Pratite nas

BiH

Muamer Jašarević: Nudili su mi nagodbu ako optužim generale Gotovinu i Jelića

Objavljeno

na

Nekadašnji zamjenik zapovjednika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Operativnu zonu sjeverozapadna Hercegovina Muamir Jašarević, koji je nepravomoćno osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima na godinu i pol dana zatvora, oglasio se otvorenim pismom u kojemu je iznio šokantne tvrdnje.

Naime, u njemu piše o prijetnjama, zastrašivanjima i pokušajima pritisaka da “prokaže” visoke časnike, heroje Domovinskog rata generale Antu Gotovinu i Zlatana Miju Jelića.

Jašarević je veteran Domovinskog rata i bio je pripadnik Specijalne jedinice policije “Alfe”, hrvatski ratni vojni invalid i dragovoljac Domovinskog rata od 5. kolovoza 1990. godine te bojnik HVO-a.

Kada je uhićen i doveden na ispitivanje kod tužiteljice Lejle Konjić, koja je iznimno brzo napredovala u službi u vrijeme mandata Gorana Salihovića kojega sada brani njezin otac Rifat Konjić, poručila mu je “da mu pruža zadnju priliku”. “Odgovorila mi je – ‘zadnju priliku da propjevaš’”, piše Jašarević. On nije popustio tada, kao ni tijekom kasnijih ispitivanja.

U međuvremenu, dok je bio u pritvoru, tužiteljica Lejla Konjić je preko svoje suradnice Nine Mujezinović u više navrata uznemiravala njegovu obitelj, tvrdi. Kako bi se branio sa slobode, morao je založiti obiteljsku kuću pod hipoteku jer su mu odredili pritvor do tri godine.

“Braneći se sa slobode, u jesen 2016. godine pred kuću mi dolazi lokalna policija i obavještava me da se javim FMUP-u radi davanja izjave. Odlaskom u zgradu FMUP-a u traženo vrijeme izjavu od mene uzima istražitelj Rusmir Abdulov i kolega mu Hadžić. Uzimanje moje izjave u svojstvu svjedoka na sve je više nalikovalo nego na to.

Između svega ostalog, prijetili su mi – ako ne svjedočim protiv generala Ante Gotovine i Zlatana Mije Jelića, da će mi natovariti još jedan UZP, pitali zašto ih štitim više nego svog oca itd. Na isto sam im odgovorio da su to časni ljudi i da nemam što drugo reći”, napisao je Jašarević u otvorenom pismu čije riječi nije opovrgnula ni jedna institucija.

Odbacio je navode iz prvostupanjske presude Suda BiH kada je proglašen krivim po tri točke zločina protiv civilnog stanovništva. Nazvao ju je politikantskom te je poručio kako će nastaviti borbu: 
“Ne mogu se pomiriti s oznakom ratnog zločinca jer uistinu to nisam i ne želim biti. Borit ću se do zadnjeg jer želim da istina pobijedi.”

Dragovoljac Domovinskog rata Muamir Jašarević

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Nikola Špirić: U BiH je sve stalo, samo se migranti kreću

Objavljeno

na

Objavio

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je danas da se migrantska kriza u BiH razvija u pravcu koji prijeti definitivnom ugrožavanju sigurnosti i budućnosti u BiH, a da za to vrijeme ministri u Vijeću ministara BiH vode bitku kako što dulje ostati u foteljama.

– Što bude više migranata i azilantskih centara u BiH, to će se u ovoj zemlji bezvlašća pokazati da je BiH sve manje – istaknuo je Špirić.

Ocijenio je da najava da će u BiH biti vraćeni borci Islamske države iz BiH, bez informacija o tome koliko imaju žena i djece i što dovode sa sobom, govori u kojem pravcu se kreće BiH.

– Simptomatično je i da postoji procjena da će nakon zračnih napada Turske na Siriju ratnici Islamske države utočište potražiti na Balkanu. Postavlja se pitanje hoće li oni koji se vraćaju u BiH predstavljati bazu za novopridošle ratnike Islamske države iz Sirije. To bi bio snažan udarac za sigurnost BiH i njene građane – upozorio je Špirić.

Prema njegovim riječima, posebno zabrinjava činjenica da građani više nikome ne vjeruju i da počinje proces njihovog samoorganiziranja u suprotstavljanju ilegalnim migracijama.

– Vijeće ministara koje se bori da ostane u tehničkom mandatu nema ni jasnu strategiju niti politiku humanog ponašanja prema tim ljudima koji svoju budućnost pokušavaju pronaći u Europi, a ostaju u BiH.

BiH sve više prijeti opasnost od bezvlašća koje postoji i izrastanje u veliki migracijski centar s namjerom da što više migranata ostane ovdje. To će, definitivno, nanijeti veliku štetu sigurnosti svih građana BiH – rekao je Špirić.

Dodao je da zbog toga upozorava institucije vlasti da rade svoj posao ili kažu da nisu u stanju nositi se s izazovima.

– U zemlji u kojoj nije konstituirana vlast na svim razinama sve je stalo, samo se migranti kreću – zaključio je Špirić. (HMS)

 

Horst Seehofer: Prijeti nam migrantski val veći od onog 2015.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dodik podržava izmjene Izbornog zakona koje bi onemogućile preglasavanje Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

Srpski član BiH Predsjedništva i predsjednik vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik podržao je zahtjev stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH za izmjenom izbornog zakona u toj zemlji kako bi bošnjačke stranke i birači prestali preglasavati Hrvate u izboru hrvatskih predstavnika kao što je to bilo prigodom izbora Željka Komšića u državni vrh BiH.

U izjavi koju u subotu prenose mediji u BiH Dodik je rekao kako ‘u potpunosti razumije i podržava stav Hrvatskog narodnog sabora’ o potrebi izmjene Izbornog zakon kako bi se spriječila majorizacija od strane brojnijih Bošnjaka.

“Brojni problemi ne bi postojali da političko Sarajevo ne zloporabi izborni sustav majorizacijom dva ili barem jednog naroda. Zato je zahtjev HNS-a opravdan i dobar za BiH ako govorimo o BiH ravnopravnih naroda i entiteta”, rekao je Dodik.

Pojasnio je kako BiH ne može funkcionirati ukoliko jedan narod dominira manje brojnima. Naveo je primjer Željka Komšića kojega su za hrvatskog člana BiH Predsjedništva birali Bošnjaci.

“Izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka ponovo je potvrđena manjkavost sustava u kojem se netko zove hrvatski član, a biran je glasovima bošnjačkog naroda”, rekao je čelnik SNSD-a. Dodao je da njegova stranka zbog toga ima razumijevanje za nezadovoljstvo Hrvata.

“SNSD se zalaže za ravnopravnost svih u BiH”, naglasio je Dodik.

Na sjednici održanoj u četvrtak u Drvaru čelništvo HNS-a BiH je zatražilo izmjene Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda u predmetu Ljubić kako bi se prestalo s praksom preglasavanja najmalobrojnijih Hrvata u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je ranije da će HNS u ponedjeljak uputiti dopis kojim će pokrenuti raspravu o izmjenama Izbornog zakona. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari