Pratite nas

Naši u svijetu

Mubarak izlazi iz zatvora ali ipak u kućni pritvor

Objavljeno

na

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak, koji bi odlukom suda trebao ovih dana biti pušten iz zatvora, bit će stavljen u kućni pritvor, priopćio je u srijedu na večer ured predsjednika egipatske vlade.

Očekuje se da će Mubarak, svrgnut u pobuni 2011. godine, u četvrtak biti pušten iz zatvora, a u međuvremenu je donešena odluka o kućnom pritvoru.’U okviru izvanrednih pravnih mjera, zamjenik vojnog zapovjednika izdao je nalog da se Mohameda Hosnija Bubaraka stavi u kućni pritvor’, piše u priopćenju ureda predsjednika vlade. Sud u Kairu u srijedu je tijekom dana donio presudu o puštanju iz zatvora, koja je uzdrmala već ionako podijeljenu naciju uslijed višetjednih nasilnih sukoba vlade i vojske s pristašama bivšeg islamističkog predsjendika Mohameda Mursija.

Na ročištu u zatvoru u Kairu gdje je Mubarak pritvoren, sud je usvojio zahtjev njegovih odvjetnika da se na slobodu pusti čovjek koji je Egiptom vladao 30 godina, da bi početkom 2011. bio svrgnut u ustanku koji je zahvatio arapski svijet.

Pravosudni i sigurnosni izvori potvrdili su da je sud naredio puštanje Mubaraka na slobodu. Napuštajući ročište, Mubarakov odvjetnik Fareed El-Deeb rekao je: ‘Sud ga je odlučio osloboditi’. Upitan kada, odgovorio je: “Možda sutra”. Još nije poznato hoće li tužiteljstvo uložiti žalbu na ovu odluku.

Mubarak (85) je uhićen nedugo pošto je svrgnut s vlasti i optužen za upletenost u ubojstva prosvjednika tijekom revolucije te za korupciju za vrijeme obnašanja vlasti.

Prvotno je prošle godine osuđen na doživotni zatvor, ali je ta presuda poništena i Mubaraka očekuje ponovno suđenje. Za to, međutim, nije potrebno da bude u zatvoru i jedino što ga je još držalo iza rešetaka optužbe su za korupciju.

Bolesni bivši političar vjerojatno nema političku budućnost. No, velik broj Egipćana mogao bi njegovo puštanje doživjeti kao obnovu staroga poretka, pa čak i ponavljanje prodemokratske pobune kojom je svrgnut s vlasti.

Hina

facebook komentari

Naši u svijetu

Projekt Korijeni – u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017. u 17,00 sati, povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godineu Osnovnoj školi Dragutin Tadijanović u Vukovaru održati će se videokonferencija u okviru pilot projekta suradnje osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago (Projekt  Korijeni).

Videokonferencija će trajati ukupno 45 minuta te je osim javljanja učenika, učitelja i ravnatelja škole predviđeno i obraćanje državnog tajnika Zvonka Milasa.

Održavanje videokonferencije upravo tog dana naglašava zajedništvo hrvatskog naroda, posebice Hrvata iz BiH i iseljeništva, u Domovinskom ratu, ali i u budućnosti, kroz najmlađe generacije.

Cilj projekta Korijeni, pokrenutog u rujnu 2017., kojeg organizira Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, jačanje je povezanosti i suradnje škola koje pohađaju Hrvati izvan RH sa školama u RH kroz:

  • međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz RH, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u RH i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama,
  • podršku jačanju hrvatskog identiteta u BiH i iseljeništvu osnaživanjem veza s Hrvatskom kroz njegovanje hrvatskog identiteta, povijesti, tradicije, kulture na razini primjerenoj dječjoj dobi (s napomenom da se u BiH posljednjih godina intenzivno provodi bratimljenje s turskim školama),
  • pružanje kontinuirane podrške iz RH hrvatskim školama u inozemstvu u kojima volonteri (u pravilu bez potrebnih pedagoških kompetencija) podučavaju djecu hrvatski jezik i kojima će konačno biti pružena institucionalna podrška (Ministarstvo znanosti i obrazovanje sljedeće školske godine planira slanje učitelja u SAD, Kanadu i Australiju),
  • stvaranje platforme za kasnija formalna (na razini udruga/institucija) i neformalna (pojedinci) obrazovna, znanstvena, gospodarska umrežavanja.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

HRVATSKA NOĆ 2017 u NJEMAČKOJ

Objavljeno

na

Objavio

foto: Marko Lažeta

FRANKFURT  Krcata dvorana Fraportove Arene u Frankfurtu  cijele je subotnje  noći pozdravljala brojne glazbene zvijezde koji su došli uveličati Hrvatsku noć 2017, najveći glazbeni spektakl van granica Hrvatske koji s uspjehom organizira poznata glazbena agencija Rokaro Numen iz Neussa.

Atmosfera je u impozantnoj dvorani bila paklena dok su se na centralnoj bini izmjenjivali brojni izvođači: Miroslav Škoro, Prljavo kazalište, Jole, Mate Bulić, grupa Vigor, Magazin, Petar Grašo i drugi…dok su kroz program vodili Dalibor petko i fra Marinko Vukman.

Iako je stari morski vuk  Oliver Dragojević ove godine zbog bolesti bio spriječen da nastupi u Frankfurtu,  kolege i publika su ga se rado prisjetili , poslali mu pozdrave i potporu za što brže ozdravljenje uz izvedbu pjesme „Vjeruj u ljubav,“ što je za publiku bilo vrlo emotivno, a Oliveru poruka kako je iseljena Hrvatska uz njega.

– Svaka čast organizatorima iz agencije “Rokaro Numen” iz Neusa koji su se tako potrudili i uspjeli organizirati jedan ovakav glazbeni događaj koji za nas puno znači i koji nas mlade ovdje u Njemačkoj povezuje sa Hrvatskom.Pa vidite koliko je tu došlo ljudi.Jedna krasna domoljubna  atmosfera, puna zajedništva!! A to je zbog toga jer svi mi  u iseljeništvu, ma gdje se god nalazili u Australiji, Njemačkoj, Kanadi, Irskoj ili drugdje slušamo našu glazbu i veselimo se koncertima naših pjevača. A ovoliko njih sresti i vidjeti na jednom mjestu je zaista lijepo, pričaju nam hrvatski mladi koje smo susreli ove večeri u Fraportovoj Areni, a koji su svaku prigodu koristili za fotkanje sa svojim prijateljima i omiljenim poznatim domaćim pjevačima.

A iseljeni Hrvati na ovaj nezaboravni glazbeni spektakl stigli su iz mnogih njemačkih gradova i susjednih zemalja, Austrije, Švicarske, Nizozemske pa i  mladost iz Lijepe naše, jer ne sreće se ni doma svaki dan toliko hrvatskih zvijezda na okupu.

Nezaboravna hrvatska fešta trajala je sve do zore.

Na kraju što kazati osim svaka čast organizatorima iz agencije „Rokaro Numen“ koju vodi poznati glazbeni menadžer Robert Martinović sa svojim suradnicima Karlom Martinovićem i Tomislavom Pericom uz poruku bilo brojne publike: Bilo je nezaboravno vidimo se i naredne godine u Frankfurtu.

Zoran Paškov, Nives Milardović

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari