Connect with us

Kolumne

‘Mrtvi glasaju’ – ovaj put za Bauka i Šeksa!

Objavljeno

-

Koji Šeks laže? I koji Bauk? Željka Markić je uzalud sve vrijeme pred skupljanje potpisa tražila od odbora za Ustav pojašnjenje koliko je, zapravo, potpisa potrebno za raspisivanje referenduma. Šeks od lani ima jedno mišljenje o tome, a ovogodišnji Šeks posve drugo. Isto tako i Bauk.

Naravno, saborski Odbor za ustav se nije udostojao oglasiti, jer se čekalo da se vidi koliko će potpisa Željka Markić uopće prikupiti za prijedlog promjena izbornog zakonodavstva, koje bi mogle dovesti do toga da Karamarko i Milanović uopće ne uđu u Sabor ili da ih postide većim brojem preferencijalnih glasova, primjerice, Andrej Plenković ili Tonino Picula, i time im sruše autoritet. Usto bi te promjene mogle dovesti u pitanje dosadašnji način sastavljanja stranačkih izbornih lista na kojima visoka mjesta zauzimaju poslušnici, pa bi kadrovi u nemilosti vođe mogli, o strahote, dobiti mandat izravno od naroda, čime bi se opet dovela u pitanje partijska stega i dizanje ručica po naredbi, i uvela demokracija u stranke a ukinulo klimanje glavama. Da ne govorimo da bi eventualni prolaz tog prijedloga ugrozio mogućnost SDP-HDZ-a da ucjenjuje male stranke, jer bi neke mogle ući u parlament i bez da koaliraju s nekim od njih. A najgore od svega, više ne bi mogli trgovati glasovima minornih strančica u koalicijama koje ne predstavljaju nikog.

Naravno da stranka i partija to ne mogu i ne smiju dozvoliti, pa se služe svim sredstvima da to onemoguće. Uključujući tumačenje ustava na svoju korist.

“Prema stajalištu saborskog Odbora za Ustav, dok mu je na čelu bio Vladimir Šeks, i Ustavnog suda, potrebno je oko 450 tisuća potpisa, budući da se računa i dijaspora. Ako bude prijepora oko broja potrebnih potpisa, razriješit će ih Ustavni sud”, konačno je danas rekao Bauk, nakon što je tjednima i mjesecima uredno šutio o toj temi, nadajući se da Markić neće prikupiti 370.000 glasova.

“Ustav je definirao da su birači ‘hrvatski državljani s navršenih 18 godina’. Njih ima nešto više od 4,5 milijuna. U popis birača ne ulaze svi birači – ulaze oni koji imaju prebivalište u RH i važeću osobnu iskaznicu, te oni koji nemaju prebivalište u RH i aktivno se registriraju. Njih je na EU izborima bilo nešto više od 3,7 milijuna. Ovi preostali birači (750.000) su dakle oni koji imaju prebivalište u RH i nemaju važeću osobnu iskaznicu, te oni koji nemaju prebivalište u RH i nisu se aktivno registrirali. Pravo potpisa inicijative ima dakle 4,5 milijuna ljudi. Ova interpretacija da je potrebno 375.000 značila bi da desnica osporava pravo glasa dijaspore o čemu možemo raspravljati, ali sumnjam da bi to htjeli. Evo pokušao sam najjednostavnije objasniti”, objasnio je dodatno na Facebooku ministar uprave Arsen Bauk.

Međutim, Bauk je preklani govorio nešto drugo: “Ministar uprave Arsen Bauk predlaže da se razdvoje registar i popis birača. Ovaj potonji ažurirat će se prilikom svakih izbora. Vlada je odlučila uvesti red u popise i s biračkih popisa brisat će se 340 tisuća osoba. S popisa birača prvo će biti brisani ljudi koji ne žive u Hrvatskoj. Oni su se desetljećima vodili u popisima birača, a nisu imali ni osobnu iskaznicu. Od 4.116.839 birača koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, njih 339.650 nema važeću osobnu iskaznicu”, prenijeli u listopadu 2012. mediji Baukovu izjavu, što je popraćeno naslovima poput “I to smo dočekali: Hrvatska počinje brisati fantomske birače s popisa“.

“Novim izmjenama Zakona o registru birača uvodimo točnost i ažurnost. Novi broj birača na taj će način biti oko 3,8 milijuna’, rekao je tada Bauk. Premijer Zoran Milanović pohvalio je ovaj prijedlog. ‘Ovim izmjenama Zakona nismo samo ispunili izborno obećanje, već vraćamo povjerenje građana u biračke popise’, rekao je premijer. Evo kako ga vraćaju: godinama su se sprdali s tim da glasaju “mrtve babe iz Hercegovine”, i to za HDZ, ali sad su očito te navodne “mrtve babe iz Širokog” po prvi put stvarno i postale dio izbornog procesa! Jer, svi dobro znamo da nitko nikad nije glasao bez osobne, a mrtve babe je kako znamo nemaju. Ali za spriječiti referendum osobna nije potrebna – dovoljno je samo u biračko tijelo ubrojiti “mrtve babe” s kojima su se toliko sprdali, i srušiti referendum!

A da ne govorimo i da je brojka od 3,8 milijuna birača, bez dijaspore, debelo prenapuhana jer – prema popisu stanovništva iz 2011., Hrvatska ima 4,28 milijuna stanovnika, a od toga tek 3,38 milijuna starijih od 18 godina! Gdje je tu Baukovih 375.000 bez dijaspore?

A koje je stajalište Vlade Šeksa? Vjerojatno isto kao i Baukovo, jer se ovaj poziva na njega. Ali lani je bilo malo drukčije: “Za HDZ-ovog Vladimira Šeksa dvojbe nema – potpisa imaju dovoljno jer Ustav je tu jasan, potrebno im je 10 posto od broja birača u Hrvatskoj”, prenijeli su tada mediji. “Težište je 10 posto birača u Republici Hrvatskoj, stoga se ne uračunavaju u tih 10 posto oni birači, državljani Hrvatske koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj”, rekao je Šeks.

To je dakle bilo za prošli referendum, ono je bio neki drugi Šeks, ovo je novi Šeks, new & improved. A i Bauk je neki novi, pa najednom više ne spominje čišćenje biračkih popisa. A ni Tomić se više u Jutarnjem ne izruguje s tim što je partija angažirala “mrtve babe” i “lažne birače” i to u kompletu da spriječi referendum. To što dijaspora nije mogla niti potpisivati zahtjev za referendum, jer se potpisi mogu skupljati samo u Hrvatskoj, nije ni važno. Ovog puta nema priče o tome da oni koji ne plaćaju porez u Hrvatskoj ne trebaju niti glasovati, naprotiv, najednom su i ti birači jako bitni i broje se. Demokracija u Hrvatskoj ide dalje. I prešla je sve razine farse. Nekom bi bilo neugodno tako prozirno muljati, no SDP-u i HDZ-u licemjerje očito nije strano, a nije im ni neugodno.

No ako Ustavni sud ipak odluči u korist referendumske inicijative, što još preostaje stranci i partiji? Jedino staviti u zakon da je za raspisivanje referenduma potrebno prikupiti 110% potpisa registriranih birača, koji će se moći skupljati samo svake pete srijede u mjesecu od 12 do podneva u uredima državne uprave.

izvor.dnevnik.hr, autor Marcel Holjevac

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari