Connect with us

Politika

Možemo!: Plenkovićeve brojke pokazuju neuspjeh ove Vlade

Objavljeno

-

Zastupnici stranke Možemo! u utorak su uoči premijerova godišnjeg izvješća o stanju države i nacije u Saboru, predstavili brojke koje, kažu, predstavljaju pravu sliku Hrvatske, dijametralno suprotne od one koju prikazuje premijer Plenković, i koja pokazuje neuspjeh Vlade.

„Sad će se premijer Andrej Plenković hvaliti, govori nam ‘look at the numbers’ i da pogledamo brojke. Pa pogledajmo brojke i sliku koja je dijametralno suprotna od one koju on prikazuje. Od 2016. smo pali za tri mjesta na ljestvici EU po prosječnoj plaći, tada smo bili na 7. mjestu od dna, a nakon šest godina pretekle su nas Latvija, Litva i Poljska, a iza nas su ostale samo Mađarska, Rumunjska i Bugarska”, rekla je Sandra Benčić.

“Mirovine su pale za četiri mjesta, 2016. smo bili 10. od dna, danas 6. od dna. 2016. smo imali četvrtu najnižu inflaciju u cijeloj EU, danas smo u devet zemalja s najvišim stopom, a najviše su rasle cijene hrane za 43,4 posto dok je cijena prijevoza rasla za 28,2 posto”, dodala je je Benčić na konferenciji za novinare na kojoj su zastupnici Možemo! prezentirali, kako su kazali, “stvarne brojke”.

Dodala je kako danas 752 tisuće građana u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva, što je svaki peti građanin.

Kvadrat stana poskupio je za 68,8 posto od 2016. i samim time smo na vrhu EU, napomenula je, kazavši da je 2016. godine kvadrat koštao prosječno 1314, danas 2212 eura.

Upozorila je i da je prosječna dob odlaska djece iz roditeljskog doma 33,4 godine, što je dvije godine duže nego 2016., a sedam godina duže nego u ostatku EU.

I dok mladi sve kasnije odlaze iz obiteljskog doma, dodala je Ivana Kekin, roditelji im žive tri godine kraće od prosjeka EU.

„Drugi smo po smrtnosti od malignih bolesti, a 11 posto plaćamo više za liječenje, 914 liječnika je napustilo Hrvatsku, 457 ih nedostaje samo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Iselilo se 262 tisuća stanovnika iselilo, cijeli Split i Rijeka od kada je Plenković premijer. U sedam godina smo izgubili i 6281 prvašića”, istaknula je.

Kekin je rekla i da je iz Plenkovićevih Vlada otišlo 24 ministra, a četiri su i optužena za kaznena djela tijekom obnašanja dužnosti – Tolušić, Žalac, Horvat i Kuščević. Sumnja se u 313 milijuna eura malverzacija zbog kojih je Europsko tužiteljstvo otvorilo 23 predmeta, kazala je.

Dok su drugi rasli, mi smo ili stagnirali ili padali, ustvrdila je Benčić.

„Sve nas je pozvao da pogledamo brojke, a ove koje smo sad pokazali govore da su ključni indikatori padali u sedam godina. Nijedna ključna reforma nije provedena, a ove brojke ne pokazuju nikakav uspjeh, dapače, pokazuju neuspjeh ove Vlade”, zaključila je Benčić.
(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas