Connect with us

BiH

Muamer Jašarević: Nudili su mi nagodbu ako optužim generale Gotovinu i Jelića

Objavljeno

-

Nekadašnji zamjenik zapovjednika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Operativnu zonu sjeverozapadna Hercegovina Muamir Jašarević, koji je nepravomoćno osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima na godinu i pol dana zatvora, oglasio se otvorenim pismom u kojemu je iznio šokantne tvrdnje.

Naime, u njemu piše o prijetnjama, zastrašivanjima i pokušajima pritisaka da “prokaže” visoke časnike, heroje Domovinskog rata generale Antu Gotovinu i Zlatana Miju Jelića.

Jašarević je veteran Domovinskog rata i bio je pripadnik Specijalne jedinice policije “Alfe”, hrvatski ratni vojni invalid i dragovoljac Domovinskog rata od 5. kolovoza 1990. godine te bojnik HVO-a.

Kada je uhićen i doveden na ispitivanje kod tužiteljice Lejle Konjić, koja je iznimno brzo napredovala u službi u vrijeme mandata Gorana Salihovića kojega sada brani njezin otac Rifat Konjić, poručila mu je “da mu pruža zadnju priliku”. “Odgovorila mi je – ‘zadnju priliku da propjevaš’”, piše Jašarević. On nije popustio tada, kao ni tijekom kasnijih ispitivanja.

U međuvremenu, dok je bio u pritvoru, tužiteljica Lejla Konjić je preko svoje suradnice Nine Mujezinović u više navrata uznemiravala njegovu obitelj, tvrdi. Kako bi se branio sa slobode, morao je založiti obiteljsku kuću pod hipoteku jer su mu odredili pritvor do tri godine.

“Braneći se sa slobode, u jesen 2016. godine pred kuću mi dolazi lokalna policija i obavještava me da se javim FMUP-u radi davanja izjave. Odlaskom u zgradu FMUP-a u traženo vrijeme izjavu od mene uzima istražitelj Rusmir Abdulov i kolega mu Hadžić. Uzimanje moje izjave u svojstvu svjedoka na sve je više nalikovalo nego na to.

Između svega ostalog, prijetili su mi – ako ne svjedočim protiv generala Ante Gotovine i Zlatana Mije Jelića, da će mi natovariti još jedan UZP, pitali zašto ih štitim više nego svog oca itd. Na isto sam im odgovorio da su to časni ljudi i da nemam što drugo reći”, napisao je Jašarević u otvorenom pismu čije riječi nije opovrgnula ni jedna institucija.

Odbacio je navode iz prvostupanjske presude Suda BiH kada je proglašen krivim po tri točke zločina protiv civilnog stanovništva. Nazvao ju je politikantskom te je poručio kako će nastaviti borbu: 
“Ne mogu se pomiriti s oznakom ratnog zločinca jer uistinu to nisam i ne želim biti. Borit ću se do zadnjeg jer želim da istina pobijedi.”

Dragovoljac Domovinskog rata Muamir Jašarević

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas