Pratite nas

BiH

Mržnja kao roba

Objavljeno

na

[dropcap]I[/dropcap]zgleda li vam Danijela Trbović kao osoba od koje biste kupili polovan auto. Meni ne. Ali tako ne misle u Ministarstvu socijalne politike i mladih, angažirali su Danijelu i još neke glumce, voditelje i sportaše za kampanju protiv govora mržnje na internetu.

Ambasadorica kampanje je Iva Šulentić. Pokušao sam istraživačkom metodom Slavena Letice (guglaj, samo guglaj!) nešto pobliže saznati o toj Ivi. Saznah da je voditeljica, da je bila u Plesu sa zvijezdama, da je lani raskinula četverogodišnju vezu s Lukom Nižetićem te da je prohodala s neki Igorom. Neka im je sa srećom, no što se tiče njezine ”ambasadorske” karijere, to sam ponešto skeptičan.

”Dislajkam mržnju” – naslov je spomenute kampanje. Ciljana skupina kampanje su mladi pa se kreatori kampanje ovom rogobatnom sintagmom nastoje približiti upravo njima. Međutim, kada čuju sredovječnu Trbovićku da ”dislajka”, mladima to ne zvuči uvjerljivo. Da mi je šesnaest, prva reakcija bi mi bila da mislim i radim suprotno od onoga što takvi od mene traže. Ipak, glavni problem je u samom konceptu takvih kampanja. Tu se određene postavke ”političke korektnosti” ponavljaju kao mantre, bez osjećaja za kontekst i stvarne potrebe mladih. Ne znam, možda me je vrijeme pregazilo, ali meni se nekako čini da mlade ljude treba odgajati riječju i primjerom da budu bolji ljudi, a ne ih kljukati ideološkim frazama globalizma.

Svašta se danas trpa u govor mržnje, a sva sila nepatvorene mržnje javno se slavi kao mudroslovlje. Kada predsjednik države slavi kapu s petokrakom, mene prođu žmarci jer gotovo da ne znam nikoga kome netko s takvom kapom na glavi nije nekoga bliskog skratio za glavu u dva posljednja rata. Kada čovjeka proglase ludim i strpaju u zatvorsku bolnicu zato što čita Bibliju i odbija GMO hranu, meni se to čini problematičnijim od toga što neki klinac nekom virtualnom protivniku opsuje ovu ili onu majku. Meni se čini manje pogubnim za društveno zdravlje kada netko kaže da bi volio da mu zet bude njegove vjere nego kada mediji unisono iz tjedna u tjedan sotoniziraju crkvu kojoj pripada preko 80% pučanstva.

Na koncu konaca, naše društvo baštini Marcuseovo učenje o toleranciji, koje se pojednostavljeno može svesti na naputak: apsolutna tolerancija za napredne i apsolutna netolerancija za nazadne. Tko je napredan, prosuđuju, naravno, oni koji su se (samo)proglasili avangardom. Voltaire, čini se, nije tako shvaćao toleranciju u svojoj znamenitoj raspravi. Rekao je, ako me sjećanje ne vara, da se treba boriti za pravo govora i onih čiji nam se govor gadi. Samo tako shvaćena tolerancija ima smisla budući da nikakva trpeljivost nije ni potrebna za slušati one čije nam se govorenje sviđa.

No na stranu i Voltaire i Marcuse, zašto smo se tako lako odrekli svojih kršćanskih korijena koji nam nalažu da razumijemo i svoje neprijatelje, štoviše volimo ih jer su djeca Božja kao i mi? Kako blijedo, jadno i licemjerno djeluju ”politička korektnost” ili fundamentalistički rat protiv ”govora mržnje” prema Kristovu nauku!? Ah, to je tako nazadno, reći će napredni forumaši još naprednijih naših internetskih foruma, i kome još išta znači prastara knjiga koju su pisali, kako ti naprednjaci vole reći, ”pustinjski kozojebi” prije više tisuća godina. To je, na žalost taj novogovor ljubavi kojim se juriša na takozvani ”govor mržnje”.

Kampanje dolaze i prolaze, no mržnja njima ne otklanja niti se ljubav njima širi. Čovjeka treba poimati kao kompleksno biće kojega puke zabrane nisu oslobodile ni jednoga od njegovih grijeha. Zabranimo li govor o njoj, mržnja neće nestati. Nestat će samo iz srca u kojem smo uspjeli uzgojiti krhku voćku dobrote. Preduvjet za to nije da si ministar, voditelj ili glumac, nego da si i sam dobar čovjek. A uloga pojedinog ministarstva ili cijelog društva u tome jest osigurati uvjete za život dostojan čovjeka. Reklamirajući određeni set ideoloških floskula protiv ”govora mržnje”, bojim se nećemo puno postići. Osim što ćemo ”mržnju”, kao i ljubav, kao i sve ostalo uostalom, učiniti robom na tržištu.

Damir Pešorda/hrsvijet

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Zašto OESS i druge organizacije ne stanu u obranu hrvatskih medija?

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski zastupnici u Domu naroda FBiH prije i nakon zadnje sjednice nisu željeli davati izjave medijima. Takav stav bio je prosvjed protiv gašenja hrvatskih portala u BiH i njihovih stranica na Facebooku zbog vijesti o generalnu Slobodanu Praljku i ostalim optuženim dužnosnicima Herceg Bosne i HVO-a, piše Večernji list BiH.

– Polazeći od Opće deklaracije UN-a o ljudskim pravima koja, između ostaloga, kaže da svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH osuđuje govor mržnje i selektivno izvještavanje dijela medija u vezi s posljednjom presudom Haaškoga suda, ali i brojnih drugih dnevnopolitičkih tema. Izražavamo punu potporu hrvatskim medijima, uglavnom portalima iz Hercegovine, središnje Bosne i Posavine, koji su, kao i njihovi novinari ili administratori društvenih mreža, već danima izloženi napadima, prijavama, gašenjima servera, profila na FB-u itd., a sve zbog korištenja prava na slobodu izražavanja i kritičkoga promišljanja – poručio je prije nekoliko dana predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda FBiH Tomislav Martinović.

Dodao je još kako je razočaran izostankom reakcije organizacija koje se bave zaštitom prava novinara i sloboda izvještavanja.

– Gdje je sada OESS i brojne druge organizacije koje se, navodno, bore za slobodu govora, neovisnost medija i druge floskule koje nam godinama ponavljaju? Nitko od njih nije reagirao na gašenje medija koji su iznijeli svoje stavove oko jedne teme. I to dovoljno govori o njihovoj stvarnoj ulozi na ovim prostorima – rekao nam je Martinović.

Dodao je da je ovotjedni “silenzio stampa” hrvatskih izaslanika bio poruka da se medije ne smiju ugnjetavati na ovakav način te je izrazio nadu kako će oni koji su ih blokirati prekršajno ili kazneno odgovarati. – Ljude koji su prouzročili blokade treba procesuirati i kazniti sukladno zakonu jer su dopustili da se mediji gase samo zato što su izražavali svoje stavove – poručili su hrvatski izaslanici.

Napominjemo kako je i facebook stranica našega portala blokirana! Stoga smo otvorili novu, koju možete podržati lajkom ovdje:

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

FUP pokušava ušutkati Zorana Čegara

Objavljeno

na

Objavio

Federalna uprava policije (FUP) je, zbog intervjua koji je dao Večernjem listu i u kojemu je istaknuo kako Hrvatska nije bila agresor na Bosnu i Hercegovinu, pokrenula istragu protiv ratne legende Sarajeva Zorana Čegara koji se trenutačno nalazi na poziciji načelnika Uniformirane policije FUP-a, piše Večernji list

Kako se doznaje, ne objašnjavaju se u pozivu, koji je uputio načelnik Odjela za internu istragu glavni inspektor Vahidin Munić, razlozi zbog kojih će se Čegara ispitati, ali bi se s njim trebao skoro održati novi “intervju”. Ali s glavnim inspektorom.

U pozivu se pak navodi kako ovoga policijskog službenika zanima “provjera navoda na okolnosti objavljivanja intervjua koji je objavljen u dnevnim novinama ‘Večernji list’ 2. prosinca 2017.”.

Iako je u intervjuu za Večernji list Čegar svjedočio o svom ratnom putu, kao i osobnim iskustvima s hrvatskim dužnosnicima koji su pomagali opkoljenom Sarajevu, očito se njegovo narušavanje idile o Hrvatskoj kao agresoru i bh. Hrvatima nije svidjelo pravim šefovima Federalne uprave policije iz političkog Sarajeva.

Hrvatska nije bila agresor na BiH, Šušak je slao oružje u Sarajevo

Dubravka Šuica upozorila Komisiju: je li ovo gušenje medija ili hibridni rat?

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari