Pratite nas

Mr. sc. Andrej Plenković – U Predsjedništvu BiH treba sjediti legitimni Hrvat

Objavljeno

na

Piše: Zoran Krešić/VLM

Hrvatski eurozastupnici iz reda HDZ-a u gotovo svakodnevnoj su komunikaciji s europskim dužnosnicima o tome kako izaći iz začaranoga kruga u kojemu živi BiH. Mr. sc. Andrej Plenković za Večernji list ističe kako jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda predstavlja standard koji je naprosto pravilo u višenacionalnim državama Unije. Svjedoči i kako su hrvatski zastupnici posebno angažirani oko potpore rješavanju slučaja ‘Sejdić – Finci’.

Poštovani gospodine Plenković, po izvješću povjerenika Fülea, BiH je gotovo na posljednjem mjestu u pogledu eurointegracija, neposredno uz Kosovo. Kako promijeniti ovu situaciju?

Ovogodišnje izvješće Europske komisije o zemljama uključenim u proces proširenja konstatiralo je ograničeni napredak Bosne i Hercegovine. U odnosu na druge države, ton poruka povjerenika Fülea glede Bosne i Hercegovine bio je manje optimističan, ali je on otvorio i mogućnost za pozitivne iskorake ako dođe do političkog dogovora u vezi provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić – Finci’. Promjene su moguće pod uvjetom da se ujedno postigne i politički dogovor glede izbora legitimnih predstavnika u Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine.

Vidjeli smo nešto angažiraniju Europsku komisiju u pogledu rješavanja ‘Sejdić – Finci’. Trebaju li biti još odlučniji, možda i sami predložiti neki kompromisni prijedlog?

Europska komisija smatra kako je najvažnije da čelnici političkih stranaka sami postignu dogovor, pa da se on potom provede kroz institucije u Bosni i Hercegovini. Uloga Komisije u okviru dijaloga na visokoj razini je da u pravom trenutku sugerira najprihvatljivije rješenje. Moj je dojam kako se Komisija ne želi dovesti u poziciju da nameće svoju viziju kompromisnog prijedloga.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju, stoji u dokumentu SPD-a.

Njemački Socijalni demokrati još uvijek nisu na raspolaganju da se priključe Kršćanskim demokratima kancelarke Angele Merkel u stvaranju vlade “velike koalicije” nakon što su pregovori s drugim strankama propali, pokazao je stranački dokument u ponedjeljak.

“S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju”, stoji u dokumentu o kojemu će stranački čelnici raspravljati, a koji je na uvid dobio Reuters. “Ne bojimo se novih izbora.”

Ocjene su iznesene nakon što su napori Angele Merkel da sastavi vladu od koalicije triju stranaka propali. Njemačka je zbog toga potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća, zbog čega su povećani izgledi za nove izbore.

SPD je osvojio 20,5 posto glasova u rujanskim izborima, što je njihov najgori poratni rezultat nakon što je izgubio važnost zbog položaja ‘mlađeg’ partnera u često čudnoj koaliciji kojom je dominirala Merkel. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi traži suspendiranje Aleksandra Stankovića

Objavljeno

na

Objavio

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, zatražio je od Ministarstva uprave da se očituje po pitanju zašto je dozvoljeno da se ruše vrijednosti Hrvatske, Deklaracije o Domovinskom ratu i Domovinskog rata na nacionalnoj televiziji koju plaćaju hrvatski građani , među kojima i veliki broj hrvatskih branitelja.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUV HGP) optužio je Aleksandra Stankovića za ‘povredu novinarskog kodeksa i Deklaracije o Domovinskom ratu’.

Smatraju da se Stanković u emisiji ‘Nedjeljom u 2‘ ‘ogriješio i ponizio ne samo o novinarski kodeks već i Deklaraciju o Domovinskom ratu, kao i vrlo jasnu  oslobađajuću presudu Haškog suda hrvatskim generalima iz čijeg se obrazloženja jasno apostrofira tko je agresor’.

Također traže i da se Stankovića makne s mjesta voditelja Nedjeljom u 2 te da ga se suspendira.

Potaknuti emisijom „ Nedjeljom u dva“ emitiranoj u nedjelju  19.  studenog na HRT 1,  kao jednoj od krovnih braniteljskih udruga u RH , smatramo da je naša dužnost reagirati po tom pitanju.

Voditelj  Aleksandar Stanković ogriješio se i ponizio, ne samo o novinarski kodeks već i Deklaraciju o Domovinskom ratu, kao i vrlo jasnu  oslobađajuću presudu Haškog suda hrvatskim generalima iz čijeg se obrazloženja jasno apostrofira tko je agresor. Gost emisije bio je Predrag Mišić Peđa.

Srbin koji je branio Vukovar prisjetio se ratnih dana, komentirao aktualne događaje i status hrvatskih branitelja u društvu, te u nekoliko navrata negirao Stankovićevu upornu i skandaloznu tezu da se u Hrvatskoj vodio građanski rat.

Članak 2. Deklaracije o Domovinskom ratu posve je jasan.

“Republika Hrvatska vodila je pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica”.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, zatražio je od Ministarstva uprave da se očituje po pitanju zašto je dozvoljeno da se ruše vrijednosti Hrvatske, Deklaracije o Domovinskom ratu  i Domovinskog rata na nacionalnoj televiziji koju plaćaju hrvatski građani , među kojima i veliki broj hrvatskih branitelja.

Također, zbog javnog pokušaja da se lažnom manipulacijom gledateljstvo dovede u zabludu , zbog širenja  neistina o Hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu, kojeg dotični voditelj  javno naziva građanskim,  smatramo kako bi bilo primjereno smijeniti ga s mjesta TV voditelja emisije „Nedjeljom u 2“, te ga suspendirati s Nacionalne televiziji’, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik ZUV HGP-a Miljenko Kolobarić.

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

Marko Ljubić: Zahtjevam stegovni postupak protiv Aleksandra Stankovića!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari