Pratite nas

Može li se povući paralela Ukrajina danas i Hrvatska devedesetih godina prošloga stoljeća?

Objavljeno

na

O aktualnim zbivanjima u Ukrajini, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini razgovarali smo  s geostrategom i geopolitičarem Davorom Domazetom Lošom.

Aktualno stanje u Ukrajini?

[dropcap]U[/dropcap]krajina nije iznenađenje danas na geopolitičkoj šahovskoj ploči. Ukrajina je po površini najveća europska država, jer je Rusija euro-azijska država. Ujedno Ukrajina je na prvim vratima euroazije – Putu svile, odnosno kurskom pravcu koji vodi od prvih vrata Euroazije, dakle, od Jadrana, preko jugoistoka Europe, Crnog mora, Kaspijskog jezera pa sve do Kazahstana.

Tu se nalazi dvije trećine svjetskih fosilnih goriva (plin,nafta) i 70 %  pričuva pitke vode. Prije više od 100 godina je engleski geostrateg Halford J. Mackinder postavio tezu o središnjoj geografskoj osovini povijesti gdje Rusija predstavlja središnju regiju euroazijske kopnene mase što je u sljedećim godinama preraslo u poznatu ‘Heartland’ teoriju. Prostor od crte Jadran-Baltik do Vladivostoka je nazvan  Heartland-srce zemlje .

Tko kontrolira taj prostor gospodar je svijeta. To je najlakše preko triju vrata Euroazije. Prva su od Jadrana do Izraela, druga Irak-Iran, odnosno šire područje Perzijskog zaljeva, treća Koreja Sjeverna i Južna-Vijetnam. Prema anglosaksonskim geopolitičkim planovima sve zemlje su u doticaju s morem. Najlakše bi bilo Heartland držati u okruženju. Kako kontrolirati ta vrata-cilj je opkoliti Rusiju kako je kazao američki strateg George Kenon”Rusiju treba matirati-umreženo ratovanje, doktrina punog spektra, preventivni udar i proturaktetni štit.

Proturaketni štit nije namjena braniti se od nepostojećih nuklearnih raketa koje Iran nema, nego služi protiv Rusije da se neutralizira uzvratni udar. U tom geopolitičkom nadmetanju velikih treba promatrati slučaj Ukrajine. Rusija ima svoje interese da sve što je bilo postsovjetski prostor je ruska zona interesa u tim zemljama se nalaze etnički Rusi, jedna od tih je i Ukrajina koja ima 9 milijuna etničkih Rusa i gdje gotovo polovina govori ruski. Ima mnogo povijesnih prijepora jedan od njih je i u vrijeme Staljina Holodomor, poznat i kao Gladomor.

Budući je cilj opkoliti Rusiju Ukrajina je bitna točka to sam napisao 2007.godine u knjizi “Klonovi nastupaju”. Jedino cjelovitost Ukrajine može jamčiti Rusija, a ne Zapad. Nakon što su Sjedinjene Američke Države i zapadni saveznici preživjeli krah u Siriji odlučili su napraviti krizu u Ukrajini. Pri tom su zaboravili da je Rusija i nuklearna i svemirska velesila, a energetska supervelesila. Krenuli su u Ukrajini mijenjati postojeći režim, način na koji je promijenjen je htjeli to ili ne državni udar. Ciljano su odabrali trenutak Zimskih Olimpijskih igara u Sočiju misleći kako će Rusija biti zauzeta i uspjet će provesti svoj naum u Ukrajini. Rusija je bila spremna- Amerikanci su zaboravili Putinov govor 2007. u Münchenu kada je kazao:”Na svaki asimetrični potez SAD-a i Zapada Rusija će odgovoriti svojim asimetričnim potezom”.

Ruski strateg Georgi Arbatov kaže:”Pretvaraj se da si slab da bi protivnik postao arogantan.”

Zapad je u pogledu Ukrajine postao arogantan. Čim su završene Olimpijske igre u Sočiju Rusija poteže potez Krima koji je 1954.godine pripojen Ukrajini-krajem 18 stoljeća 1783. Krim je bio pripojen Rusiji i danas u njemu živi pretežito rusko stanovništvo i tu se nalazi ruska pomorska baza Sevastopolj. Prema mom mišljenju Ukrajina je trebala voditi uravnoteženu politiku-ide iz jedne krajnosti u drugu krajnost ne vodeći računa o Ruskoj moći. Rusija je zapadnjake matirala Ugovorom od 21.siječnja u kojemu stoji da će se urediti Ustav Ukrajine i smanjiti predsjedničke ovlasti, te osnovati Vlada nacionalnog jedinstva. Ugovor je uz Rusiju potpisala i Europska unija. U konačnici EU je sama sebe demantirala nakon 24 sata od potpisivanja ne želi sprovesti sporazum koji je sama potpisala. Rusija s tim Ugovorom maše u UN-u.

Krim je s vojnog stajališta gotova stvar “uz puzajuće vojno djelovanje” stavljen je Kerč ulaz iz Crnog mora u Azurno more čime je spojena Rusija s Krimom-Zapad nema odgovora -mahanje sankcijama više šteti zapadu nego Rusiji.

Francuski strateg Francois Hejs Burg naglašava”Zapad je iznenađen i samo improvizira”. U vremenima koja slijede EU je svjesna da će prije Rusija više trebati Zapadu nego Zapad Rusiji, njemačka kancelarka Merkel umješno postupa jer je svjesna toga i nastoji održati ravnotežu.

Može li se povući paralela Ukrajina danas i Hrvatska devedesetih godina prošloga stoljeća?

Dva istovjetna rata ne postoje kao dvije istovjetne geopolitičke situacije. Nategnuta je teza da je Ukrajina danas ono što se dogodilo u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog stoljeća. Jugoslavija je tvorevina Zapada prije svega Velike Britanije da se zaustavi Njemačka u ostvarivanju interesa prema istoku i Rusije prema toplim morima.

I prva i druga Jugoslavija bila je tvorevina britanaca, a prevladavajuća uloga Srba jer su im Hrvati stali na put pobjedivši u Mađarskoj revoluciji kada su englezi htjeli razoriti austrougarsko carstvo, a ban Josip Jelačić ga spašava u bitki 1848.godine.

Karl Marx i Friedrich Engels kažu: ”Treba istrijebiti tu bljuvotinu od naroda”- od tada se engleska politika u sljedećih 160 godina ponaša jednako prema Hrvatima. S druge strane Rusija, posebno SSSR su širili utjecaj kako bi izbili na topla mora, poglavito na Crno more.

Zato je teško pronaći paralelu između Ukrajine danas i Hrvatske kroz povijest. Lord PeterCarrington daje naputak Slobodanu Miloševiću koji glasi: “Brzo i bez puno prolijevanja krvi” a sve s ciljem stvaranja Velike Srbije. Na prostoru ex. Jugoslavije postoji zapadna politika, a u slučaju Ukrajine stoje velike geopolitičke sile.

Sadašnje vrijeme bi se moglo usporediti jer Hrvatska danas ima unutarnju agresiju koja se provodi na način “blokada svih stvaralačkih snaga i svih institucija”. U Hrvatskoj su danas blokirane sve institucije osim institucije Katoličke crkve zato su napadi na Crkvu veliki.

U Hrvatskoj se zaboravlja da je 2011. godine SANU uradio Memorandum 2 u kojemu stoji da Srbija treba ostvariti u miru ono što nije uspjela ostvariti u ratu. Prvo promijeniti karakter rata pri čemu se izričito misli na to da oni nisu agresori nego se u Hrvatskoj i BiH dogodio građanski rat. Drugo učiniti sve na slabljenju Vlada Republike Hrvatske i BiH. S te točke gledišta nije teško zaključiti zašto su se u BiH dogodili neredi i palež u veljači ove godine. Zastrašujuće je da je istodobno hrvatska izvršna vlast učinila sve da se povuče tužba za genocid, a kad to nisu uspjeli sve čine da tužba na Međunarodnom sudu u Den Haagu ne uspije. Nezamislivo je da iz hrvatskog pravnog tima dolazi da neće ispitivati unakrsno srpske svjedoke, dok ministar obrane Srbije dogovora s ministrom obrane Hrvatske zajedničku vojnu vježbu. Na HRT-u u nedjelju, priličnije bi bilo tu televiziju nazvati Yutel, u emisiji “Nedjeljom u 2″ gostuje srpska istraživačka novinarka koju voditelj predstavlja kao heroinu, a navečer je u emisiji Damin gambit gostovala Lepa Brena koja se za vrijeme 1993 godine u Bosni slikala sa srpskim vojnicima iz paravojnih formacija, iz Haga se izvještava u par minuta, a onda kao radi “objektivnog” izvještavanja na HRT-u puštaju tri puta dulji prilog iz Beograda.

 Kako gledate na posljednja zbivanja u Bosni i Hercegovini?

Budući da u Memorandumu 2 Srpske akademije nauka i umjetnosti stoji da treba što više slabiti Vlade RH i BiH onda u tom kontekstu možemo promatrati nerede u Bosni i Hercegovini-to su programirani neredi. Uzvikivalo se tijekom demonstracija u Mostaru”Ovo je Bosna”, u tim uzvicima nema Hercegovine, također se moglo čuti”jedan čovjek jedan glas”- tako se dogodilo i u vrijeme Miloševića gdje su Srbi kao većina bili za jedan čovjek jedan glas, Hrvata je u proteklih 22 godine manje 400 tisuća,Muslimani su u BiH u većini pa im parole jedan čovjek jedan glas odgovaraju u izbornoj godini.

Za vrijeme demonstracija palile su se zgrade županijske vlade, a županijska razina je jedina razina na kojoj su Hrvati ostvaruju svoju kakvu-takvu konstitutivnost. Neprijeporno je i da se zaključiti da je socijalna situacija iskorištena da bi se ostvarili politički ciljevi. Ne smijemo smetnuti s uma da ove godine je 100 obljetnica  atentata na prijestolonasljednika Ferdinanda koji je počinio Gavrilo Princip, član tajne srpske organizacije, čime započinje i Prvi svjetski rat. Može se zaključiti da iza nereda stoje:srpske, britanske i turske službe.

Sjetimo se prije godinu i pol u BiH je došao turski premijer Erdoğan i govorio tada o turskoj Bosni, a nakon nedavnih nereda BiH je posjetio ministar vanjskih poslova Turske Davutoglu-autor Turske strategije-Strategijska dubina. Ta strategija gleda unaprijed sve do 2071.godine. Ta godina nije slučajno odabrana nego je to 1000 godina od nastanka otomanskog carstva . U toj Strategiji se navodi da je sve do Slovenije turski interes. Nekome je dakle bio interes potpaliti sukob između Hrvata i Muslimana  kao što su to 1993.godine napravile engleske obavještajne službe. U toj i takvoj situaciji umjesto da se Hrvatska politika vrati politici iz 1994.godine i potpisivanju Washingtonskog sporazuma-konfederacija Federacije s Hrvatskom koja je i politika SAD-a Hrvatska se upušta u postupke kao što je posjet premijera Vlade RH Zorana Milanovića kada je došao u Mostar u prostore HDZ-a, te posjet Mesića lijevoj obali Neretve u Mostaru. Mesić je dio priče s Manolićem koji je bio protiv Washingtonski sporazuma i koji je pokušao tada napraviti državni prevrat i preuzeti vlast u Saboru RH.

Prisjetimo se Mesićeve izjave:”Nemaju što Hrvati iz BiH gledati u Zagrebu neka se okrenu Sarajevu”. Hrvatska je prema Ustavu obvezna štititi Hrvate u BiH, moraju jasno artikulirati prvi nacionalni interes, a to je zaštita Hrvata u BiH. Ona politika u Hrvatskoj koja bude to učinila moći će pomoći i Hrvatima u Hrvatskoj i u BiH. Ne bude li Hrvata u Središnjoj Bosni, neće biti ni Hercegovine, a ni Hrvatske južnije od Velebita.

Postoji u Hrvatskoj politička opcija koja razumije ove procese, a to je Savez za Hrvatsku. Predstavnici Saveza za Hrvatsku 3. ožujka  bili su u posjetu kod kardinala Vinka Puljića i biskupa Franje Komarice, predsjednika BK BiH- zaključio je u razgovoru za glasbrotnja.

Danijela Šakota/glasbrotnja.net

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari