Marić na facebooku povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari